27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCiorbea analizează dacă sunt îndeplinite condițiile pentru sesizarea CCR pe OUG privind...

Ciorbea analizează dacă sunt îndeplinite condițiile pentru sesizarea CCR pe OUG privind Legea Educației

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, analizează dacă sunt îndeplinite condițiile constituționale și legale pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la prevederile OUG nr. 49/2014 privind modificarea Legii Educației, informează Agerpres.

Avocatul Poporului a fost sesizat în zilele de 4, 7, 8 și 9 iulie de președintele Traian Băsescu, deputatul Raluca Turcan, Adrian Gavrilescu și Matei Gulea, precum și Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academică din România și Alianța pentru o Românie Curată cu solicitarea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a OUG menționate.

Soluția pe care o va adopta Avocatul Poporului, va fi postată pe site-ul instituției Avocatul Poporului, precizează sursa citată.

Președintele Traian Băsescu i-a adresat pe 4 iulie lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, o scrisoare în care îi solicita să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu OUG 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educației, cercetării științifice și pentru modificarea unor acte normative.

În scrisoarea postată pe site-ul Administrației Prezidențiale se susținea că ordonanța de urgență menționată a fost dată cu încălcarea prevederilor constituționale referitoare la emiterea ordonanțelor de urgență. Astfel, șeful statului i-a solicitat Avocatului Poporului să analizeze posibilitatea de a-și exercita competența "de a sesiza direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a ordonanței de urgență".

OUG nr. 49/2014 privind modificările și completările la Legea Educației nr. 1/2011 a fost adoptată în ședința de guvern din data de 26 iunie și publicată în Monitorul Oficial al României nr. 486 din data de 30 iunie.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Cristiano Bergodi, OUT de la Rapid! Cine preia interimatul în Giulești

Rapid București s-a despărțit de comun acord de antrenorul italian Cristiano Bergodi, după o serie negativă de patru înfrângeri consecutive, în primele patru etape...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă