13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialClujul găzduiește olimpiadele internaționale de franceză și maghiară

Clujul găzduiește olimpiadele internaționale de franceză și maghiară

Titlul de Capitală Europeană a Tineretului a adus Clujului șansa de a găzdui două dintre cele mai importante competiții școlare internaționale: olimpiadele de limba franceză și de limba maghiară. Acestea au loc în perioada 7-10 mai. Prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Franceză reunește la Cluj 36 de elevi din șase țări europene.

La olimpiadă participă elevi din țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei – Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova și România. Fiecare țară participă cu un lot de șase candidați: trei elevi (predare în regim normal) și alți trei (predare în regim bilingv).

Concurenții sunt elevi din clasele XI-XII (liceu). Ei vor susține în cadrul olimpiadei două probe: proba scrisă individuală și proba în echipă. ”Una dintre participantele la olimpiadă din lotul național al României este clujeanca Pop V. P. Marie Kristine, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic «Mihai Eminescu», Cluj-Napoca.

Olimpiada Internațională de Limba Franceză se bucură de prezența unor personalități din domeniu: doamna conf. univ. dr. Rennie Yotova (Universitatea St. Clement d’Orhid, Sofia) – președinte de onoare; doamna lect. univ. dr. Iulia Mateiu (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) – președinte, doamna Manuela- Delia Anghel (MECS, inspector general limbi romanice) – președinte executiv”, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar al județului Cluj.

Festivitatea de deschidere va avea loc în sala Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, pe 7 mai, de la ora 18.30.

Competiție regională

În paralel cu această com­petiție va avea loc și cea de-a VIII-a ediție a Olimpiadei Inter­naționale de limbă, literatură și cultură maghiară „Apáczai Csere János”, organizată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Vor participa câte 12-18 elevi din Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria și România, câștigători ai unor olimpiade/concursuri naționale de limbă și literatură maghiară din clasele VII-XII. Competiția va fi evaluată de o comisie internațională constituită din 20 profesori universitari și preuniversitari, precum și artiști de teatru. ”Scopul acestei manifestări lingvistice și culturale cu deschidere internațională este de a stimula cunoașterea și promovarea limbii şi literaturii maghiare, a multiculturalismului şi a unui dialog intercultural deschis şi tolerant, de a încuraja învățarea limbii şi literaturii maghiare integrată în noul context european şi mondial”, mai spun reprezentanții Inspectoratului Școlar.

Festivitatea de deschidere va avea loc în sala Felvinczi György a Liceului ,,János Zsigmond” pe 7 mai 2015, de la la ora 17.00.

Olimpiada are trei probe de concurs: o probă scrisă individuală și două probe orale. Clujul este pentru prima dată gazda acestui eveniment.

Competiția de limba franceză este adresată elevilor din zona de nord a Balcanilor, iar cea de limba maghiară – tinerilor din țările cuprinse în Bazinul Carpaților.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă