15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCopiii, din nou în pericol de a rămâne fără manuale

Copiii, din nou în pericol de a rămâne fără manuale

Elevii din școlile românești ar putea începe noul an școlar fără manuale. Sau cu manuale de proastă calitate și insuficiente, în cel mai bun caz. Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice face cu întârziere comenzi de cărți pentru elevi şi la preţuri foarte mici.

 

Reprezentanţii editorilor şi ai tipografilor din România cer autorităţilor să caute soluţii pentru salvarea industriei de carte școlară. Ei solicită, în special, regândirea atitudinii Ministerului Educaţiei faţă de producţia de manuale, în sensul comandării la timp a editării, tipăririi și distribuției cărților pentru elevi.

Preşedintele Uniunii Editorilor din România, Anghel Polixeniu, directorul Companiei Naţionale a Im-primeriilor Coresi, Mircia Giurgiu, şi preşedintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Gina Constantin, au semnat o scrisoare deschisă în care atrag atenţia Guvernului că, din nou, copiii ar putea rămâne fără manuale. Deja acest lucru s-a produs anul trecut şi a generat mari nemulţumiri, precum şi disfuncţii serioase în procesul educativ.

Probleme la Ministerul Educației

„Editurile şi tipografiile partene-re în procesul de asigurare a cărţii şcolare sunt în situaţia de a da faliment. În ultimii 100 de ani, principala activitate în perioada verii atât a editurilor, cât şi a tipografiilor, a fost elaborarea manualelor şcolare. De 3 ani, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCŞ) nu a mai fost în stare să asigure toate manualele şcolare necesare la începutul anului şcolar. Preţurile foarte mici oferite de MENCŞ, care nu ţin cont de situaţia reală din piaţă, pun atât editurile, cât şi tipografiile în situaţia de a-şi închide porţile.

Industria cărţii şcolare depinde, din nefericire, de comenzile MENCŞ. Aceste comenzi vin cu întârziere şi la preţuri foarte
mici (de exemplu, preţul mediu cu care MENCŞ plăteşte un manual pentru clasele I-X este de 2,7 lei). În curând, tipografiile nu vor mai fi în măsură să tipărească necesarul de manuale. A dispărut în totalitate industria românească a hârtiei (au închis porţile combinatele din Brăila, Bacău, Călăraşi, Buşteni, Alba, Dej, Constanţa) şi, ca urmare, preţurile materialelor tipografice cresc an de an. Urmează oare să dispară şi tipografiile româneşti?“, se întreabă reprezentanții industriei de profil.

Românii citesc tot mai puțin

Semnatarii scrisorii deschise spun că editurile și tipografiile se află în criză, iar problemele din industria cărții se regăsesc în societate în faptul că românii citesc tot mai puțin și în faptul că tot mai mulți dintre ei sunt analfabeți funcțional.

„Criza cărţii nu afectează doar cartea şcolară, ci toată industria de carte. Copiii, tinerii şi adulţii, din ce în ce mai mulţi dintre ei analfabeţi funcţional, nu mai citesc; oricum manualele pe care le primesc, sau nu le primesc, nu-i ajută să înveţe.

MENCŞ trebuie să aloce urgent fonduri suficiente pentru tipărirea manualelor şcolare pentru clasele XI-XII. Iniţiativa lăudabilă de a asigura manuale şcolare pentru elevii acestor clase (peste 3 milioane de manuale) este pusă în pericol de întârzierea cu care a fost lansată şi de preţurile foarte mici impuse de MENCŞ.  Elevii din clasa a XII-a, dintre care peste 50% nu iau bacalaureatul, nu au după ce să înveţe chiar dacă ar vrea“, mai adaugă reprezentanții editorilor și tipografilor.   

Mircia Giurgiu este de părere că industria cărții poate fi salvată de autorități

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă