17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialÎncepe prima etapă pentru înscrierea copiilor în învățământul primar

Începe prima etapă pentru înscrierea copiilor în învățământul primar

Înscrierea copiilor în învățământul primar începe luni. Astfel, părinții pot completa cererile tip în două perioade: prima perioadă se încheie în 18 martie, iar următoarea perioadă de înscriere se va desfășura între 30 martie și 8 aprilie, potrivit Ministerului Educației.

Astfel, părinții pot completa cererile fie online, fie le pot depune la școala la care doresc să își înscrie copiii. Vaidarea cererilor se va face la fiecare unitate de învățământ, între orele 8.00 și 20.00, de luni până vineri, și sâmbăta între orele 9.00 și 13.00.

Până în 21 martie, Comisia națională va procesa cererile de repartizare a copiilor la școlile de circumscripție, înscriși în prima etapă. Între 22 şi 24 martie va avea loc procesarea cererilor prin care părinții solicită înscrierea la o altă școală decât cea ce circumscripție, pe locurile libere rămase.

În aceeași perioadă, vor avea loc și admiterea sau respingerea cererilor la nivelul Comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ, prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare şi validarea de către consiliul de administraţie al şcolii a listei candidaţilor admişi în această etapă. 

Numele candidaților înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista copiilor neînscriși din prima etapă vor fi afișate între 25 și 26 martie, în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului școlar. Pe 29 martie se vor afişa la unităţile de învăţământ şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar procedurile specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile. 

Între 30 martie şi 8 aprilie se vor depune cererile-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni , exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost incluși pe lista niciunei școli, în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Tot atunci vor fi validate cererile tip de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor. 

Listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare vor fi afișate în 15 aprilie, iar între 18 și 22 aprilie, Inspectoratul Școlar va face centralizarea şi soluţionarea cererilor formulate de părinții copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo școală.

Copiii care împlinesc vârsta de șapte ani până la data de 31 august 2016 inclusiv, care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2015-2016 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I pot fi înmatriculaţi doar pentru anul şcolar 2016-2017, în clasele I deja existente, pe locurile disponibile, potrivit edu.ro.

Astfel, dacă numărul de elevi existenţi în clasa pregătitoare în anul şcolar 2015-2016 este mai mare sau egal cu 25, atunci nu există locuri disponibile. Însă, dacă sunt mai puţini de 25 numărul de locuri disponibile se calculează ca diferenţă între 25 şi numărul de elevi existenţi în clasă în anul şcolar 2016-2017. 

Solicitările de înscriere în clasa I se depun direct la unitatea de învăţământ, neexistând posibilitatea completării online. În solicitările părinţilor/ tutorilor/reprezentanţilor legali se va menţiona cauza amânării înscrierii în învăţământul primar. Părintele poate depune o singură solicitare, fie la şcoala de circumscripţie, fie la o altă şcoală din lista unităţilor de învăţământ cu locuri disponibile. Solicitările vor fi verificate şi centralizate de unităţile de învăţământ şi transmise inspectoratelor şcolare spre avizare. 

În cazul în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor este mai mare decât numărul locurilor disponibile, înscrierea în clasa I se va face în perioada 11 martie – 16 martie 2016, conform unei proceduri specifice elaborate de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile, având prioritate criteriul apartenenţei la circumscripţia şcolară. 

Cele mai citite

România are aproape 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)

​România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane...

Guvernul are nou proces la Curtea de arbitraj de la Washington. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 milioane de euro

După modelul canadienilor de la Roșia Montană, Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) și Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului...

Zelenski face reproșuri partenerilor internaționali după atacul rusesc asupra Harkovului care a ucis șase persoane

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă