10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCurăţenie în universități: dispar 122 de specializări

Curăţenie în universități: dispar 122 de specializări

 

Zeci de universităţi de stat şi private au cel puţin o specializare sau un program de studii care intră în lichidare din anul universitar 2014-2015. Pentru acestea nu se mai poate organiza examen de admitere, potrivit oficialilor Ministerului Educaţiei.

„Informatică Aplicată în Inginerie Electrică”, „Controlul şi securitatea produselor alimentare”, „Filosofie în limba germană”, „Ştiinţa şi ingineria materialelor oxidice şi nanomateriale”, sunt câteva dintre tipurile de specializări care nu se vor regăsi în curicula universităţilor.

Ministerul Educaţiei a lansat ieri în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare, precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2014 – 2015.

Potrivit documentului, sunt 33 de universităţi, atât de stat, cât şi private, care au specializări sau programe în lichidare.

Astfel, cele 33 de universităţi nu mai pot organiza admitere din acest an pentru cele peste 120 de programe sau specializări care intră în lichidare, dar studenţii deja înscrişi în aceste programe îşi vor putea finaliza studiile.

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a anunţat încă de anul trecut o „curăţenie” a sistemului universitar. Potrivit oficialului, e nevoie de o reducere masivă a specializărilor de licenţă şi o actualizare a acestora.

„S-a dovedit că sunt nerentabile sau neatractive pentru studenţi, pentru companii şi am luat această decizie după ce am discutat luni de zile cu universităţile pentru a ajunge la o formulă în acest an. Există proceduri legale pentru universităţile care au probleme la programele de studii, au termen pentru rezolvarea acestor probleme în luna decembrie sau în martie. Este vorba de necesitatea «curăţirii» acestui sistem rămânând doar acele specializări care se dovedesc a fi viabile. Sunt universităţi care au intrat în monitorizare. Anul acesta, 10 universităţi autorizate provizoriu şi alte patru acreditate nu au mai putut să organizeze examen de admitere pentru anul 2012-2013 şi dacă acest lucru va fi demonstrat de evaluările externe, pentru alte programe de studiu vom continua. Cred că mai sunt multe alte programe care sunt la limită, au termen de rezolvare a problemelor în decembrie sau în martie”, spune Costoiu într-un interviu pentru adevărul.ro, în toamna anului trecut.

Alma Mater: „Nu e un semnal de alarmă”

Contactat de „România liberă“, preşedintele sindicatului Alma Mater, Anton Hadar, a declarat că este un proces normal, având în vedere că multe dintre domeniile de studii nu mai sunt de actualitate.

„Nu e un semnal de alarmă, e un proces normal. Ne dorim ca domeniile de studii să fie cât mai atractive pentru studenţi şi cât mai căutate pe piaţa muncii”, spune Hadar. Potrivit acestuia, numărul specializărilor scade şi din cauza faptului că sunt tot mai puţini tineri cu diplomă de bacalaureat. 

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă