5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliul Cultelor, solicitare către Parlament cu privire la ora de religie

Consiliul Cultelor, solicitare către Parlament cu privire la ora de religie

Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită Parlamentului ca atunci când va completa Legea educației naționale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar şi retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisă, relatează Mediafax.

Consiliul, sub președinția Înalt preasfințitului Părinte Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit Romano-Catolic de București, a constatat că CCR a menținut statutul orei de religie ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru şcoală, aflată în planul-cadru de învăţământ și în oferta educaţională a școlii şi a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, şi anume pe baza unei cereri de înscriere.

"Consiliul Consultativ al Cultelor din România a constatat că decizia Curţii Constituţionale a valorificat următoarele principii: statutul constituțional particular al învățământului religios, organizat și garantat de în școlile de stat, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult (art. 32 alin. 7 din Constituția României), dreptul părinților și tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine (art. 29 alin. 6din Constituția României), importanța libertății de religie și conștiință, care implică în mod necesar inițiativa proprie a persoanei în toate problemele care privesc religia și conștiința (pct. 19 al motivării deciziei Curții Constituționale nr. 669/2014, în interpretarea art. 29 alin 1 din Constituție)", se arată într-un comunicatu al Patriarhiei.

Potrivit sursei citate, Consiliul, pornind de la convingerea comună că ora de religie promovează valorile spirituale perene şi comportamentul uman pașnic şi responsabil în familie şi societate, a adoptat apelul comun intitulat "Lumină pentru viaţă. Importanța orei de religie pentru educația copiilor și tinerilor".

De asemenea, Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită Parlamentului României ca, în adoptarea prevederilor legale care urmează să pună în aplicare Decizia Curții Constituționale nr. 669/2014 și să completeze art. 18 alin. 2 teza I din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, să aibă în vedere și următoarea propunere: "Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor; schimbarea acestei opțiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor".

Reprezentanţii Consiliului Consultativ al Cultelor din România motivează solicitarea prin faptul că prin această formulare va fi respectată decizia Curții Constituționale a României şi facilitată înscrierea pentru participarea elevilor la ora de religie.

"Participarea elevului la ora de religie se face în urma exprimării dorinţei persoanei îndreptățite legal, conform libertății de conștiință, se ține cont de caracterul de disciplină aflată în trunchiul comun al orei de religie, pentru părinți se evită obstacolele birocratice și umilitoare, precum reînscrierea anuală sau pe cicluri de învățământ şi în plan administrativ, școlile nu mai trebuie să gestioneze, anual sau pe cicluri de învățământ, aproape două milioane de cereri de înscriere", se arată în comunicat.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România este o organizație de natură etică, socială, autonomă, apolitică, non-guvernamentală, fără personalitate juridică și non-profit formată din: Biserica Ortodoxă Română, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică C.A. din România, Biserica Evanghelică Lutherană din România, Biserica Unitariană din Transilvania, Biserica Creștină după Evanghelie din România, Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie din România, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul mozaic, Cultul Musulman din România.

Potrivit prevederilor Statutului Consiliului Consultativ al Cultelor din România, începând cu 1 martie 2015, președinția Consiliului va fi preluată pentru o perioadă de un an de către Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică).

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă