19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialInstituțiile de învățământ prestigioase vor accelerarea reformei. Marile universități se opun influențelor...

Instituțiile de învățământ prestigioase vor accelerarea reformei. Marile universități se opun influențelor politice din Consiliul Național al Rectorilor

Primele cinci universități din România  au făcut o radiografie dură a sistemului de învățământ superior.

Universitatea București, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timișoara, Academia de Studii Economice și Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași ‒ reunite în Consorțiul Universita­ria ‒  au decis să iasă din rândul instituțiilor de învățământ superior care fac parte din Consiliul Rectorilor (CNR).

Efectul este neparticiparea rectorilor celor cinci universități la activitățile vii­toare ale CNR până când nu se va restructura și reforma, după cum ne-a precizat rectorul Universității „Babeș-Bo­lyai“ din Cluj­-Napoca, Ioan-Aurel Pop.

Inerție la reformă

Protestul se constituie într-o radiografie dură a sistemului universitar. Iar CNR pare a fi oglinda lui. „Cel mai important motiv al retragerii noastre este modul de luare a deciziilor care nu ține seama de ponderea universităților în sistemul de învățământ superior românesc. Cu alte cuvinte, se procedează prin vot egalitar, egalitarist și colectivist, încât ponderea în luarea deciziilor a unei universități cu 40.000 de studenți și 2.000 de cadre didactice este ace­eași cu a unei universități cu 500 de studenți și 30 de cadre didactice!

Or, în acest mod, nu se pot lua decizii reprezentative, care să conducă la sporirea calității școlii superioare românești. Universitățile mari și prestigioase doresc să se pună accentul pe competiție, pe cercetare, pe doctorate de calitate, pe când multe dintre universitățile mici mizează pe minima rezistență și pe funcționare mediocră, pe situare pe o linie de plutire oarecare“,  ne explică Ioan-Aurel Pop.

Profesorul susține că CNR nu susține reforma în educație: „relativ recent, CNR – fără participarea universităților din Cluj, București și Iași – a înaintat un protest contra unei ordonanțe de urgență pregătite de Ministerul Educației prin care se reglementau câteva aspecte stringente și demult așteptate, precum dubla specializare, regimul abilitărilor, legătura dintre abilitare și postul de profesor, evaluarea școlilor doctorale. Noi dorim să se întâmple cât mai repede aceste lucruri, pe care le cerem de câțiva ani și care trenează prea mult“.

O mare nemulțumire a universităților din Consorțiul Universitaria este lipsa unei ierarhizări și a unei clasificări a universităților. „În România, funcționează în acest moment 92 de universități de stat și private, dintre care numai unele fac față exigențelor și foarte puține au vizibilitate internațională.

O ierarhizare ar trebui să con­ducă la cel puțin trei categorii de universități de stat: unele de interes local, finanțate de instituții județene și lo­cale, în care accentul să cadă pe studii de licență; altele de interes regional, finanțate de cele opt regiuni de dezvoltare, în care accentul să cadă pe studiile de licență și masterat; altele de interes național, universități de cercetare avansată și educație de nivel internațional, finanțate de la bu­getul de stat, cu studii de toate treptele, dar cu accent pe masterat și doctorat“, explică rectorul Ioan-Aurel Pop.

Soluția: 6% din buget pentru educație

O altă explicație pentru ruptura dintre universitățile de vârf ale României și restul instituțiilor de învățământ superior poate fi explicată de factorul politic.

„CNR nu trebuie să devină un organism situat la remorca politicului. Noi ne exprimăm și serioase rezerve în ceea ce privește compatibilitatea între funcțiile de conducere din CNR și funcțiile politice (de lider de partid, de senator, de deputat). Cu alte cuvinte, nu vedem cum se poate asigura încrederea membrilor CNR într-o conducere a instituției angajate politic de o parte ori de alta”, explică rectorul universității clujene.

Profesorul Pop consideră că „o parte din problemele actuale s-ar putea rezolva prin asigurarea fermă a cel puțin 6% din PIB pentru învățământ, începând chiar cu anul 2017, ceea ce este, însă, foarte puțin probabil. Până atunci, dar și de atunci încolo, stimularea competiției și finanțarea de la stat în funcție de performanță rămân căi verificate și eficien­te de urmat“. 

CNR: nu am primit nimic oficial

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, este președintele ales al Consiliului Național al Rectorilor. Acesta ne-a precizat că nu a primit un document oficial care să îl anunțe de autosuspendarea celor cinci universități, astfel încât nu cunoaște nici motivele, nici nu poate emite o poziție oficială.

Sorin Cîmpeanu se află pe listele ALDE pentru Camera Deputaților, dar arată și spre situația rectorului Universității de Vest , Marilen Pirtea, care deschide lista PNL de candidați la alegerile parlamentare în Timiș.

Universități 700 plus

În Clasamentul Inter­național al Universităților 2016, România are patru universități în Top, la categoria 701+: Universitatea din Bucu­rești, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Universitatea „Babeș -Bolyai“ din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.

Massachusetts Institute of Technology a fost desemnată, pentru al cincilea an consecutiv, cea mai bună universitate din lume.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă