11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce nu vor profesorii din Buzău să fie supraveghetori la Bac

De ce nu vor profesorii din Buzău să fie supraveghetori la Bac

Cadrele didactice din județul Buzău sunt reticente să se înscrie pentru posturile de supraveghetori în comisiile de Bacalaureat pentru probele scrise, din cauza banilor puțini și a presiunii create în jurul examenelor, potrivit Mediafax.

Inspectoarea Școlară Județeană (ISJ) Buzău, Geta Burducea, a declarat că, până în prezent circa 70 la sută din necesarul de supraveghetori a fost constituit pentru comisiile de la probele scrise ale Bacalaureatului. 

“Directorii de licee au sarcina de a recruta personal de supraveghere pentru Bacalaureat, însă anul acesta demersul decurge mult mai greu. De fapt, întotdeauna au fost probleme în identificarea supraveghetorilor pentru Bac, iar anul acesta e parcă un pic mai greoi. Sunt liste în cancelarii unde profesorii pot opta să intre în aceste comisii. Reticența lor este oarecum de înțeles. Sumele pe care le primește un supraveghetor sunt destul de mici, la acest fapt se adaugă presiunea exercitată și atmosfera creată în jurul Bacalaureatului, le este teamă de complicații”, a declarat șeful ISJ Buzău, Geta Burducea.

Citește și: Rezultate BAC 2015: Doar jumătate dintre elevii din Constanţa sunt “utilizatori experimentați” ai limbii române

Astfel, la un liceu din Râmnicu Sărat, un singur profesor s-a înscris pe lista de supraveghetori, deși, în anii trecuți, cadrele didactice din respectiva instituție de învățământ erau foarte interesate să facă parte din comisii.

Potrivit lui Burducea, în cazul în care, până la debutul probelor scrise ale Bacalaureatului, în 29 iunie, listele nu se vor completa, reprezentanții ISJ Buzău vor desemna ei profesorii care să supravegheze, “în baza sarcinilor de serviciu”.

“Dacă nu se completează listele cu supraveghetori pentru bacalaureat îi voi ruga pe profesorii care se ocupă de Evaluarea națională să supravegheze și Bacalaureatul. Oricum, Bacalaureatul se va desfășura fără sincope”, a afirmat Geta Burducea, care a precizat că, dacă și numărul evaluatorilor va fi insuficient, se va mări numărul lucrărilor corectate de fiecare profesor.

Sursa citată a menţionat că probleme similare se înregistrează și în alte județe ale țării, atât în cele în care unele cadre didactice au ajuns în atenția procurorilor pentru nereguli comise la Bacalaureat, dar și în județe în care nu au fost semnalate astfel de probleme.

“După părerea mea, plata care este foarte mică şi atmosfera creată, presiunea din jurul acestor examene naționale, au făcut ca profesorii să nu mai vrea să facă parte din comisii, se întâmplă și în alte județe, nu doar la Buzău”, a spus Geta Burducea.

La începutul lunii aprilie a acestui an, directorul Colegiului Tehnic din Buzău, Robert Harabagiu, şi două profesoare au fost reţinuţi în dosarul fraudei la Bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013, ulterior dispunându-se cercetarea lor sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Tribunalului Buzău, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de şase cadre didactice – Robert Harabagiu, directorul Colegiului Tehnic din Buzău, Rozica Constantinescu, Mirela Carmen Stanciu, Ionelia Linţă, Cristina Drugă şi Anca Harabagiu – pentru abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la aceste infracţiuni.

“În sarcina inculpaţilor Rozica Constantinescu şi Robert Harabagiu s-a reţinut că, în calitate de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Comisiei de evaluare de la Centrul Zonal Buzău din sesiunea august-septembrie 2013, nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, fapt ce a permis falsificarea lucrărilor a peste 50 de elevi, prin completarea de către unii din profesorii corectori sau chiar de către membrii comisiei, care au rezolvat subiectele, facilitând astfel obţinerea unor note de promovare pentru respectivele persoane. În sarcina inculpatelor Cristina Drugă, Mirela Carmen Stanciu şi Ionelia Linţă s-a reţinut că au falsificat, prin alterarea conţinutului (ştersături, adăugiri, completări), lucrările a peste 50 de elevi, din care o parte la cererea lui Robert Harabagiu. În ceea ce o priveşte pe Cornelia Anca Harabagiu, s-a reţinut că aceasta a falsificat prin modalităţile expuse două lucrări”, arătau procurorii buzoieni.

În 1 aprilie, la Parchetul Tribunalului Buzău au fost audiaţi mai mulţi profesori şi directori ai unor licee din judeţul Buzău, implicaţi în desfăşurarea bacalaureatului din sesiunea august-septembrie 2013, anchetatorii făcând percheziţii la locuinţele celor vizaţi.

Sesiunea examenului de bacalaureat din august-septembrie 2013 a fost organizată la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Buzău, care a fost Centrul de Evaluare Zonală din judeţ.

Acest dosar a fost disjuns din cel în care fostul director al liceului din Verneşti Viorel Miriţescu a fost trimis în judecată după ce ar fi bătut un tânăr care l-a denunţat pentru că i-ar fi cerut mită să-l ajute să promoveze bacalaureatul.

Citește și: BACALAUREAT 2015. Primele REZULTATE la Limba română și limba maternă

Astfel, fostul director al Liceului Tehnologic din Verneşti Viorel Miriţescu, secretarul-şef al unui liceu buzoian Mărioara Milea, Adrian Stoicescu şi Marian Stoicescu au fost trimişi în judecată de procurorii buzoieni, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, loviri şi alte violenţe şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Viorel Miriţescu, la acea dată director la Liceul Tehnologic din comuna Verneşti, a primit, printr-un intermediar, o sumă de bani de la o persoană pentru a interveni în vederea promovării de către acea persoană a examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013. De asemenea, Miriţescu a primit de la o altă persoană o sumă de bani pentru a-i facilita promovarea probei de matematică la examenul de bacalaureat din aceeaşi sesiune.

În luna noiembrie 2014, Miriţescu a agresat fizic persoana care îi remisese suma de bani prin intermediar, producându-i răni care au necesitat îngrijiri medicale. Totodată, el a împiedicat acea persoană să părăsească locul în care se afla.

În luna august 2014, Mărioara Milea, secretar şef la o instituţie de învăţământ din municipiul Buzău, a pretins şi a primit bani de la unul din candidaţii la bacalaureat, pentru a interveni pe lângă profesorii corectori în scopul promovării probei la disciplina de limba şi literatura română a examenului din sesiunea august-septembrie 2014.

Citește și: Sfatul psihologului. Cinci reguli de aur pe care trebuie să le respecte PĂRINŢII în perioada BAC-ului

Marian Stoicescu a pretins, în anul 2013, bani de la aceeaşi persoană – candidat la susţinerea examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013, susţinând că va interveni prin Viorel Miriţescu pentru promovarea probelor, iar Adrian Stoicescu i-a dat lui Miriţescu suma de bani primită de la acel candidat.

În acelaşi mod, Adrian Stoicescu a primit de la un alt candidat o sumă de bani, lăsând să se înţeleagă că poate interveni pentru obţinerea unei note de promovare la disciplina matematică de la examenul de bacalaureat din aceeaşi sesiune.

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă