15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIași: Primăria din Țibana amenajează un parc în curtea liceului

Iași: Primăria din Țibana amenajează un parc în curtea liceului

Inspectoratul Școlar Iași anchetează amenajarea unui parc de către primărie în curtea liceului din Țibana, relatează Mediafax.

Conducerea Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Ţibana susține că, luni dimineaţă, la începerea cursurilor, pe terenul şcolii se aflau muncitori și excavatoare, pentru începerea construirii unui parc prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, finanţat din fonduri naţionale.

Conducerea liceului susține că Primăria Ţibana a trimis o echipă de muncitori pentru a începe construcţia parcului, fără ca înainte să fie consultată conducerea liceului, care are titlu de proprietate pe terenul respectiv, sau Ministerul Educaţiei.

Remi Diaconu, cadru didactic la liceul din Țibana, susţine că, dacă parcul va fi construit, elevii nu vor mai avea spaţiu necesar pentru a sta în curte, existând totodată şi riscuri privind securitate având în vedere apropierea parcului de unitatea şcolară.

”Ne afectează enorm de mult. Dacă la doi metri de şcoală va fi parcul public, vor sta copiii toată ziua să se uite cum stau unii în parc, pun manele, dansează, beau şi nu poţi să le spui nimic. Şi aşa de abia îi putem ţine departe de gardurile şcolii. Nu ne-au lăsat niciun spaţiu, nu avem loc să facem o groapă, ne-au nenorocit aici“, a declarat, joi, pentru corespondentul Mediafax, Remi Diaconu.

În 2004, pentru construirea unui atelier școlar printr-un proiect Phare în valoare de 600.000 de euro, conducerea Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară din Ţibana a intabulat suprafața pe care se află clădirea – 1,7 hectare -, având titlu de proprietate dat de către Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor și aprobat şi semnat de către Prefectură şi Oficiul Judeţean de Cadastru, conform unor documente obținute de corespondentul Mediafax.

Lucrările la atelierul şcolar, construit pe un teren aliniat lângă clădirile şcolii, au fost finalizate în anul 2008.

Reprezentanții Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară spun că, în urma începerii lucrărilor de construire a parcului, şcoala nu mai are acces la vidanjarea apelor reziduale, iar din această cauză nu vor mai putea obține noi avize de funcționare pentru atelierul respectiv.

”Nu putem obţine avize de funcţionare, nu avem nicio cale de acces auto, fapt care atrage după sine că atelierul nu va putea funcţiona, prin urmare va determina reacţii ale Curţii de Conturi Europene care monitorizează proiectul“, a afirmat, joi, un cadru didactic de la liceul din Țibana.

Acesta a adăugat că lucrările la parc s-au extins până la trotuarul atelierului, nefiind respectate normele de PSI şi de Protecţia Muncii, iar în cazul unui incendiu maşinile de pompieri nu pot interveni.

”Mai mult, atelierul a fost racordat iniţial la reţeaua de aducţiune de apă a comunei Ţibana, dar cum reţeaua nu este funcţională, şcoala noastră a luat bani de la o asociaţie franţuzească pentru a construi un puţ forat, care abia face faţă la grupurile sanitare ale atelierului, debitul de apă fiind insuficient pentru operaţiile desfăşurate în atelier. Dar constructorii parcului au construit un cămin în apropierea sursei noastre de apă la care se vor racorda abuziv pentru alimenta parcul, ceea ce nu este în regulă“, a precizat cadrul didactic.

Conducerea liceului susține că a înaintat o sesizare Oficiului juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, iar joi va avea loc o inspecţie la unitatea şcolară.

”Am trimis două adrese, am înştiinţat inspectoratul şi acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Iar când lucrările au început eu nu am fost anunţată, pur şi simplu ne-am trezit cu un şantier în curtea liceului, cu excavatoare şi tractoare. Când l-am sunat pe domnul primar mi-a spus că atât clădirile cât şi terenurile sunt în administraţia lor, că nu vede el de ce eu ar trebui să fiu informată şi că nu se va pune în genunchi în faţa mea pentru o semnătură“, a declarat joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Rodica Rusu, directoarea Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară din Ţibana.

La rândul lor, reprezentanții Primăriei Țibana spun că terenul pe care funcţionează şcoala, precum şi clădirile aparţin Consiliului Local, unitatea de învăţământ primind drept de folosirea a acestora o dată pe an.

Contactat telefonic, primarul din Țibana, Gheorghe Rotaru, (care a trecut recent de la PDL la PSD) a declarat că proiectul este ”bătut în cuie” și că ”nu se poate abate de la el“.

”Eu nu pot să fac nimic. Proiectul e aşa şi nu pot să mă abat. El nu blochează nimic, nicio cale de acces, va fi spaţiu verde despărţit de gard viu. Domeniul public aparţine de CL şi el hotărăşte. Voi avea o comisie de la ISJ care vine, le pun toate documentele pe masă şi vedem. Noi ridicăm parcul pe un teren care e liber de sarcini, nu dăm jos clădiri, este o livadă şi un teren liber. Ce se face acolo se face în binele comunităţii“, a declarat Gheorghe Rotaru.

Inspectorul şcolar general, Camelia Gavrilă, susţine că, în principiu, conducerea unei comune nu poate să construiască nimic pe terenul unei şcoli, chiar dacă terenul este al Consiliului Local, fără ca înainte să obţină aprobare de la Ministerul Educaţiei.

”Ştiu situaţia, astăzi (n.r. – joi) merge o echipă de la ISJ să vedem care este situaţia fiindcă am fost sesizaţi de la şcoală. Se vor verifica datele problemei, vom analiza, şcoala este a Consiliului Local dar, la modul teoretic, tot ce înseamnă teren, şcoală, sunt date în administrarea şcolii şi nu pot fi nicicum înstrăinate fără acceptul Ministerului Educaţiei, iar o astfel de cerere ar trece și pe la ISJ or noi nu am primit nimic. Trebuie să existe avizul MEN altfel este complet ilegal. Vom vedea care este situaţia în acest caz, pentru că pe la noi nu”, a declarat, joi, pentru corespondentul Mediafax, Camelia Gavrilă.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă