18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialInginerii NASA, faţă în faţă cu olimpicii constănţeni

Inginerii NASA, faţă în faţă cu olimpicii constănţeni

Elevii români care au cucerit premii la concursul de proiecte ştiinţifice NASA Space Settlement Contest şi care au reuşit să ajungă pe tărâm american pentru a-şi prezenta lucrările s-au întors în ţară.

Printre aceştia s-au numărat şi 26 de elevi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, reprezentând proiectele „Helios –Celestial Pioneer” (premiul I), „Omnium” şi „Minerva” (menţiuni) – coordonator profesor Ion Băraru, „Space Burg” (premiul I) –coordonator Florin Dobrin, „Delos”, „Terra Nova” şi „C.U.R.I.E.” (menţiuni) – coordonator profesor Lucian Oprea, de asemenea „Sodalitas” (menţiune) –coordonator Adrian Nicolescu.

Felicitaţi şi premiaţi de consulul general

Prezentarea lucrărilor a avut loc la Los Angeles, în prezenţa unor ingineri şi specialişti de elită din domeniul spaţiului extraatmosferic. La eveniment a participat şi consulul general al României la Los Angeles, Eugen Chivu, care a elogiat pres­taţia elevilor români în SUA şi a oferit diplome de excelenţă şcolilor lor.

Cu acest prilej, oficialii americani au adresat profesorului Ion Băraru invitaţia de a demara procesul de structurare în România a unei sucursale a „National Space Society” (o organizație non-guvernamentală, non-profit, educațională dedicată cuceririi spațiului). De asemenea s-au pus bazele discuţiilor privind implicarea Centrului de Cercetări al Elevilor de la CNMB la realizarea unui ambiţios program educaţional spaţial care vizează lansarea de sateliţi în cercetare.

„Sper să reuşim să sădim în tineri dorinţa de a se ocupa de ştiinţele spaţiului, de a aplica în ştiinţele spaţiului ceea ce învaţă la şcoală”, a precizat prof. Ion Băraru.

Un alt succes răsunător

Performerul mircist Ioan Ignat, acum elev în clasa a XI-a, s-a întors şi el recent de la Olimpiada Asiatică de Fizică din Singapore şi a obţinut o binemeritată menţiune. La olimpiadă au participat 175 de elevi din 29 de ţări asiatice. Echipa României a fost formată din cinci elevi. Ţara noastră a fost invitată de onoare la această competiţie destinată exclusiv ţărilor asiatice. Olimpicii români au fost singurii europeni în concurs.

Ioan a trecut cu bine peste cele două probe, teoretică şi practică, şi a fost apreciat pentru aptitudinile sale deosebite. „Olimpiada asiatică este destul de exclusivistă. România a avut onoarea de a fi invitată anul acesta şi chiar anul viitor. Posibil ca tradiţia să continue şi să devenim o ţară cu multe participări la această olimpiadă. Subiectele au fost deosebite, diferite de ceea ce am văzut până acum, şi au fost o provocare pentru mine”, ne-a spus adolescentul. „Sunt un elev normal, dar îmi place fizica”, mai spune acesta. Pentru probele din Singapore a fost nevoie de concentrare maximă, mai ales că s-a lucrat şi timp de cinci ore fără pauză. Pe de altă parte, reprezentantul Constanţei a fost fascinat de oraşul Singapore, un oraş în plină extindere şi dezvoltare, după cum apreciază constănţeanul. „Educaţia de acolo este o prioritate”, a ţinut să sublinieze elevul.

„În decursul anilor, Ioan a purtat numele de «mircist» din Africa de Sud până în Luxemburg şi din Yakutia până în Singapore. Are un palmares impresionant. Are trei medalii de aur, una de argint şi iată, acum, această menţiune care ne onorează, ne bucură. Îl admirăm pentru pasiunea sa pentru fizică, pentru că a reuşit să-şi găsească drumul”, a apreciat profesorul coordonator Claudia Dobrin.

Ioan este pasionat de fizică şi pe viitor ia în calcul să devină cercetător sau profesor în domeniul fizicii chiar şi peste hotare. El participă din clasa a VI-a la competiţii de top.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă