8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia este, din nou, corigenta Europei. Ce plan are ministrul Curaj

România este, din nou, corigenta Europei. Ce plan are ministrul Curaj

Comisia Europeană a lansat raportul intitulat "Monitorul educaţiei şi formării 2015", iar vechile neajunsuri ale Educaţiei româneşti au fost, încă o dată, reliefate.

Documentul cuprinde o analiză transnațională a sistemelor de învățământ din statele membre, precum și 28 de fişe de ţară în care sunt prezentate punctele forte şi punctele slabe ale fiecărui sistem în parte.

Punctele negative ale Monitorul educaţiei şi formării 2015 în ceea ce priveşte România sunt următoarele:

1. Participarea la studiile superioare a crescut în ultimii ani, dar România are al doilea cel mai mic număr de tineri care mai urmează o şcoală după bacalaureat.
2. România, alături de state precum Estonia, Irlanda, Spania, Polonia şi Finlanda a tăiat fondurile pentru toate nivelurile de şcolarizare.
3. Peste jumătate din copiii care au vârste mai mici de 15 ani, au performanţe sub medie la matematică.
4. Abandonul şcolar este cu şase procente mai mare decât media europeană, ajungând la 19%. 
5. Abandonul şcolar în rândul femeilor se produce, în medie, la vârsta de 16 ani.
6. Doar 79% dintre copiii de 3 ani sunt prinşi în forme educaţionale, respectiv 89% pentru copiii de 5 ani.
7. Doar 74% dintre tineriii români care au terminat o facultate îşi găsesc rapid de lucru faţă de 93% în 2008. Doar 62% dintre absolvenţii cu studii medii îşi găsesc o primă slujbă.
8. Accesul la formele de şcolarizare este mai redus în mediul rural şi în cazul populaţiei de etnie romă.

Adrian Curaj vrea mai multe fonduri

În aceeaşi zi, ministrul Educației, Adrian Curaj a precizat că "va mai trebui să facem mici corecturi (în domeniul Legii educaţiei n.noastră), dar vor fi chirurgicale, iar efortul va fi acela de a face sens între ce există şi a identifica ce nu există. E important impactul şi trebuie să ne uităm la impact… Dacă nu ne uităm la ce s-a întâmplat, nu putem să învăţăm după". În opinia ministrului, soluţia o reprezintă alocarea mai multo bani în domeniul educaţiei: "Prioritatea noastră este în perioada următoare pregătirea bugetului pentru Educaţie şi Cercetare, pentru că există multe aşteptări. Un buget în creştere este singura condiţie pentru a pune în aplicare ideile pe care le avem şi proiectele pe care ni le asumăm. Am primit diverse recomandări de la partidele politice, de la societatea civilă sau personalităţi publice – şi le vom lua, pe rând, în considerare, pentru că există foarte multe idei bune. De aceea, sunt în permanentă legătură cu colegii din ţară. Siguranţa copiilor în şcoală este un alt subiect care ne preocupă în această perioadă şi facem paşi rapizi în colaborarea interinstituţională, pentru a veni cu soluţii şi recomandări pe termen scurt şi mediu", a mai spus ministrul Adrian Curaj.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă