10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum devine tableta instrument didactic

Cum devine tableta instrument didactic

 

Ministerul Educației a decis că, din acest an, manualele electronice vor fi obligatorii pentru clasele I și a II-a.

Manualele electronice devin, pentru prima dată în istoria învățământului românesc, obligatorii pentru elevii care vor intra la toamnă în clasa I și a II-a. Această inițiativă consacră, practic, tableta drept instrument didactic oficial. Manualele electronice vor fi distribuite și împreună cu tablete Android românești, mai ieftine și mai fiabile decât cele de import, ceea ce poate ajuta la impulsionarea industriei IT din România.

Editurile care vor produce an de an noile manuale sunt selectate prin licitație de către Ministerul Educației. Marele beneficiar al introducerii manualelor electronice, alături de copii, este o companie clujeană, AROBS Transilvania Software, cea care deține brandul Smailo, folosit atât pentru tablete Android, cât și pentru sisteme de navigație sau camere video. Compania clujeană a încheiat un parteneriat cu o importantă editură, împreună cu care va produce manuale electronice, iar pe tabletele educative vor fi instalate manualele digitale, dar și aplicații interactive, care îi vor ajuta pe copii să aprofundeze sau să recapituleze cunoștințele dobândite la școală. De asemenea, aceste tablete vor avea preinstalate aplicații cu ajutorul cărora părinții vor putea să controleze modul lor de utilizare. Pentru că vor fi eliminate costurile de tipar, aceste manuale electronice livrate împreună cu tabletele furnizate de compania clujeană ar urma să ducă la economii serioase. 

Mai mult, reprezentantul AROBS, Voicu Oprean, afirmă că fascinația copiilor pentru dispozitivele elctronice poate fi utilizată pentru a stimula dorința lor de a învăța, în general. ”Cred că tabletele ar putea reprezenta un extraordinar atu, pentru că cei mici sunt atraşi de ele. În prima fază se joacă, apoi încep cu anumite jocuri educaţionale, ca de exemplu «Hangman» – «Spânzurătoare» sau jocuri de ortografie. Spun asta în cunoştinţă de cauză, având doi copii de şcoală, unul în clasa pregătitoare şi altul în clasa a III-a”, spune Voicu Oprean. ”Este foarte bine că intrăm în normalitate, prin introducerea manualelor digitale în licitaţiile organizate de Ministerul Educaţiei, chiar dacă momentan se aplică doar claselor I şi a II-a. Este un proces prin care toţi producătorii și creatorii de manuale sunt obligaţi să aibă şi conţinut digital. Acest lucru înseamnă prezentarea conţinutului unui manual într-un mod interactiv, să aibă în plus format audio, video, întrebări, anumite concursuri la finalul lecţiei”, mai afirmă reprezentantul AROBS.

Producător de tablete Android

Noua tendință imprimată de Ministerul Educației înseamnă și un impuls pentru industria IT românească ce mizează pe produse proprii, cu valoare adăugată mare și care dezvoltă branduri proprii. Compania clujeană AROBS este, practic, una dintre aceste firme. Firma a fost fondată acum 16 ani, de către Voicu Oprean, iar numele său este acronimul de la Advance Romanian Business Solutions. Pe atunci, Voicu Oprean lucra în California, însă a decis să revină în România, la Cluj-Napoca.

Primul sediu al firmei a fost într-un apartament de bloc, iar după opt ani a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro. Din anul 2002, când AROBS a pierdut un client important din SUA, pentru care presta servicii de tip outsourcing, AROBS a început să dezvolte produse sub brand propriu. Primul produs software a fost Optimal SFA, o soluție destinată eficientizării forței de vânzări a companiilor. Din anul 2006, AROBS a început să activeze și pe piața sistemelor de navigație, ca urmare a unui parteneriat cu compania Mio. Iar în anul 2008, a lansat pe piață primul GPS sub brand propriu, Smailo, brand folosit și pentru tablete și pentru camere video. Din 2008, în ciuda crizei economice, AROBS a înregistrat o creștere constantă a cifrei de afaceri de aproximativ 15 la sută pe an, iar pentru acest an, conducerea companiei estimează o creștere de 20 la sută. În anul 2013, cifra de afaceri a
AROBS a fost de 13 milioane de euro. Compania a fost inclusă în repetate rânduri în topul celor mai performante firme din domeniul IT din Europa Centrală și de Est, de către evaluatori precum Deloitte. În momentul de față,
AROBS a ajuns să aibă subsidiare în Ungaria și în Republica Moldova, iar unele dintre soluțiile dezvoltate sub brand propriu, precum TrackGPS, pentru monitorizarea flotelor auto, au ajuns bine cunoscute la nivel internațional.

dezvoltare

Companie cu 400 de angajați

În acest moment, compania AROBS din Cluj are trei mari linii de business. Prima este reprezentată de soluțiile software proprii, precum TrackGPS sau Optimall SFA, cea de-a doua de producția de software de tip outsourcing, iar cea de-a treia de dispozitivele de tipul GPS-urilor, tabletelor și camerelor video Smailo. Firma a ajuns la 400 de angajați și este unul dintre cei mai mari angajatori din acest domeniu din Cluj.

AROBS a fost inclusă pe lista celor mai dinamice companii din Europa Centrală și de Est

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă