11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCercetătorii români nu mai au acces la articolele ştiinţifice ale Thomson Reuters...

Cercetătorii români nu mai au acces la articolele ştiinţifice ale Thomson Reuters din cauza unei decizii a Ministerului Educaţiei. Dragoş Ciuparu, fostul şef al Cercetării: “Nu se mai pot detecta plagiatele”

Editura Thomson Reuters a oprit accesul cercetătorilor din România la bazele sale de date care cuprind articole ştiinţifice din întreaga lume, din cauza amânărilor în contractarea noilor servicii, a declarat pentru HotNews.ro fostul şef al Cercetării din România, Dragoş Ciuparu.

Decizia editurii vine la aproape o săptămână după ce Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei, a anunţat că amână cu două luni termenul la care instituţiile de cercetare pot depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date. Efectele deciziei Thomson Reuters sunt imposibilitatea cercetătorilor români de a vedea dacă temele pe care vor să le trateze au mai fost cercetate până acum, “izolarea cercetării româneşti” şi imposibilitatea de a mai detecta eventuale plagiate, pentru că dispar articolele de comparaţie, susţine fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

Ministrul Liviu Pop a declarat că nu are cunoştinţă de acest proiect. “Ce vă pot spune este că auditez toate proiectele, directorul de la ANCS a plecat şi avem alt preşedinte”, a declarat ministrul Educaţiei, deşi chiar el a anunţat în urmă cu zece zile amânarea datei la care instituţiile de cercetare pot depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date.

Bazele de date ale Thomson reprezintă “principalul instrument de documentare al cercetătorilor cu privire la informaţia ştiinţifică”, a explicat Ciuparu. Acesta a anunţat că a primit pe 30 mai o scrisoare din partea editurii Thomson prin care partea română era anunţată că “suspendă accesul din cauza amânărilor în contractarea noilor servicii”.

Pe 24 mai, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare din funcţia de preşedinte al ANCS, cu rang de secretar de stat, a lui Dragoş Ciuparu. În această funcţie a fost numit Tudor Prisecaru.

Cele mai citite

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă