11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialDesenele animate vindecă mințile copiilor

Desenele animate vindecă mințile copiilor

 

echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, căreia i s–au alăturat și artiști și jurnaliști, a inventat primele desene animate românești care pot fi folosite în psihoterapia copiilor. Filmul de animație intitulat ”Retman și retmagia” are rolul de a-i învăța pe cei mici cum să-și gestioneze emoțiile și cum să-și modeleze comportamentul în societate și în familie.

Aceste filme pot fi folosite deopotrivă de psihoterapeuți, de părinți și de cadrele didactice. Desenele animate pot fi găsite pe DVD-uri care sunt vândute împreună cu o carte pentru copii.Personajul principal al desenului animat este eroul pozitiv numit Retman. Numele lui a fost ales de psihologii americani de la Albert Ellis Institute din New York, din al cărui staf face parte liderul echipei de cercetători clujeni, profesorul Daniel David.

Cei care l-au creat pe Retman au dorit să ofere copiilor un personaj-model, care să aibă puteri asemănătoare cu Superman, Batman sau Spiderman.

În America, personajul a fost eroul unor benzi desenate, publicate în anii 1970-1980, apoi acesta a căzut în uitare. Psihologii clujeni l-au readus la viață într-un desen animat care încununează opt ani de cercetări științifice, potrivit clujtoday.ro.

”Cu acest personaj ce vrem să facem? Vrem să ducem psihoterapia la oameni. Pentru mine, psihologia este un bun public și, fiind un bun public, ea trebuie să ajungă la oameni”, a declarat profesorul universitar Daniel David.

Echipa de cercetători clujeni condusă de Daniel David include tineri capabili să lucreze într-o echpă multidisciplinară, precum psihologul Anca Dornean, specializată în terapia copiilor, sau graficianul Levente Pencze, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj, care s-a specializat în domeniul benzilor desenate, la prestigioasa școală superioară de profil din Angouleme, Franța.

Însă din echipa care a realizat desenul animat au făcut parte și alți artiști ori jurnaliști clujeni.

De exemplu, personajul principal negativ a împrumutat vocea de la solistul trupei Luna Amară, Mihnea Blidariu, iar regia desenului animate fost realizată de jurnalistul Mihai Goțiu.

Banii de premiu, investiți în desenele educative

Realizarea desenului animat a devenit posibilă după ce departamentul universitar de psihologie condus de Daniel David a primit, în 2011, un premiu de 30.000 de euro din partea Fundației Dinu Patriciu. Cercetătorii clujeni vor să dezvolte și un joc video care să fie folosit, la rândul său, în psihoterapia copiilor.

 

Personajul Retman a inspirat desenele animate create de psihologii clujeni

Cele mai citite

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă