22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCe înseamnă școala în concepția părinților copiilor din ciclul gimnazial? Sau ce...

Ce înseamnă școala în concepția părinților copiilor din ciclul gimnazial? Sau ce și unde greșim în planificarea studiilor copilului?

“Daca in cazul studiilor universitare alegerea scolii apartine de cele mai multe ori adolescentului, invatamantul secundar depinde in intregime de intentiile si planurile parintilor. Varsta joaca un rol important, de obicei ne referim la copiii cu varsta intre 12 si 16 ani si nu este deloc usor sa iti asumi aceasta responsabilitate intrucat de aceasta alegere depinde viitorul copilului tau”, spun expertii de la firma de consultanta educationala IntegralEdu.

In ultimii 6 ani consultantii IntegralEdu s-au intalnit zilnic cu familii preocupate de viitorul copiilor lor si cunosc in detaliu ce ii ingrijoreaza atat pe parinti cat si pe copii.

"Daca sunteti parintii unui adolescent care trebuie sa studieze pentru note mai mari, iar acesta are chef doar de joaca sau nu se dezlipeste de la calculator, atunci dragi parinti, textul de mai jos vi se adreseaza!", spun consultantii, mai in gluma, mai in serios.

Acest articol nu va lansa nicio tactica "ascunsa" si nici nu va motiva copilul sa-si caute singur scoala unde sa studieze mai departe . Informatia este utila in special parintilor, pentru a-i face sa reflecteze daca nu cumva a sosit timpul sa se preocupe de alegerea unui liceu pentru copilul lor.

Selectarea liceului unde sa invete copilul se dovedeste a fi printre cele mai complexe pentru parinti. Acestia sunt anii in care adolescentii au nevoie de suport sustinut din partea parintilor, iar alegerea este pentru intreaga viata.

"Oare am evaluat corect interesele si inclinatiile copilului, ii place muzica, sportul, invata cu usurinta limbile straine?" Acestea si o serie de alte probleme incep sa ii preocupe pe parinti inca de cand copilul implineste 5 ani. Provocarea cea mare este ce tip de scoala pentru invatamantul gimnazial si liceal sa aleaga, in asa fel incat sa ii dezvolte cat mai bine abilitatile si talentele copilului.

“Alegerea unei scoli mai slabe este aproape la fel de daunatoare ca si alegerea uneia supraevaluate”, este de parere Teodora Raducanu, Manager al Departamentului pentru studii liceale in cadrul companiei IntegralEdu, care de multi ani consiliaza familiile aflate in fata unei asemenea decizii.

"Libertatea de a alege tipul de scoala sau chiar tara de studiu necesita cunoasterea abilitatilor si dorintelor copilului, ceea ce implica o buna comunicare si interactiune cu acesta, pentru a urmari dezvoltarea diverselor sale competente. Numai un program de studiu bine ales poate sa le capteze interesul elevilor, iar institutiile de invatamant din strainatate sunt orientate catre motivarea copiilor de a studia cu placere", spune Teodora Raducanu.

Principalele criterii de alegere a liceului unde sa studieze copilul sunt de ordin financiar sau tin de preferintele familiei, dar in general tin si de o buna informare, de strategia familiei si de sfaturile unui consultant competent.
Decizia referitoare la studiul in strainatate sau in Romania trebuie luata cat mai devreme, deoarece este un proces de lunga durata. Cel mai adesea, mamele sunt cele care au tendinta sa amane plecarea copiilor la studii in strainatate. In acest context parintii isi pun adeseori intrebarea privind varsta corespunzatoare la care se poate desparti copilul de mediul familial. Programele de studiu in strainatate sunt numeroase si se adreseaza mai multor grupe de varsta, cele mai importante sisteme de invatamant , cum ar fi cel din Marea Britanie si Elvetia, oferind o educatie de calitate care vizeaza dezvoltarea armonioasa a individului din toate punctele de vedere. Este important sa fie ales momentul adecvat si sistemul de invatamant potrivit copilului.

Familiile din Romania pot lua mai usor aceasta decizie, deoarece incepand cu anul 2009 in Romania se desfasoara proiectul international World Education, care prin targul de consultanta educationala organizat in mai multe orase din Romania, faciliteaza intalniri individuale cu reprezentanti ai scolilor din strainatate si consultatii gratuite cu experti in domeniul educatiei. Proiectul ajuta sute de familii in fiecare an ia decizia corecta cu privire la educatia copiilor lor, pentru a evita cele mai frecvente greseli – subevaluarea, supraevaluarea sau alegerea necorespunzatoare a scolii, discrepanta intre realitate si perceptiile lor despre aptitudinile copilului, etc.

"Implicarea copilului in alegerea scolii este foarte importanta, ca si acordul lui de a pleca in strainatate”, sunt de parere consultantii IntegralEdu. Fara consimtamantul lui nu se poate obtine niciun rezultat bun, asa ca este recomandat ca parintii impreuna cu copiii sa se intereseze din timp de oportunitatile existente. Acest lucru este cel mai usor de realizat in cadrul intalnirilor individuale dintre copii si reprezentantii scolilor cu experienta in recrutarea si consilierea copiilor din intreaga lume la scolile si colegiile de elita din strainatate. Consultatiile sunt gratuite, iar informatiile din cadrul intalnirilor sunt extrem de utile pentru viitorul parcurs academic.

Targul de licee de elita si tabere in strainatate va avea loc in Bucuresti pe 6 si 7 decembrie (sambata si duminica), la Hotel Athenee Palace Hilton iar in Timisoara pe 9 decembrie la Hotel Timisoara unde vor fi prezente cele mai cautate scoli din lume, cu participarea unor noi colegii de top din Europa, Canada si SUA. Informatii suplimentare privind programul, participantii si inscrierea la eveniment pot fi gasite pe internet: www.worldeducation.ro

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă