17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialElevi din 39 de țări s-au înscris la Olimpiada Internațională de Astronomie,...

Elevi din 39 de țări s-au înscris la Olimpiada Internațională de Astronomie, care are loc în România

200 de elevi din 39 de țări s-au înscris la Olimpiada Internaționlă de Astronomie și Astrofizică, a anunțat președintele evenimentului, citat de Mediafax.

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava, înregistrează un record de participare – peste 200 de elevi din 39 de țări -, spune preşedintele manifestării, , care a adăugat că la acest fapt a contribuit și interesul tinerilor de a vedea România.

Chatief Kunjay a declarat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Suceava, că principalul obiectiv al olimpiadei este dezvoltarea unei reţele de colaborare între astronomii lumii, respectiv specialiştii din acest domeniu, dar şi elevii care studiază astronomia.

Citește și: România, gazda Olimpiadei Internaţionale de Astronomie

La rândul său, secretarul general al olimpiadei, cercetătorul Greg Stachowski, a apreciat efortul elevilor de liceu din unele ţări care nu studiază astronomia în curricula lor, arătând că aceştia sunt "cu atât mai deosebiţi" cu cât sunt "mai autodidacţi".

Reprezentantul Ministerului Educației, inspectorul Sorin Trocaru, a arătat că, încă din anii 2004-2005, când România a participat pentru prima dată la o astfel de olimpiadă, a existat o presiune continuă din partea elevilor de a se afirma la această competiţie, atrăgând după ei şi profesori care să-i ajute să atingă "înalta performanţă".

El a spus că sunt foarte multe ţări, printre care se numără şi România, unde astronomia nu e parte a curriculei şcolare, precizând că "astronomia nu e un simplu obiect de învăţământ, ci o disciplină prin care se face educaţie".

Trocaru a mai spus că pentru desfăşurarea acestei olimpiade în România, MEN a alocat aproximativ 200.000 de euro, fiind achiziţionate şi 38 de telescoape necesare probei observaţionale a competiţiei.

Rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, Valentin Popa, a declarat că procesul de sosire şi cazare a participanţilor la olimpiadă se va încheia sâmbătă, iar în cursul serii va avea loc deschiderea oficială a evenimentului la Cetatea de Scaun a Sucevei, la care vor participa şi ministrul delegat pentru Învăţământ superior, Cercetare ştiinţifică şi Dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu şi preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senatul României, Ecaterina Andronescu.

Olimpiada cuprinde proba observaţională ce se va desfăşura în 4 august la Planetariul Suceava, proba teoretică prevăzută pentru 5 august şi proba analiza de date pentru 7 august, ambele probe urmând să se desfăşoare la Complexul "Conacul Domnesc", apoi în 8 august este programată proba observaţională în teren ce se va desfăşura la Mănăstirea Dragomirna, în intervalul orar 22,00- 03,00, pentru care au fost achiziţionate 38 de telescoape. Ultima probă, cea pe echipe, se va desfăşura în sala de sport a Complexului "Ariniş" din Gura Humorului.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă