20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCum se fură la Bacalaureat. Elevii, ajutați de profesori să trișeze

Cum se fură la Bacalaureat. Elevii, ajutați de profesori să trișeze

FRADĂ BACALAUREAT 2015. În fiecare an odată cu examenul de Bacalaureat apar și primele suspiciuni de fraudă. Chiar și după introducerea camerelor de filmat în sălile de clasă în care se desfășoară examenul și, de anul acesta, corectarea lucrărilor în alt județ decât în cel în care aparțin elevii, Ministerul Educației tot anunță că s-a constatat fie frauda, fie încercarea de fraudare a examenului de Bacalaureat. 

Am putea fi tentați să credem că elevii sunt principalii vinovați, însă un caz de anul acesta arată faptul că și profesorii sunt la fel de capabili de a trișa ca și celor cărora le predau. 

Profesorii, în cârdășie cu elevii

FRADĂ BACALAUREAT 2015. Astfel, Ministerul Educației a anunțat că cercetează un caz de fraudă la bacalureat, la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, judeţul Bihor, unde, în 10 din cele 14 săli, profesorii asistenți au fost înregistrați permițându-le candidaților să copieze și chiar ajutându-i. În consecință, aproape 200 de elevi riscă eliminarea din examen.

După o sesizare că există mai multe asemănări între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, judeţul Bihor, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie). 

Citește și: Fraudă la Bacalaureat în Bihor. Câți elevi riscă ELIMINAREA

“În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba E)c), profesorii asistenţi nu au respectat toate atribuţiile prevăzute de metodologie, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii”, potrivit comunicatului MECS.

Metoda hands-free

FRADĂ BACALAUREAT 2015. Fiica fostului consilier județean Mehedinți Adrian Duicu, în prezent cercetat penal, este în centrul unui caz de suspiciune de fraudă la Bacalaureat. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mehedinți, Consiliul de Administrație al instituției a decis înființarea unei comisii ”care are ca obiectiv principal verificarea aplicării corecte a metodologiei în vigoare, respectiv clarificarea situației apărute” la Colegiul Tehnic ”Dierna” din Orșova, după ce a apărut suspiciunea de fraudă. 

Procurorii şi poliţiştii din Orşova au fost sesizaţi, vineri, despre o posibilă fraudă la proba de chimie a bacalaureatului la Colegiul Tehnic “Dierna” din Orşova, care o viza pe fiica lui Adrian Duicu. În urma sesizării, la ieşirea de la proba scrisă la chimie, un procuror şi un poliţist au aşteptat-o pe eleva suspectată de fraudă.

FRADĂ BACALAUREAT 2015. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Mehedinţi, în momentul în care Adina Duicu a fost verificată de către anchetatori pentru a se stabili dacă asupra sa erau dispozitive de transmisie de tip handsfree, mama tinerei, respectiv soţia lui Adrian Duicu, l-ar fi îmbrâncit pe poliţist. În urma altercaţiei, poliţistul s-a ales cu câteva zgârâieturi.

Citește și: DOSAR PENAL pe numele fiicei lui Adrian Duicu, pentru FRAUDĂ la BAC. Prin ce metodă ar fi copiat

FRADĂ BACALAUREAT 2015. Adina Duicu ar fi copiat prin metoda hands free la ultima probă de bacalaureat, respectiv la examenul de chimie. Până în acest moment acuzațiile care i se aduc nu au fost probate. 

De asemenea, trei elevi din judeţul Alba au fost eliminaţi, luni, din examenul de Bacalaureat pentru tentativă de fraudă, după ce, la doi dintre ei, le-a sunat telefonul mobil în timpul probei scrise, iar altul a fost depistat cu căşti handsfree prinse de gulerul cămăşii, conform Agerpres.

74 de elevi, dați afară de la proba de limba română

FRADĂ BACALAUREAT 2015. 74 de absolvenți de clasa a XII-a au fost dați afară din primul examen scris al Bacalaureatului 2015, la Limbă și literatură română, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, a anunțat Ministerul Educației.  Elevii dați afară din examen au pierdut dreptul de a susține Bacalaureatul în următoarele două sesiuni, potrivit metodologiei. 

Totodată, un elev din municipiul Sfântu Gheorghe a fost eliminat luni din Bacalaureat, de la proba de elimba română, după ce a încercat să fraudeze examenul cu ajutorul unui ceas inteligent.

Citește și: REZULTATE BACALAUREAT 2015 EDU.RO. Elevii află marți primele note la examenul de Bacalaureat

FRADĂ BACALAUREAT 2015. În 2013, 93 de elevi au fost dați afară din examenul de Limbă și literatură română, în 2012, 120 de elevi au fost eliminați din primul examen scris al bacalaureatului, iar la BAC 2011, care a fost și primul cu camere video au fost dați afară 233 de elevi din examenul de Limbă și literatură română pentru tentativă de fraudă sau fraudă. 

Unde se ascund fițuicile

Ziarul local Evenimentul Moldovei scrie că La Colegiul Tehnic de Marină „Al. I. Cuza”, primii candidaţi care au ieşit de la examenul de la proba obligatorie s-au plâns de ”strictețea” comisiilor de supraveghetori. Una dintre eleve și-a scos din sutien un teanc de fițuici: “Fată, m-a speriat aia când a zis că ne controlează în buzunare şi le-am băgat repede în sutien că doar nu era să mă controleze şi acolo!”.

Citește și: REZULTATE BACALAUREAT 2015 EDU.RO VÂLCEA. Notele elevilor din Vâlcea la BAC

FRADĂ BACALAUREAT 2015. Un alt elev a fost supărat de faptul că nu a putut să se miște deloc: “La limba română am avut noroc de o comisie beton, da de data asta să fie al naibii dacă m-a lăsat să mişc stânga-dreapta. Trebuia să stăm înlemniţi în bănci ca momâile!”.

Ce se întâmplă cu trișorii

Dacă este constatată frauda, lucrările sunt anulate iar candidaţii care au fraudat sunt consideraţi eliminaţi din examen. Candidaţii eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Aceştia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminaţi, prevede metodologia.

FRADĂ BACALAUREAT 2015. De asemenea, și profesorii care îi ajută pe elevi să copieze vor fi pedepsiți. Potrivit metodologiei, sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic implicat în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, pot ajunge, în raport cu gravitatea abaterilor, până la destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

 

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă