13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGuvernul limitează accesul cititorilor la Biblioteca Națională a României

Guvernul limitează accesul cititorilor la Biblioteca Națională a României

O investiție de 100 de milioane de euro nu poate oferi publicului servicii pe măsura sumelor cheltuite pentru că Executivul a blocat angajările.

Biblioteca Națională a României a fost deschisă în ianuarie 2012. Con­struc­ția la noul sediu al clădirii a fost începută înainte de 1989 şi abandonată imediat după Revoluție. Proiectul a fost reluat în 2009 și terminat după o investiţie de peste 100 de milioane de euro. Suprafața este una extrem de generoasă, fiind vorba de 112.000 de metri pătraţi, cu șase săli de lectură, spații pentru conferințe și expoziții.

Codași la lectură în Europa

De această bijuterie, una dintre puținele realizări arhitecturale ale capi­talismului românesc postcomunism, bucureștenii beneficiază mult prea puțin, programul sălilor de lectură fiind, după o cercetare a României libere, cel mai scurt din Europa. Astfel, accesul la cărțile Bibliotecii Naționale a României se face de luni până vineri între 10 și 18.

Letiția Constantin, coordonator la Departamentul Promovare, ne-a precizat că Biblioteca funcționează cu acest program de avarie deoarece a fost angajat doar un sfert din personalul necesar, iar cererile repetate făcute pentru deblocarea posturilor nu au primit nici un răspuns din partea Ministerului Culturii. “Am fost nevoiți să impunem acest program redus de funcționare a sălilor de lectură din cauza lipsei de personal. Au fost reduceri constante de personal începând cu anul 2000 la Bi­blioteca Națională, iar acum posturile sunt blocate. Ne-am mutat în clădirea aceasta nouă, unde e nevoie de un personal de 934 de oameni, iar noi suntem doar 230, adică mai puțin de un sfert. De câteva ori pe an facem cereri la Ministerul Culturii, explicându-le situația și necesitatea angajării de noi oameni, dar nu am avut un răspuns pozitiv. Fără îndoială, e nevoie de un program zilnic mai lung și de posibilitatea ca publicul să aibă acces la sălile de lectură și sâmbăta, când lumea are mai mult timp liber. La Biblioteca Națională nu vin doar studenți, ci oameni care fac cercetare… Ideal ar fi ca programul Bibliotecii să fie între 8 și 20, inclusiv sâmbăta, iar în sesiunile studențești programul să fie prelungit și după aceste ore, în noapte”, spune Letiția Constantin. Am încercat să avem o explicație de la Ministerul Culturii, care nu ne-a oferit nici un răspuns, (nici solicitărilor telefonice repetate, nici celor făcute în scris).

Bulgarii și ungurii, mai intelectuali

Ca și comparație, am descoperit că Bibli­oteca Națională a Franței are program la sălile de lectură (în sediul central) șapte zile pe săptămână. De luni până sâmbătă de la 9 la 19, iar duminică de la 13 la 19. Biblioteca Națională a Poloniei funcționează de luni până sâmbătă între 9 și 20.30, iar Biblioteca Națională a Spaniei poate fi vizitată de luni până vineri între 9 și 19.30. La sud, Biblioteca Națională a Bulgariei are program ­luni-vineri 8.30-18.00, iar sâmbătă ­între 9 și 15.

Anterior mutării în sediul nou ultramodern de pe Splaiul Unirii, Biblioteca Națională a României funcționa ­într-un spațiu impropriu, restrâns, dintr-o clădire veche de la Universitate. Programul era însă generos în comparație cu cel de azi: luni-vineri 8-20.30, iar sâmbăta 8-18. Biblioteca Ungariei are program 9-20.

Această nepăsare a autorităților vine în contextul în care lectura a devenit o ocupație marginală. Unul din patru români au admis într-un studiu IRES că nu citesc deloc, peste o treime ­dintre participanţii la studiu susţin că au citit doar o carte în ultima lună și 23% au citit o carte în ultima săptămână. Un alt impediment în ­calea lecturii îl reprezintă prețul mare al cărților, în condițiile în Românaia venitul ­salarial este printre cele mai mici din Europa. În aceste condiții, cu atât mai mult un acces cât mai ­extins și gratuit la lectură reprezintă o necesitate.

„Am fost nevoiți să impunem acest program redus de funcționare a sălilor de lectură din cauza lipsei de personal. Acum posturile sunt blocate. Ne-am mutat în clădirea aceasta nouă, unde e nevoie de un personal de 934 de oameni, iar noi suntem doar 230, adică mai puțin de un sfert.“

Letiția Constantin, coordonator la Departamentul Promovare

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă