11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialCum devii ofiţer de marină în doi ani

Cum devii ofiţer de marină în doi ani

Fete sau băieţi pasionaţi să navigheze, dar şi să-şi câştige existenţa din această meserie pot deveni ofiţeri de marină în doar doi ani. Oferta educaţională este propusă de Colegiul Nautic Român de la Mogoşoaia.

Prima instituţie privată din sistemul de învăţământ maritim din ţară, care a fost inaugurată ieri, va pregăti ofiţeri de marină la standarde occidentale. Noutatea promovată de Colegiul Nautic Român constă în reducerea duratei studiilor teoretice la jumătate. Faţă de actuala ofertă educaţională a instituţiilor de stat similare, cu o durată de 4 ani, cea a Colegiului Nautic Român constă într-un parcurs mai scurt. După 20 de luni de studiu, absolvenţii vor primi brevetul internaţional de ofiţer maritim. Noua instituţie, care este situată pe malul Lacului Mogoşoaia, judeţul Ilfov, se întinde pe o suprafaţă de 1.000 mp şi dispune de săli de seminar cu o capacitate de 50 de locuri, sală de lucru pe hartă cu capacitatea de 25 de locuri, sală dotată cu 25 de calculatoare, aulă cu capacitatea de 150 de locuri şi bibliotecă cu spaţiu de lectură.

Autorizaţia de funcţionare

Colegiul, care a primit autorizaţie de funcţionare, este un furnizor de educaţie în domeniile maritim, maritim-portuar şi fluvial. Structura modernă şi flexibilă este ajustată pe modelul instituţiilor similare din Marea Britanie şi Olanda. Instituţia este organizată pe două departamente – Punte şi Electromecanică. La finalul celor 9 programe de formare profesională, absolvenţii vor putea susţine în faţa Autorităţii Navale Române examenul de obţinere a licenţei internaţionale de navigaţie. Programele din cadrul Departamentului Punte (ofiţeri de punte maritimi, respectiv marinari) vor demara în septembrie 2010, iar cele ale Departamentului Electromecanică (ofiţeri mecanici, ofiţeri electricieni, mecanici şi electricieni), în ianuarie 2011. Sistemul de educaţie propus de acest colegiu este bazat pe forma vocaţională de pregătire. Practic, studenţii nu vor fi bombardaţi cu discipline care nu le vor fi de folos în cariera profesională, ci vor avea de studiat doar acele discipline care au impact asupra competenţelor profesionale de ofiţer de marină.

Brevet internaţional

Foarte importantă, de asemenea, va fi şi latura practică, ce va fi accentuată. Sistemul educaţional pe care îl propune nou-înfiinţata instituţie de învăţământ maritim este reglementat de Convenţia Internaţională STCW* (Standards of Training, Certification and Watchkeeping), aplicată peste tot în lume din 1978. Cele două simulatoare moderne de care dispune instituţia vor asigura toate condiţiile necesare ce îi vor familiariza pe cursanţi cu atmosfera existentă pe o navă reală. Se vor aplica procedurile de urgenţă la bord, cele de răspuns la un apel de urgenţă pe mare şi pe fluviu, precum şi executarea tuturor tipurilor de manevră cu 10 tipuri de nave maritime şi fluvio-maritime, în cinci zone geografice distincte (Marea Neagră, Strâmtoarea Gibraltar, Canalul Englez etc.). Pregătirea profesională va fi asigurată de 15 cadre didactice cu experienţă în învăţământul universitar de marină din Constanţa. Din competenţele programului de pregătire a ofiţerului de marină comercială vor fi eliminate competenţele inginereşti, accentul fiind pus pe latura practică. Taxa de studii pentru Programul „Ofiţer de punte maritim” este de 3.000 euro (600 euro/modul x 5 module). 

Structură

 Programele de studiu includ cinci module teoretice, fiecare cu o durată de 14 săptămâni. Cursurile sunt doar la forma de învăţământ zi, iar frecvenţa este obligatorie.

 Voiajele internaţionale de practică, a câte şase luni fiecare, vor fi atuul pregătirii practice a cursanţilor. Cele două voiaje vor fi asigurate pe bază de protocoale de colaborare încheiate de Colegiu cu armatori, proprietari, agenţi etc.

 Simulatoarele existente în Colegiul Nautic Român vor fi baza pregătirii cursanţilor pe uscat, familiarizându-i pe studenţi cu o navă reală. Acestea vor permite crearea condiţiilor reale de navigaţie, completate de ambientul video şi sonor.

Cele mai citite

Comisia Europeană prezintă cele mai puternice computere din UE

Comisia Europeană anunță punerea în funcțiune, în Spania, a unui nou supercomputer și prezintă, în acest context, o listă cu cele mai puternice computere...

Comisia Europeană prezintă cele mai puternice computere din UE

Comisia Europeană anunță punerea în funcțiune, în Spania, a unui nou supercomputer și prezintă, în acest context, o listă cu cele mai puternice computere...

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....
Ultima oră
Pe aceeași temă