17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDeficit de personal și spații în creșele din Constanța

Deficit de personal și spații în creșele din Constanța

Înscrierile la creşe şi grădiniţe sunt în plină desfăşurare. Dacă la grădiniţe activitatea de înscriere este una echilibrată, în cazul copiilor mai mici de trei ani s-a depăşit încă din primele zile numărul de locuri disponibile în raport cu cererile depuse.

În prezent, sunt înregistrate la Serviciul Public Administrare Creşe peste 300 de solicitări, iar numărul maxim de locuri libere este 250. În fiecare zi vin părinţi de mână cu copiii lor spunând că şi-au găsit cu greu un serviciu şi nu îşi permit să îl piardă, iar singura soluţie pentru a putea munci este ca micuţii să stea la creşă. În prezent, sunt 400 de copii în cele cinci creşe constănţene, cu vârste cuprinse între opt luni și trei ani şi jumătate, dintre care aproape 250 vor pleca către grădiniţe. La înscriere prioritate au mamele cazate în sistem de urgenţă la Centrul de primire mama şi copilul, cazurile de decese în familie, mame singure sau chiar tătici care îşi cresc singuri copilul, de asemenea copiii care locuiesc cu bunicii deoarece părinţii lor sunt plecaţi în străinătate. Cu toate acestea, „în fiecare an ne-am descurcat. Întotdeauna au intrat urgenţele, apoi cererile în ordinea înscrierilor. După aceea, în curs de o lună, două maxim, am încercat şi am reuşit să acopăr cam toate cerinţele”, spune directorul instituţiei, Cezara Popescu.

Lipsă de angajaţi

O altă problemă cu care se confruntă de ani buni creşele este personalul insuficient. Din 97 de angajaţi au rămas doar 54, care trebuie să muncească la foc continuu, în clase şi la birouri. Este nevoie, în primul rând, de infirmiere şi asistente medicale. Din cauza lipsei de personal se stă şi peste program. „Deoarece nu am asistente, la creşa nr. 5 asistenţa-şefă stă de la 6.30 dimineaţa până la ora 17.00, în fiecare zi. La creşa nr. 2 la fel. Trei zile pe săptămână asistenta-şefă stă fix tot programul de zece ore, neremunerată”, mai spune directorul constănţean. Până la construirea de creşe noi, o soluţie de redresare a situaţiei ar fi deblocarea imediată a posturilor. După 30 de ani de muncă o infirmieră are un salariu de aproximativ 800 de lei, în timp ce o asistentă câştigă 1.000 de lei.

Grădiniţele, în plină activitate

În această perioadă este în plină desfăşurare şi prima etapă de înscriere în grădiniţe. Faţă de alţi ani, părinţii nu mai stau la cozi cu noaptea-n cap în faţa unităţilor de învăţământ pentru a-şi înscrie copiii. Inspectorul de specialitate Irinela Nicolae spune că din cele aproximativ 9.000 de locuri vacante în judeţul Constanţa, mai mult de jumătate sunt încă neocupate. „Nu suntem în situaţia de a avea probleme la înscriere”, ne-a spus reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

Este bine de ştiut pentru părinţi că există şi grădiniţe cu program prelungit în care se poate opta şi pentru programul scurt, adică de la 8.00 la 13.00. În unităţile de învăţământ în care cererea va fi mai mare decât oferta se va apela la criteriile de departajare generale, dar şi particulare, stabilite la nivelul unităţilor. La grădiniţa cu orar prelungit „Amicii”, spre exemplu, una dintre cele mai căutate din oraş, s-au înregistrat deja 100 de dosare. Sunt disponibile 120 de locuri, dintre care 65 reprezintă locuri cu pătuţuri.

După 23 mai, Comisia de mobilităţi de la nivelul grădiniţei va analiza dosarele şi, în funcţie de criteriile de departajare stabilite în Consiliul de Administraţie, copiii vor fi cuprinşi atât la programul prelungit, cât şi la programul scurt. Dintre criteriile de selecţie amintim, printre altele, dovada ambilor părinţi că au loc de muncă, statutul de cadru didactic al unuia dintre părinţi, apropierea locului de muncă al părinţilor sau apropierea domiciliului bunicilor faţă de grădiniţă. Pe 4 iunie va începe a doua etapă de înscriere a copiilor rămaşi neînscrişi.  

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă