8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCompaniile clujene, dispuse să finanțeze formarea profesională a elevilor

Companiile clujene, dispuse să finanțeze formarea profesională a elevilor

 

Companiile clujene sunt interesate să îi stimuleze pe elevii de gimnaziu să studieze la școlile profesionale. Managerii companiilor sunt dispuși să ofere burse private, stagii plătite de practică și contracte ferme tinerilor care dobândesc deprinderile necesare. Mai mult, au apărut și școli profesionale private. Companii germane și cele austriece finanțează câte o școală duală, iar președintele Clubului Francofon de Afaceri din Cluj, Bogdan Herea, a înființat școala profesională de IT Academy+Plus, unde elevii studiază gratuit. Academy+Plus este rezultatul unui parteneriat cu Școala 42 din Paris și a inspirit deja deschiderea Academy+Plus Chișinău, un proiect susținut de omul de afaceri Alexandru Machedon.

Resurse private importante

Managerii companiilor clujene sunt tot mai preocupați de asigurarea unei forțe de muncă bine calificate. Ei sunt dispuși să aloce timp și resurse pentru pregătirea viitorilor angajați aflați pe băncile școlii. Astfel, au apărut școli profesionale finanțate de companii sau de cluburi de afaceri, burse private și stagii plătite de practică. Tinerii trebuie să își dea seama că este mai bine să aibă o meserie la finalul studiilor decât să ajungă șomeri care au absolvit o facultate fără căutare pe piața muncii, spune președintele Clubului Francofon de Afaceri, Bogdan Herea. “Cred că ne va trebui între trei şi 10 ani ca să ne revenim la o stare cât de cât normală faţă de situaţia care era înainte de oprirea învăţământului tehnic. Ceea ce trebuie să facem este să încercăm să apropiem firmele de liceele tehnice, altfel liceele o să producă elevi care nu sunt în linie cu ceea ce aşteptă firmele, vor avea o pregătire mai mult teoretică şi mai puţin practică şi o să trebuiască să aştepte încă alte şase luni până ca elevii să fie cu adevărat productivi“, a declarat Bogdan Herea.

Eforturi din partea ­Inspectoratului Școlar

Eforturile companiilor converg cu cele făcute de Inspectoratul Școlar al județului Cluj. În acest moment, există 2.700 de elevi care se pregătesc în 23 de școli profesionale, spune inspectorul școlar Mariana Pop. “Consilierea elevilor se face. Păcatul nostru, al întregii societăţi, este că părinţii nu sunt cei care sunt consiliaţi şi pentru că încă n-au ajuns la ideea că se poate ca acel copil al lor, indiferent de ce aptitudini are, să îşi aleagă drumul bun. Toată lumea merge pe ideea că trebuie să meargă la licee teoretice”, a declarat Mariana Pop, inspector şcolar general adjunct.

Oficialităţile locale au arătat că există o mare nevoie de forţă de muncă pregătită în şcoli profesionale la Cluj, mai ales că aici există parcuri industriale cu firme care au nevoie de mii de angajaţi competenţi, spune prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan.“Nu se poate dezvolta o comunitate fără o şcoală profesională din domeniul producţiei. De aceea, şi Primăria, şi Consiliul Judeţean dezvoltă acele spaţii de producţie, parcurile industriale şi oamenii de afaceri vin aici pentru că deocamdată există forţă de muncă înalt calificată”, a spus prefectul de Cluj.   

EVENIMENT

Forum inițiat de ASR Principele Radu al României

Situația învățământului tehnic a fost dezbătută în cadrul Forumului Școlilor Profesionale. Evenimentul a fost inițiat anul trecut de către Alteța Sa Regală Principele Radu al României. El a fost organizat de International Committee, structura cluburilor străine de afaceri din județul Cluj.

Organizatorii evenimentului dedicat şcolilor de meserii au pornit de la premisa că e mai bine să ai o meserie practică ce îţi a duce un venit sigur, decât să fii şomer cu studii superioare sau absolvent de facultate care face munci necalificate.

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă