10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Cererile Universității București privind plagiatul lui Victor Ponta se lovesc de...

UPDATE: Cererile Universității București privind plagiatul lui Victor Ponta se lovesc de un vid legislativ. Ce răspunde Victor Ponta

UPDATE 15.32: Fostul premier Victor Ponta a criticat, marți, pe Facebook, conducerea Universității București, după ce instituția a cerut Ministerului Educației să dispună anularea ordinului prin care i s-a conferit titlul de doctor.

Astfel, el a precizat că instituțiile fundamentale din România au „metode și mentalități tipice  anilor ’50”, fiind conduse de oameni „dirijați de propriile slăbiciuni” și „schelete din dulap”.

Citește și: Victor Ponta, critică dur conducerea Universității București

————–

Timpul pare să nu mai aibă răbdare cu Universitatea la care Victor Ponta a dobândit, prin plagiat, titlul de doctor. Universitatea din București a retrimis pentru a treia oară Ministerului Educației, dosarul privind teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta, însoțită de solicitarea de retragere a titlului de doctor.

Ministrul în afara discuției

Această cerere vine într-un moment în care retragerea titlului de doctor este imposibilă și îl pune pe ministrul Educației, Adrian Curaj, într-o situație delicată. Legea Educației prevede că cererea de retragere a titlului de doctor ar trebui analizată de către Consiliul Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Educației, validată de către corpul juridic. Abia apoi, prin semnătură de ministru, fostul premier și-ar pierde titlul de doctor. Pentru că acest Consiliul s-a dovedit unul extrem de politizat (a dat verdict de neplagiat în cazul Ponta), la 3 decembrie 2015, a fost dizolvat de către ministrul Adrian Curaj. Apoi, dacă ministrul Curaj ar decide cu de la sine putere (și cam ilegal) să retragă, acum, titlu de doctor a lui Victor Ponta, nu ar face decât să ofere muniție celor care ar putea pretinde că e vorba de o comandă politic. Spun asta pentru că, în acest moment, există în dezbatere publică o Hotărâre privind modificarea Legii Educației și un proiect de Hotărâre de Guvern privind Codul studiilor universitare de doctorat. Ele au fost inițiate tocmai de Adrian Curaj pentru a înlătura orice suspiciuni privind modul de retrage a titlului de doctor. Prin intrarea lor în vigoare, acordarea şi retragerea titlului de doctor vor intra în atribuţia şi responsabilitatea instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat (în cazul lui Ponta va fi vorba tocmai de Universitatea București). Aceste documente ar scoate orice ministru din ecuația deciziilor legate de plagiate și ar depolitiza complet măsura retragerii titlului de doctor.

Nu retragere în timpul schimbărilor legislative

Și atunci de unde această grabă a Universității București de a cere retragerea titlului de doctor într-un moment în care acte ce reglementează acest domeniu sunt în dezbatere publică, iar instituția cu atribuții importante în domeniu abia și-a ales un nou președinte? De altfel, într-un interviu acordat României libere, noul președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, Ioan-Aurel Pop, a făcut un apel la răbdare pentru a vedea modul în care va arăta noul cadru legislativ.

“Trebuie să mai avem un pic de răbdare până avem toate schimbările de ordin juridic pe care le preconizează Ministerul Educației. Domnul ministru Adrian Curaj a anunțat deja câteva mecanisme care să facă mai funcțională decizia cu privire la acordarea sau retragerea titlului de doctor…  În cazul fostului prim-ministru Victor Ponta, Comisia de etică de la Universitatea București a dat o anumită decizie. În condițiile în care decizia privind acordarea sau retragerea titlurilor de doctor se mută la nivelul universităților, în numele autonomiei universitare și a prevederilor legale și deontologice, Universitatea București va putea decide singură care este cea mai bună cale de urmat în acest caz. Dacă prevederile legale cele noi nu se vor aplica retroactiv, cum ­înclină să ceară juriștii, atunci va decide ministrul Educației”.

Deși Universitatea București a dat dovadă de probitate admițând chiar în timpul mandatului de premier că Victor Ponta a plagiat, de data aceasta dă dovadă de o grabă mai degrabă nejustificată. Un fel de a pune căruța înaintea boilor.

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă