22.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEcaterina Andronescu, despre decizia preşedintelui Iohannis de a cere reexaminarea legii care...

Ecaterina Andronescu, despre decizia preşedintelui Iohannis de a cere reexaminarea legii care reglementează acordarea titlului de doctor

Fostul ministru al Educaţiei, senatorul Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, la Alba Iulia, în legătură cu decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a solicita reexaminarea Legii de aprobare a OUG 4/2016 care reglementează acordarea titlului de doctor, că este dreptul acestuia 'să poată întoarce la Parlament acele proiecte legislative care domnia sa consideră că ar putea să fie completate şi adăugite'. 

'Păi, în primul rând, dacă ne uităm în Constituţie, este dreptul preşedintelui să poată întoarce la Parlament acele proiecte legislative care domnia sa consideră că ar putea să fie completate şi adăugite', a afirmat Ecaterina Andronescu, citată de Agerpres. Ea a menţionat că, potrivit procedurilor, legea se întoarce mai întâi la Camera Deputaţilor, unde, prin Comisia de învăţământ, pot să fie adăugiri, în sensul celor cerute de către preşedintele Iohannis, şi apoi în plenul Camerei, iar ulterior, la Senat. 

'Dacă sunt lucruri pe care le putem adăuga… Interesul nostru este să facem o lege cât mai bună', a spus fostul ministru. Andronescu a susţinut că la etapa în care s-a lucrat la această ordonanţă s-a apreciat că au fost atinse criteriile de exigenţă care se impun acordării unui titlu de doctor. 'La etapa la care noi am lucrat pe ea, am considerat că este un moment în care am atins criteriile de exigenţă care se impun unui titlu de doctor şi acordării titlului. Nu am văzut încă reproşurile, observaţiile Preşedinţiei. După ce o să le citim, o să ne gândim. Interesul nostru este să avem o lege bună şi să fie responsabilitatea universităţii. Mi se pare extraordinar de important, pentru că nu este firesc ca universitatea să nu îşi ia propriile măsuri să nu se atingă derapaje. În acelaşi timp, până la urmă, universitatea este responsabilă de actul educaţional şi ştiinţific pe care îl desfăşoară', a declarat senatorul PSD. 

Ecaterina Andronescu a spus că nicăieri în lume nu există un for ministerial sau o altă structură care să acorde titlul de doctor. 'Titlul de doctor este acordat de universităţi. Universităţile trebuie să îşi stabilească standardele de calitate, criteriile şi regulamentele în aşa fel încât să îşi păzească prestigiul de eventualele derapaje. Noi, deja, de exemplu, în Universitatea Politehnică, am început să lucrăm la aceste standarde, în aşa fel încât să impunem standardele proprii ale universităţii. (…) nu ne este indiferent prestigiul universităţii noastre şi performanţele ei. Aceasta a fost un deziderat pe care am încercat să-l cuprindem în lege', a menţionat Andronescu. 

Ea a adăugat că prin această lege s-a urmărit determinarea universităţilor să-şi constituie filtre suplimentare faţă de cele existente până acum. 'Ca să mă explic: în universitate există o comisie de îndrumare şi un conducător de doctorat care au prima obligaţie de a citi şi de a evalua teza. După care, teza trece la comisia de evaluare, care este formată şi din cadre didactice din afara universităţii în care îşi desfăşoară lucrarea şi care comisie decide dacă acordă sau nu titlul de doctorat. După care, în acest moment, teza se duce la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU)', a explicat fostul ministru. 

Ecaterina Andronescu a subliniat că universităţile au fost obligate prin lege să îşi constituie încă două etape care să filtreze procedurile şi standardele şi anume o Comisie a Senatului, care ar putea să fie alcătuită inclusiv din cadre didactice numai din afara Universităţii, respectiv Senatul. 'După ce a trecut prin aceste filtre, titlul de doctor se acordă de către universitate. Aşa este în toată lumea. Universitatea acordă şi diploma de licenţă, şi diploma de masterat, acordă şi diploma de doctor şi îşi asumă responsabilitatea faţă de calitatea acestor lucrări', a declarat senatorul. Andronescu a menţionat că CNATDCU a rămas în lege şi reprezintă o "instanţă de recurs".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este vital să fie redată încrederea publicului în şcolile doctorale. "Performanţa trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancţionate. Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat şi cred că pentru acest lucru avem nevoie de o legislaţie care stimulează performanţa, care asigură transparenţa procesului în acest caz de acordare a doctoratului, dar care clarifică şi cum se retrage în situaţia în care se dovedeşte că lucrarea este copiată sau plagiată", a afirmat Iohannis. 

Preşedintele a susţinut că aceste chestiuni nu sunt bine lămurite, motiv pentru care a precizat că va solicita Parlamentului reluarea discuţiilor pe această temă. Pe 9 mai, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, OUG 4/2016 care reglementează acordarea de către universităţi a titlului de doctor.

Cele mai citite

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...
Ultima oră
Pe aceeași temă