15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLegea care scoate copiii sub trei ani din centrele de plasament. Capcane...

Legea care scoate copiii sub trei ani din centrele de plasament. Capcane și discriminări

Autoritățile se pregătesc pentru introducerea, de la 1 ianuarie 2015, a modificărilor la Legea 272/2004, prin care instituționalizarea copiilor sub trei ani va fi interzisă. Exceptați de la prevederile legii sunt copiii cu dizabilități grave. Astfel, din cei 755 de copii sub trei ani care se află în instituțiile de plasament, 698 au dizabilități, ceea ce înseamnă că numai 57 de copii vor fi scoși, de fapt, din centre.

Șefa Autorității pentru Protecția Copilului: DGASPC-urile trebuie să fie pregătite

755 de copii sub trei ani se află încă în centrele de plasament. Dintre aceștia, 250 au între doi și trei ani și ar trebui să fie plasați la asistenți maternali, a anunțat, miercuri, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopții, Gabriela Coman. Totuși, dintre aceștia, numai 57 se încadrează în condițiile prevăzute de lege (adică nu au dizabilități grave) pentru a fi plasați la asistenți maternali sau în familia extinsă.

Întrebată cât de ușor va fi pentru autorități să plaseze copiii, Gabriela Coman a precizat că nu ar trebui să fie o problemă pentru Direcțiile de Asistență Socială, pentru că se discută de șase luni despre această inițiativă și DGASPC-urile ar trebui să fie pregătite.

Citește și: Peste 3.200 de copii au dispărut în ultimul an

În acest sens, ea a mai spus că va dispune controale, mai cu seamă în instituțiile de tip vechi, pentru a nu permite ca excepția privind copiii cu handicap sever să devină un pretext pentru autorități.

1.400 de copii abandonați în maternități

O altă problemă o reprezintă abandonarea copiilor în maternități, imediat după naștere. Coman susține că va propune elaborarea unui act normativ prin care maternitățile și DGASPC-urile să colaboreze mai bine și că va impune și sancțiuni.

Astfel, conform actului, în 48 de ore de la întocmirea procesului verbal prin care se constată că micuțul a fost abandonat, copilul va fi externat, dacă este sănătos, și preluat de Direcție, care o va căuta pe mamă sau va dispune plasamentul în regim de urgență.

"Sunt aproape 1.400 de copii abandonaţi în maternităţi şi secţii de pediatrie, la sfârşitul anului trecut. Drept urmare, primul act normativ pe care l-am elaborat, şi care va fi pus pe site cât de curând, este colaborarea dintre Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), maternităţi şi secţiile de pediatrie, dat fiind că şi unii şi alţii au responsabilităţi date de lege, dar procedura nu era foarte clară", a precizat șefa ANPCA.

Podașcă, despre excepția legii: Să luăm lucrurile «step by step»

Întrebată de ce copiii cu dizabilități sunt exceptați de la prevederile legii, inițiatoarea modificărilor, deputata Gabriela Podașcă (PSD), a răspuns că sistemul nostru de asistență socială ”nu este pregătit” pentru această etapă. ”Să luăm lucrurile «step by step». Sistemul nostru de asistență socială nu este pregătit pentru această etapă. Copiii cu dizabilități au nevoie de îngrijire specială”, a arătat Podașcă, răspunzând unei întrebări a RL.

De asemenea, și Federația Organizațiilor Naționale pentru Copil (FONPC) a precizat, pentru RL, că militează în continuare pentru scoaterea excepției din Legea 272, pentru că recuperarea copiilor este ”cu atât mai puțin probabilă, cu cât condițiile materiale și resursa umană din instituții sunt reduse”.

Citește și: Copiii români, cei mai săraci din Uniunea Europeană

Astfel, jumătate din copiii care ajung și rămân până la 18 ani în centrele de plasament au dizabilități, arată cifrele furnizate RL de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Din cei 22.189 de copii înregistrați în sistem, 10.213 au dizabilități.

În plus, statisticile la nivel european arată că, în Europa Centrală și de Est, cei mai mulți copii sunt abandonați din motive sociale (sărăcie) și din cauza dizabilităților, a explicat reprezentanta Unicef în România, Sandie Blanchet.

Cealaltă față a sistemului. Asistent maternal în România: 7 milioane pe lună, pentru muncă 24/24

În cei 12 ani și jumătate de când este asistentă maternală, Mariei* i-au trecut prin mână trei copii: un băiat pe care l-a crescut de la șase ani până la 17 ani, când a ieșit din sistemul de plasament, unul pe care l-a crescut între 9 și 12 ani și un al treilea băiat, pe care îl crește de când mama sa l-a abandonat în maternitate.

Cel mic are acum doi ani și trei luni. Părinții lui fac, anual, o cerere în care solicită prelungirea plasamentului, pentru că nu au condiții ca să-l îngrijească. ”Mi-au spus anul trecut că îl vor lua acasă, dar s-au ivit probleme. Tatăl, care are grijă de copii, face tratament pentru ficat. Au și o fetiță cu sindromul Down și încă cinci copii”, a povestit Maria.

Pentru munca ei de părinte, ”24/24, șapte zile pe săptămână”, femeia primește 720 de lei. ”Sunt pontată opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână”. Are un spor de 15% de stres.

Un copil aflat în plasament primește, între zero și trei ani, 180 de lei pe lună, iar între 3 și 18 ani, 250 de lei pe lună. Dacă este un copil cu dizabilități, alocația se dublează. Asistenții mai primesc 70 de lei pe lună pentru rechizite, haine și echipamente sportive pentru cei mici. Totuși, arată Maria, banii sunt insuficienți; ”numai Pampers-ul costă 150 de lei pe lună”.

Femeia spune că nu li s-a comunicat de la Direcția pentru Protecția Copilului Olt despre schimbările aduse legii, însă spune că nu vor fi probleme, pentru că micuții sunt preluați de autorități încă de la abandonul în maternitate și, pe cât este posibil, sunt dați în plasament cât mai repede.

*Maria nu este numele real al asistentei maternale; identitatea ei a fost protejată, la cerere.

Cum se modifică legea

Art.60 – (1) Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de trei ani poate fi stabilit numai la familia extinsă sau substitutivă, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial fiind interzis.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidențial al copilului mai mic de trei ani, în situația în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate”. (Modificările la Legea 272/2004, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2015)

Copiii români abandonați, în cifre

22.189 de copii trăiesc în instituții de plasament private și publice; dintre ei, 10.213 sunt copii cu dizabilități

755 de copii sub trei ani în centre de plasament, în 2013; dintre ei, 698 copii sub trei ani au dizabilități

1.400 de copii părăsiți în maternități în 2013

738 de adopții pronunțate în 2013

7 adopții internaționale pronunțate în 2013

1.528 de instituții de protecție socială, din care 110 centre plasament clasice în 2013

12.000 de asistenți maternali în 2014

Cele mai citite

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă