17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCum vor elevii să arate noul an școlar

Cum vor elevii să arate noul an școlar

 

În data de 10 iunie a.c., a fost introdus în dezbatere publică proiectul de ordin privind structura anului școlar 2015-2016. Asociația Elevilor din Constanța a transmis Ministerului Educației și Cercetării Științifice o adresă prin care a propus o serie de modificări la actuala propunere.

AEC dorește ca semestrul I să înceapă cu o săptămână mai devreme față de cum este propus, pe data de 7 septembrie 2015, urmând ca semestrul al II-lea să se finalizeze cu o săptămână mai devreme, pe data de 11 iunie 2015. De asemenea, cursurile pentru clasele terminale din învățământul liceal, res­pectiv pentru clasa a VIII-a, să se finalizeze pe data de 20 mai 2015, respectiv pe data de 3 iunie 2015.

“La baza acestei propuneri stă faptul că elevii își pierd concentrarea odată cu sosirea verii. Astfel, prin începerea, respectiv terminarea, mai devreme a cursurilor școlare interesul pentru școală al elevilor va rămâne ridicat până în ultimele zile, astfel nemaiexistând timp în care elevii vin la școală fără a se concentra asupra activității de învățare“, a spus Alexandru Manda, președintele AEC.

Elevii propun, având în vedere faptul că interesul față de școală al elevului este foarte scăzut în preajma datei de 18 decembrie, ca tezele din semestrul I să fie susținute, de regulă, până pe data de 11 decembrie. De asemenea, o altă propunere este schimbarea denumirii programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun“ în „Școala altfel“, așa cum a fost denumit când a fost introdus, în anul școlar 2011-2012. AEC cere și posibilirarea ca organizațiile reprezentative ale elevilor, la nivel județean și național, să poată organiza, în săptămâna respectivă, activități independente față de unitățile de învățământ, dar cu sprijinul inspectoratelor școlare.   

Ziua internațională a elevilor și studenților

Reprezentanții asociației cer și modificarea art. 3 alin. (2) prin introducerea în categoria zilelor marcate prin activități specifice a datei de 17 noiembrie – Ziua internațională a elevilor și studenților. Ei sunt de părere că celebrarea acestei zile va crește respectul beneficiarilor primari ai actului de educație față de calitatea de elev și va dezvolta simțul de responsabilizare civică a elevilor și consideră că este inechitabilă aplicarea dublei măsuri, și anume celebrarea Zilei învățătorului, furnizorul actului de educație, dar nu și a elevului, beneficiarul actului educațional.

Cele mai citite

O cafea bună se pregătește cu un espressor semiprofesional 

Cine nu cunoaște acele dimineți în care suntem grăbiți să ne luăm micul dejun și apoi să fugim la muncă? Chiar dacă suntem pe...

Google Maps face viața șoferilor mai ușoară. Ce funcții noi a introdus

Google Maps vine cu noi update-uri. Șoferii sunt principalii beneficiari, mai ales conducătorii de mașini electrice. Modificări aduse aplicației Google Maps Noua actualizare introduce suport îmbunătățit...

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă