5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să ajungi elev la unul dintre liceele bune din SUA

Cum să ajungi elev la unul dintre liceele bune din SUA

Visul de a studia în Statele Unite ale Americii a devenit realitate pentru un liceean din Oradea. Marc Du Plessis, elev la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea, a candidat într-un program de studii iniţiat de Guvernul american şi va studia anul viitor la Castle View High School din Castle Rock, Colorado.

Programul Flex pentru care a candidat şi Marc Du Plessis, un proiect finanţat în totalitate de administrația publică a Statelor Unite ale Americii –  prin American Councils for Internațional Education, este disponibil de un an şi în România. Programul are ca scop îmbunătăţirea înţelegerii dintre ţări, pentru a încuraja indivizii să facă schimb de idei şi pentru a dezvolta colaborarea prin educaţie.

Marc Du Plessis este unul dintre cei 25 de elevi selectaţi – din 1.359 de români candidați pentru programul de burse Flex.

Acasă la o familie americană

Marc Du Plessis va locui timp de un an şcolar la o familie americană, ca un adevărat membru şi nu ca un oaspete. Prin faptul că va împărtăși experiențe zilnice cu familia gazdă, Marc Du Plessis va avea ocazia de a învăța lucruri importante despre SUA şi să le prezinte prietenilor săi americani cultura noastră şi modul de viaţă al românilor.

„Această bursă de studii în Statele Unite ale Americii mi se pare o oportunitate imensă. Consider că este o experienţă benefică pentru amebele state. Este, înainte de toate, un schimb de culturi, o punte de legătură între noi şi ei. În urma acestei experienţe, cetăţenii americani vor afla mai multe despre cultura europeană şi, implicit, despre cea română, iar eu ca persoană voi creşte, voi vedea cum trăieşte americanul de rând. Poate o să-mi schimb concepţia pe care mi-am făcut-o uitându-mă la filme. Pe de altă parte, îmi voi crea noi legături, voi lega noi prietenii”, spune tânărul orădean.

Probe la Bucureşti

Aventura spre visul american a început încă din toamna lui 2015 pentru elevul profesoarei Simona Martin de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea. El a avut de trecut printr-un proces dur de selecţie, care a demarat în septembrie 2015. Primul pas pe care l-a avut de făcut a fost redactarea a trei eseuri după o tematică dată. Eseurile au fost analizate de o comisie de la Washington, care a decis cine merge în etapa a doua. În etapa a doua, elevii s-au întâlnit cu evaluatorii (unul american şi altul român) la Bucureşti în faţa cărora au susţinut teste de limba engleză (scris şi oral), au redactat un nou eseu şi au susţinut interviuri (unul de grup şi unul individual). Pe baza rezultatelor din această etapă a fost stabilită lista câştigătorilor. Ulterior, ei au avut de trimis în jur de 15 formulare cu date personale, testări, vaccinuri și alte date necesare înmatriculării într-o școală americană.

Pentru acest program, evaluatorii au selectat elevii în care au văzut un potenţial. Programul le oferă şansa de a-şi activa toate resursele de care dispun, de viitori lideri. La întoarcerea în ţară, în clasa a XII-a, lui Marc îi vor fi echivalate disciplinele studiate şi notele primite. În plus, el va avea de susținut anumite diferenţe la anumite materii pe care nu le va studia peste Ocean. Este vorba de Limba Română, Istoria României și Geografia României.

Şoc cultural

Cu o lună înainte de a-şi lua zborul spre SUA, cei 25 de elevi selectaţi au participat la un program de instruire – Pre departure Orentation Camp. Sesiunile de intruire s-au desfăşurat la Snagov. Timp de trei zile, reprezentanţii Flex România au încercat să le prezinte bursierilor beneneficiile programului, dar şi să le diminueze şocul cultural pe care l-ar putea avea odată ajunşi în State, i-au învăţat cum să-şi administreze eficient timpul petrecut peste Ocean şi cum să-şi drămuiască banii personali.

Flex, 24 de ani de existenţă

Programul Flex a fost creat de Congresul Statelor Unite, în 1992, iar acum se află în cel de-al 24 -lea an de existență. În tot acest timp, a oferit burse pentru peste 24.000 de liceeni din Europa și Asia Centrală. Programul presupune un an întreg de schimb de experiență pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și țările din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine. În 2016-2017, aproximativ 800 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului Flex. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american.   

 

Marc Du Plessis  va avea oportunitatea de a descoperi cultura americană la ea acasă

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă