8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Comisia de Etică a UB: Olguța Vasilescu, suspectată de PLAGIAT. Primarul...

UPDATE. Comisia de Etică a UB: Olguța Vasilescu, suspectată de PLAGIAT. Primarul din Craiova amenință cu proces pentru calomnie, UB o apără pe autoarea raportului

UPDATE: Universitatea din București precizează, într-un comunicat remis redacției, că raportul realizat de Cosima Rughiniș, ”specialist reputat în sociologie”, a fost solicitat de Școala doctorală a Facultății de Sociologie și înaintat, la cerere, Comisiei de Etică.

”Raportul realizat de către doamna profesor Cosima Rughiniș, specialist reputat în sociologie, atât în țară, cât și în străinătate, prezintă o analiză a tezei de doctorat Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne elaborată de Lia Olguța Vasilescu sub conducerea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, în ceea ce priveşte normele de bună practică de autorat ştiinţific în lucrările academice. Raportul a fost solicitat de Școala doctorală a Facultății de Sociologie și înaintat, la cerere, Comisiei de Etică a Universității din București”, se precizează în comunicatul UB.
 

UPDATE 14.42: Lia Olguța Vasilescu a anunțat că își rezervă dreptul de a o acționa în instanță pe profesoara care i-a analizat teza de doctorat și că lucrarea ei nu este plagiată.

” Voi merge și la Comisia de Etică, îmi voi prezenta lucrarea. Ea este verificată de unul dintre cei mai mari sociologi ai României, pentru că în comisia mea de doctorat a fost Ilie Bădescu și nu există sociolog din România care să îl conteste pe acest om, au fost Radu Baltasiu, Elena Zamfir, Cătălin Zamfir și Dumitru Otovescu", a spus Vasilescu, în cadrul conferinței de presă.

”Am facut o demonstratie, in direct, jurnalistilor ca lucrarea mea e 100 la 100 originala. Am introdus lucrarea pe www.detectareplagiat.ro si a aparut ca 7 la suta e plagiat, dar arata si linkul de pe care s-a facut copia. Ce credeti ca apare la linkul respectiv? Rezumatul lucrarii mele de doctorat. Adica Lia Olguta Vasilescu a plagiat din Lia Olguta Vasilescu. Doamna care a facut sesizarea ar trebui sa se ocupe de plantat cartofi, pe viitor, ca nu are nimic a face cu cercetarea stiintifica. Imi rezerv dreptul de a o actiona in instanta pentru prejudicii de imagine”, a scris primarul din Craiova, pe Facebook.

UPDATE 14.00: Olguța Vasilescu respinge acuzația de plagiat, într-un articol postat pe blogul olgutavasilescu.ro.

Astfel, ea a scris că ”scriitorași craioveni care traiesc din ciosvarta aruncata de mafia imobiliara si-au dat mana sa ma acuze de ceva ce nu EXISTA: plagiatul”. Primarul din Craiova susține că profesorul care a coordonat-o a fost ”terorizat” să recunoască faptul că el i-ar fi scris lucrarea și că nu ar fi avut cum să plagieze o lucrare pe care ea a tradus-o în limba română.

”Ei, cat de idiot trebuie sa fii acum, sa spui ca am plagiat o lucrare de doctorat, dupa un sociolog (Vilfredo Pareto), DESPRE CARE ESTE LUCRAREA? Si cat de prost (desi te dai destept) trebuie sa fii sa ma acuzi de proasta traducere a editiei din franceza a Tratatului lui Pareto, cand oricine mi-a citit teza isi da seama ca referirile sunt la traducerea DIN ITALIANA, iar cei direct interesati de Pareto stiu ca el nu si-a copiat cartea din franceza in italiana, ci A RESCRIS-O. (…) Fiindca plagiatul era greu de dovedit, din moment ce nimeni in Romania nu a scris mai mult de 20 de pagini despre Pareto si din moment ce singura traducere a "Tratatului de sociologie generala" se afla in posesia mea (doar primele doua volume au fost publicate), din simplul motiv ca eu l-am tradus in romana. Ce sa plagiezi, daca nimeni nu a facut o lucrare atat de ampla pana acum despre acest sociolog, cel putin in Romania, iar in Europa a fost  evitat din cauza simpatiei pentru fascismul italian, de care s-a dezis doar in ultimii ani de viata?”, a scris Lia Olguța Vasilescu, pe blog.

Președintele Comisiei de Etică din cadrul Universității București cere Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice să examineze dacă teza de doctorat a primarului din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, reprezintă un plagiat. (DOCUMENT ATAȘAT)

Comisia de Etică a UB arată că lucrarea ”Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susținută de Vasilescu în 2007, la Facultatea de Sociologie din cadrul UB, are cel puțin un capitol copiat integral de pe Internet, fără sursă (capitolul 7), iar în întrega lucrare se găsesc pasaje neatribuite conform normelor academice, arată o analiză a conf.dr.univ. Cosima Rughiniș, de la Facultatea de Sociologie.

Citește și: UPDATE. Universitatea București cere Ministerului Educației să revoce titlul de doctor acordat lui Ponta. Ce spune Cîmpeanu

De asemenea, Comisia de Etică arată că, potrivit Ordonanței 28/2011, instituțiile nu au dreptul să examineze suspiciunile de abateri de la conduita științifică și de cercetare produse de persoanele cu funcție de demnitate publică, ci numai Consiliul Național de Etică poate face acest lucru.

Totodată, Comisia de Etică a informat-o pe Olguța Vasilescu că s-a autosesizat în ceea ce privește teza ei de doctorat.

Citește și: Premierul Victor Ponta renunță la titlul de doctor la peste doi ani de la izbucnirea scandalului de plagiat. Universitatea București admite cererea lui Ponta

Contactată de Rl, Olguța Vasilescu a precizat că va organiza o conferință de presă unde va oferi lămuriri.

Marți, premierul Victor Ponta, a cărui teză de doctorat a fost vizată de acuzații de plagiat, a cerut public Universității din București să îi retragă titul de Doctor în Drept. Joi, UB a cerut Ministerului Educației să ia măsurile necesare pentru retragerea titlului.

Olguţa Vasilescu este primarul municipiului Craiova din iunie 2012, anterior ea fiind senator PSD.

Lia Olguţa Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, specializarea Română-Italiană, în 1997, Colegiul Naţional de Apărare, în 2001, iar în 2007 a obţinut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti. De asemenea, a avut burse de studii în Italia, Danemarca şi Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Craiova.

Vasilescu a fost deputat de Dolj în mandatul 2000-2008, ulterior, până la preluarea funcţiei de primar al municipiului Craiova, fiind senator. Ea a fost lector asociat la Universitatea de Vest din Timişoara, în perioada 2009 – 2012.

Olguţa Vasilescu a notat, în Curriculum Vitae, că a scris lucrările ştiinţifice "Cultura – factor de securitate naţională" şi "Vilfredo Pareto şi contribuţia la dezvoltarea sociologiei moderne" şi a tradus din italiană în română "Tratatul de sociologie generală", de Vilfredo Pareto.

Primarul Craiovei a fost în PRM din 1991 până în 2008, când a trecut la PSD, fiind până în 2013 vicepreşedinte PSD Dolj şi ulterior preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Craiova.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă