10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDupă ce criterii ar putea fi ocupate locurile la buget în cadrul...

După ce criterii ar putea fi ocupate locurile la buget în cadrul universităţilor

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa, a propus Consiliului Naţional al Rectorilor schimbarea criteriilor de alocare a locurilor bugetate pentru admiterea la licenţă, masterat şi doctorat, informează Mediafax.

Astfel, un prim criteriu propus de Valentin Popa constă în limitarea pentru fiecare universitate a alocării de locuri bugetate pentru studii de licenţă la maximum 90 la sută din numărul total de studenţi înmatriculaţi în anul I, cu şi fără taxă, în anul anterior.

”Raţiunile acestei propuneri de criteriu iau în calcul faptul că, după primul an de studiu, există o rată de eşec/abandon de 10-30%. Aplicarea acestei limitări ar evita pierderea de locuri bugetate, începând cu anul II, la o serie de universităţi care reuşesc cu greu să ocupe locurile bugetate alocate la admitere”, precizează sursa citată.

Rectorul sucevean arată că, în prezent, locurile neocupate în urma sesiunilor de admitere fie se redistribuie altor universităţi, fie sunt transformate în locuri bugetate la masterat sau chiar la doctorat, dar menţionează că locurile bugetate după anul I care se eliberează în unele universităţi se pierd nefiind ocupate de alţi studenţi din respectiva universitate, deoarece pur şi simplu nu mai există în anul II studenţi cu taxă.

”Astfel, studenții cu taxă din alte universităţi nu pot beneficia de un drept al lor: ocuparea unui loc bugetat în limita cifrei globale de locuri bugetate aprobate prin hotărâre de guvern la nivelul întregii ţări”, a explicat Valentin Popa.

Rectorul sucevean a mai propus să fie luată în calcul evoluţia pieţei muncii şi criteriul cerere-ofertă, elemente esenţiale, dar de care nu s-a ţinut cont de-a lungul anilor în alocarea numărului de locuri bugetate.

El a susţinut că deși, în ultimii ani, s-au observat unele corecţii, cum ar fi diminuarea numărului locurilor atribuite pentru domeniul construcţii în perioada de criză şi în cea de după criză, în continuare principalul criteriu de alocarea a locurilor bugetate la admitere a rămas, din 1990 până azi, cel istoric, universităţile primind aproximativ acelaşi număr de locuri an de an.

Astfel, rectorul Universității Suceava, Valentin Popa, a propus ca cel puţin 25% din locurile bugetate să fie distribuite în funcţie de cererea constatată la înmatricularea studenţilor în universităţi.

”Astfel, raportul dintre numărul total de studenţi înmatriculaţi în anul precedent în regim cu frecvenţă şi numărul de locuri bugetate alocate tot în anul precedent să fie un criteriu care să cuantifice cererea şi oferta la admiterea în universităţi. Pentru că este evident că universităţile (şi implicit programele de studiu pe care acestea le promovează) în care acest raport este mai mare vor fi mai căutate de către absolvenţii de liceu, spre deosebire de cele în care locurile bugetate nu sunt ocupate nici după mai multe sesiuni de admitere sau în care sunt ocupate cu mare dificultate”, se mai arată în comunicat.

Săptămâna trecută, la Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I” din Timișoara au avut loc lucrările Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), profesorul Valentin Popa, rectorul Universităţii sucevene, propunând CNR şi conducerii Ministerului Educaţiei schimbarea criteriilor de alocare a locurilor bugetate pentru admiterea la licenţă, masterat şi doctorat, potrivit unui comunicat al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă