14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Guvernul Ponta le-a promis sindicaliștilor din învățământ mărirea salariilor și o...

UPDATE. Guvernul Ponta le-a promis sindicaliștilor din învățământ mărirea salariilor și o nouă lege a educației, înainte de alegeri. Vezi reacția lui Pricopie

UPDATE 12.59: Ministrul Remus Pricopie a declarat, marți, la Adevărul Live, că acordul de mărire cu 10% a salariilor profesorilor din 2015 reprezintă ”o trecere în revistă a discuțiilor pe care le-am avut cu sindicatele”.

"Acordul de mărire cu 10% a salariilor profesorilor din 2015 este o trecere în revistă a discuţiilor pe care le-am avut cu sindicatele. Două puncte deja au fost realizate, respectiv deblocarea posturilor auxiliare şi al doilea este o metodologie care ţine de transferul personalului auxiliar. Creşterea salariilor profesorilo face parte din calendarul de creşteri, există şi la sănătate. Salariile profesorilor vor creşte progresiv şi în anii viitori", a spus ministrul Educației.

Cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale, premierul Victor Ponta și opt miniștri au semnat o înțelegere cu sindicatele din educație, conform Hotnews.ro. Acordul prevede că Executivul se angajează să crească salariile profesorilor cu 10% în 2015, să facă o nouă Lege a Educației, să permită cadrelor didactice să se pensioneze cu trei ani mai devreme decât împlinirea vârstei și să modifice programele școlare.

Vezi acordul pe Hotnews.ro.

Citește și: Pricopie, despre vot: Credeţi că dacă studentul primeşte o zi liberă de la facultate, îi va influenţa alegerea?

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a confirmat, pentru Hotnews.ro, existența acordului, însă a spus că înțelegerea nu prevede vreo obligație pentru sindicate. Totodată, Hăncescu a spus că “premierul a promis ca viitorul prim-ministru, daca el va fi la Cotroceni, o sa contrasemneze acest acord” și "nu este nici o obligatie din partea noastra, este numai obligatia Guvernului".

Citește și:Pricopie promite cei 150 de euro pentru profesori ”cât de curând”

Acordul a fost semnat in data de 27 octombrie 2014, cu o saptamana inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, care s-a desfasurat pe 2 noiembrie. Documentul este semnat de prim-ministrul Victor Ponta, de Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltarii, de Remus Pricopie – ministrul Educatiei, de Mihnea Costoiu – ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Ioana Petrescu – ministrul Finantelor, Darius Valcov – ministrul delegat pentru Buget, Rovana Plumb – ministrul Muncii, Aurelia Cristea – ministrul delegat pentru Dialog Social si de Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene.

Citește și: Sindicaliștii din învățământ au semnat noile contracte colective cu Ministerul Educației

Din partea sindicatelor, acordul este semnat de Simion Hancescu – presedintele FSLI, Marius Nistor – presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Anton Hadar – presedintele "Alma Mater" si de Sorin Mihai Cimpeanu – presedintele Consiliului National al Rectorilor.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Accesorii pentru vestiare metalice de care pur și simplu o să te îndrăgostești

Accesorizarea conformă a vestiarului metalic poate salva bugetul și spațiul de depozitare. Vrei să afli cum? Sunt multe aspecte de luat în calcul în momentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă