10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce vor marile universități din lume să atragă tineri români

De ce vor marile universități din lume să atragă tineri români

 

Zeci de universități din întreaga lume au participat la cel mai important târg educațional organizat la Cluj, în Sala Polivalentă. Pe la standurile acestor universități de la RIUF au trecut mii de tineri, care își caută oportunități de studiu în țară sau în străinătate.

Marile universități din străinătate doresc să recruteze tineri români. Acești tineri au capacitatea de a inova și, în plus, au abilități lingvistice deosebite, spune reprezentanta unei școli superioare din Sigmaringen, Germania.

”Vrem studenți din România deoarece educația pe care tinerii din țara dumneavoastră o primesc în liceu este una foarte bună, deci le vine foarte ușor să urmeze cursurile, așadar, sunt bine calificați pentru studiile pe care le oferim. Și, în plus, tinerii din această zonă vorbesc foarte bine germana, iar universitatea mea oferă studii în limba germană, deci tinerii care învață aici pentru diploma de bacalaureat sunt studenții perfecți pentru noi, pentru că au beneficiat de o educație excelentă și vorbesc bine germana. Noi le oferim educație de prima clasă pentru nivelurile de licență și de masterat”, spune reprezentanta acestei universități.

Burse mai mult decât generoase

Unele dintre universități, precum cele din Danemarca, oferă studii gratuite. Altele, precum cele din Marea Britanie, oferă acces la împrumuturi cu ajutorul cărora tinerii își pot acoperi taxele de studiu. Unele dintre universitățile britanice au început să ofere burse, după ce s-au convins că tinerii din România pot să devină lideri în domeniul cercetării științifice. Alte universități mizează pe studii gratuite ori taxe mici de școlarizare sau pe oportunitatea de a studia în anumite domenii bine nișate. Așa ar fi universitățile din Olanda sau Belgia, specializate în inginerie, cele din Elveția din domeniul hotelăriei, ori cele din Statele Unite ale Americii, specializate în economie. Însă există și universități mai puțin cunoscute care oferă burse generoase studenților. Așa ar fi Universitatea Regele Abdullah din Arabia Saudită, spune reprezentantul acesteia, Michael Mărgineanu, el însuși de origine română. „Ne dorim să atragem studenți foarte buni în domeniul științei și tehnologiei: biologie, chimie, fizică, matematică, informatică, inginerie… Știm că studenții români sunt foarte bine pregătiți în principal la nivel teoretic, mai ales pe științele exacte”, spune tânărul care reprezintă una dintre cel mai bine cotate universități din lumea arabă. Universitatea Regele Abdullah oferă studii la nivel de masterat și doctorat, în domenii care țin de științele exacte și de tehnologie. Pentru tinerii din România sunt foarte tentante bursele oferite de această universitate. Tineri admiși la masterat primesc o bursă anuală de 20.000 de dolari americani, iar cei admiși la doctorat au burse în valoare de 30.000 de dolari americani. În plus, universitatea le plătește cheltuielile de cazare și cele cu asigurările medicale. Michael Mărgineanu explică acest fenomen prin faptul că Arabia Saudită a învățat din experiența Statelor Unite ale Americii, care au reușit să obțină rezultate excelente în cercetarea științifică prin atragerea de tineri sclipitori din întreaga lume.

Cu toate acestea, mulți dintre tineri preferă să studieze în Marea Britanie sau în țările nordice. „Aș dori să studiez în Anglia sau în țările scandinave deoarece mi se parte foarte atractivă ideea de a trăi acolo”, spune o tânără, care este interesată să studieze arta. O altă tânără ar prefera aceeași arie geografică, însă nu ar refuza oferte bune nici din Irlanda sau din Canada. Ea dorește să studieze psihologia. La târg au fost prezente și cele mai importante universități din România. Cele mai căutate sunt universitățile bine situate în clasamentele internaționale.     

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă