2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDe ce vor tot mai mulți medaliați la olimpiade să studieze în...

De ce vor tot mai mulți medaliați la olimpiade să studieze în universitățile din țară

Cei mai mulți dintre olimpicii premiați la fazele naționale ale competițiilor la matematică și informatică din acest an intenționează să studieze mai departe în țară. Această opțiune este o adevărată răsturnare de paradigmă, pentru că până acum visul fiecărui olimpic era să studieze la o universitate mare din străinătate. Acum, ei nu exclud această posibilitate, însă prima opțiune este rămânerea în țară. 

Motivele pentru acestă schimbare sunt mai multe. În primul rând, universitățile clujene, și, îndeosebi, Facultatea de Matematică-Informatică a Universității Babeș-Bolyai, sunt situate tot mai bine în clasamentele internaționale. Universitatea Babeș-Bolyai este printre primele 600 din lume, iar Facultatea de Matematică-Infor­matică – și mai sus. Această evoluție nu este remarcată doar de tinerii români, ci și de cei din străinătate. La Cluj a apărut cea mai mare comunitate academică franceză din Europa de la est de Elveția, iar numărul tinerilor suedezi care învață în capitala Transilvaniei este de câteva sute și crește spectaculos. Apoi, pentru viitorii absolvenți de informatică, salariile celor care lucrează în industria IT au atins un nivel comparabil cu salariile din restul țărilor europene. Iar în al treilea rând, costul vieții în Cluj este mai mic decât în alte orașe de pe continent. Contează și faptul că fiecare dintre studenții clujeni are posibilitatea de a pleca oricând pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de studiu la orice universitate din străinătate.

Prestigiu tot mai mare

15 dintre elevii clujeni au reușit să obțină medalii la fazele naționale ale olimpiadelor de matematică și de informatică. Trei medalii sunt de aur, șapte de argint și cinci de bronz. Profesorii acestor copii îi încurajează să muncească din greu pentru a obține rezultate bune în continuare, iar prestigiul lor nu este subliniat doar de diplomele pe care le primesc la școală, ci și de premii tot mai consistente venite din mediul privat.

Elevii clujeni și profesorii lor au fost premiați de o fundație înființată de un magazin electronic și de o bancă. Este vorba de Fundația eMag și de BCR. Cele două entități private susțin programul „Hai la Olimpiadă!“. Acesta a însemnat până acum înființarea, din 2012, a 14 centre de excelență în toată țara, în care 154 de profesori au pregătit 1.882 de elevi. Cei mai mulți dintre aceștia au obținut rezultate bune și foarte bune la competițiile școlare.

Ce spun tinerii

Unul dintre olimpicii premiați este Dragoș Crișan, de 15 ani, în clasa a IX-a a Colegiului Național Emil Racoviță din Cluj. El spune că îi plac foarte mult științele exactă. ”Îmi place foarte mult această parte, pentru că e exacta și pot să zic că mama mea m-a îndrumat spre aceasta încă de când eram mic, din clasa a II-a. Ea mi-a arătat frumusețea matematicii. După ce termin liceul, vreau să mă duc la Facultatea de Matematică, ori în străinătate, ori în Cluj, la UBB. Dar la Matematică, clar! Facultatea de la Cluj e foarte bună, poate cea mai bună din țară și din partea asta de Europa și e acasă, și e extraordinar faptul că am cunoscut în cadrul proiectului «Hai la Olimpiadă!» foarte mulți profesori de aici”. La rândul său, Alexandru Tudor Bogdan este în clasa a IX-a la Liceul Lucian Blaga și are 16 ani. Și el este pasionat de matematică și informatică. ”Mă atrage faptul că în orice problemă există mai multe modalități de rezolvare. Tot timpul poți să găsești ceva nou. După ce termin liceul aș prefera să mă duc la facultate în Cluj, dar dacă voi primi o bursă în străinătate, mă voi mai gândi”. La fel gândește și Răzvan Horhat, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic Avram Iancu. ”În domeniul informaticii m-a atras faptul că pot să rezolv probleme într-un mod eficient, să stau să mă gândesc cum funcționează lucrurile și, în primul rând, să lucrez cu calculatorul. După liceu, probabil, voi urma facultatea la Cluj sau în altă țară, dacă mi se oferă ocazia, o bursă, și apoi plănuiesc să lucrez într-o firmă cunoscută de IT”, spune tânărul din Cluj. Experții în educație spun că acești tineri inteligenți nu suferă de nici unul dintre complexele pe care românii le aveau față de Occident în anii 1990. Creșterea calității vieții în Cluj, posibilitatea de a ajunge rapid și ieftin, cu zboruri low-cost, în orice colț al continentului, precum și calitatea tot mai bună a învățământului universitar sunt ”ancorele” lor cele mai bune, care pot contribui tot mai mult la reducerea exodului creierelor spre Vest.  

 

Olimpicii la matematică și informatică iau în calcul rămânerea la Cluj

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă