27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn peste 50% din școli, copiii cu handicap locomotor nu au acces

În peste 50% din școli, copiii cu handicap locomotor nu au acces

În peste 50 la sută din școlile din România, copiii cu dizabilitate locomotorie nu au acces, pentru că nu există rampe sau sunt prost construite, iar în 85 la sută dintre unitățile de învățământ nu există grupuri sanitare adaptate nevoilor lor, arată Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, citată de Mediafax.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) verifică anual instituţii publice şi private de utilitate publică, pentru a constata modul în care acestea respectă şi aplică prevederile actelor normative în vigoare, în vederea identificării dificultăţilor privind asigurarea accesului persoanei cu handicap la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional.

În campania din 2014 au fost verificate 4.306 unităţi de învătământ, din care 1.666 în mediul urban (38,69 la sută) şi 2.640 în mediul rural (57,35 la sută), 4.228 fiind unităţi publice şi 78 private.

"În 868 din aceste unităţi sunt înscrişi 3.934 copii cu dizabilităţi, iar numărul unităţilor de învăţământ adaptate, în care învaţă copii/tineri cu handicap este de 268 (30,86 la sută)", se arată în raportul de control, transmis de ANPIS agenţiei MEDIAFAX.

Rezultatele controlului au arătat că 1.177 de unităţi nu deţin rampă de acces (27,33 la sută), iar alte 1.073 de unităţi deţin o rampă care nu este conformă cu prevederile Normativului NP 051/2012 (24,92 la sută).

De asemenea, în 1.909 unităţi (44,33 la sută din totalul celor verificate) nu există mână curentă (balustradă), iar în 368 de şcoli, uşile nu sunt adaptate accesului utilizatorilor de fotolii rulante (8,54 la sută).

În raport se mai arată că o problemă şi mai gravă constă în fapul că 3.699 de şcoli din cele 4.306 verificate (85,90 la sută) nu deţin grupuri sanitare adaptate utilizatorilor de fotolii rulante.

De asemenea, 857 de unităţi necesită ascensor adaptat nevoilor persoanelor în fotolii rulante, doar două dintre acestea deţinând un mecanism de transport, dar care nu este conform cu prevederile Normativului NP 051/2012 (0,05 la sută).

"Verificările au scos în evidenţă faptul că în majoritatea cazurilor în care există copii cu dizabilităţi, clasele sunt amplasate la parter, nefiind necesar liftul", notează inspectorii sociali.

În urma campaniei de control s-a mai constatat că 4,85 la sută dintre şcoli nu au adaptat mobilierul din clase, 90,50 la sută nu deţin locuri de parcare adaptate, 67,25 la sută deţin pictograme, 2,74 la sută nu deţin manuale şi cursuri adaptate pentru elevii şi studenţii cu deficienţe de vedere şi 2,09 la sută nu sunt dotate cu echipamente şi softuri de asistare pentru susţinerea examenelor.

În ce priveşte accesul, din datele obţinute reiese că cele mai accesibilizate elemente sunt uşa (91,45 la sută) şi rampă (32,37 la sută).

De asemenea, în ceea ce priveşte mobilierul adaptat în sălile de curs, se constată că, din totalul de 4.306 unităţi, în 2.421 existenţa acestui tip de mobilier nu este necesară, iar din restul de 1.885 de unităţi, un număr de 1.676 asigură mobilerul adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi (88,91 la sută).

Datele privind accesul la mediul informaţional şi comunicaţional arată că elementul cel mai accesibilizat este avizierul 80,39 la sută.

"În ceea ce priveşte manualele şi cursurile adaptate pentru elevii şi studenţii cu deficienţe de vedere, se constată că, din totalul de 4.306 de unităţi, în 147 de unităţi în care s-a constatat necesitatea utilizării manualelor adaptate, 29 de unităţi respectă drepturile elevilor şi studenţilor cu deficienţe de vedere (19,72 la sută). Referitor la echipamentele şi softurile asistive, în baza aceluiaşi criteriu de analiză, se constată că din 130 unităţi, 40 asigură echipamente şi softuri asistive (30,77 la sută)", se mai arată în documentul transmis agenţiei MEDIAFAX.

În urma controalelor efectuate, acolo unde a fost constatată încălcarea prevederilor legale în vigoare au fost dispuse măsuri de remediere, iar pentru situaţiile în care s-au constat abateri grave au fost aplicate sancţiuni.

Astfel, la nivel naţional, pentru remedierea deficienţelor constatate, inspectorii sociali au dispus 8.297 de măsuri, din care 3.506 sunt îndeplinite, 1.148 neîndeplinite, 1.855 în curs de îndeplinire, iar pentru 1.788 s-a solicitat prelungirea termenului.

De asemenea, pentru încălcarea prevederilor legislative în vigoare referitoare la accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, inspectorii sociali au aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale, respectiv 276 de avertismente şi cinci amenzi în valoare totală de 28.000 de lei.

În urma campaniei, inspectorii sociali au formulat propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ atât pentru Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice cât şi pentru Direcţia Protecţia Personelor cu Dizabilităţi, care au în vedere optimizarea activităţii în ceea ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi privind accesul la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional.

De asemenea, în baza rezultatelor rapoartelor tematice judeţene, agenţiile teritoriale au formulat, în scris, recomandări autorităţilor locale să cuprindă în bugetele proprii sumele necesare în vederea adaptării unităţilor şcolare din raza de competenţă.

Cele mai citite

Cristiano Bergodi, OUT de la Rapid! Cine preia interimatul în Giulești

Rapid București s-a despărțit de comun acord de antrenorul italian Cristiano Bergodi, după o serie negativă de patru înfrângeri consecutive, în primele patru etape...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă