18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Studenții au protestat, joi, la Cluj, cu plasturi negri lipiți la...

UPDATE. Studenții au protestat, joi, la Cluj, cu plasturi negri lipiți la gură. Ei au cerut demisiile lui Pricopie și Costoiu

UPDATE 23.28:

Aproximativ 200 de studenţi au protestat, joi seară, pe străzile din Cluj-Napoca. Ei și-au lipit pe gură plasturi negri și au cerut demisia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, şi a ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, conform Mediafax.

 

“Ne-am lipit plasturi negri pe gură, am pus muzică din perioada comunistă şi i-am acordat domnului Mihnea Costoiu, în mod simbolic, o diplomă de «doctor în sfârşit», iar tema lucrării sale este «sfârşitul educaţiei». Vrem să arătăm, astfel, modul comunist în care s-au purtat cei doi miniştri cu noi, studenţii, pentru că, deşi ne-au chemat la consultări, nu ne-au spus cum vor să modifice Legea Educaţiei. A fost o falsă consultare cu studenţii, aşa a apărut Ordonanţa de Urgenţă 49, care readuce în discuţie politizarea universităţilor, dă drum liber doctoratelor la fără frecvenţă, aşa că noi cerem public demisia domnilor miniştri Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu”, a spus liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş.

În timpul protestului, studenţii au purtat pancarte cu mesaje ca “Universităţile noastre nu-s afacerile voastre”, "Şezi blând, educaţia e pe mâini bune” sau “Cerem retragerea OUG 49/2014” şi au scandat lozinci precum “Ţara creşte prin studenţi, nu miniştri repetenţi”, “Mihnea legea a schimbat ca să-şi ia un doctorat” sau “Educaţia e a noastră, nu vrem ordonanţa voastră”.

Liderul ANOSR a adăugat că studenţii au şi o listă de revendicări şi că săptămâna viitoare vor merge la consultări cu ministrul Educaţiei.

“Domnul ministru ne-a chemat săptămâna viitoare la consultări, vom merge, că nu refuzăm dialogul cu autorităţile, însă noi solicităm retragerea ordonanţei 49, îi cerem Avocatului Poporului să reclame neconstituţionalitatea acestei ordonanţe, cerem emiterea de metodologii care să nu permită abuzuri şi îi atragem atenţia domnului doctorand Mihnea Costoiu că reprezintă interesele întregii clase academice, nu doar a prietenilor domniei sale”, a spus Mihai Dragoş.

Studenții protestează, joi, la Cluj-Napoca, față de modificările aduse Legii Educației, atrăgând atenția asupra ”abuzurilor grave care pun în pericol calitatea actului educațional”, informează un comunicat al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

”Marșul lui Costoiu” începe la ora 18.00,în ComplexObservator și se va desfășura pe strada Republicii și strada Napoca. Protestul se va încheia cu „Festivitatea de acordare a diplomei de doctor in…sfarsit!” ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu. 

”In cadrul actiunii, studentii ii vor transmite lui Mihnea Costoiu mesajul lor cu privire la lipsa de neconsultare si starea degradanta in care a ajuns sistemul educational romanesc, totul sub forma unui manifest in care va fi aratat modul de abordare al relationarii Ministerului Educatiei cu studentii”, arată organizația studențească, în comunicat.

ANOSR a cerut, în mod repetat, consultări cu ministrul Mihnea Costoiu, care a refuzat invitațiile studenților, precum și demisia ministrului.

Legea Educației a fost modificată prin OUG 49/2014. Printre cele mai importare schimbări se numără: înființarea de universități private la inițiativa unei persoane fizice și au caracter nonprofit și sunt de interes public, lucru care le aduce beneficii (neplata TVA), în condițiile în care primesc bani de la studenți, admiterea la facultate fără bacalaureat, organizarea unei a treia sesiune a examenului de bacalaureat și doctoratul la fără frcevență.

Între 28 iulie și 2 august, la Cluj se desfășoară Forumul Organizațiilor Studențești din România, la care participă aproximativ 70 de asociații ale studenților. Ei discută despre slaba finanțare a educației, provoăcrile în implementarea și respectarea drepturilor studenților sau lipsa partaneriatelor între studenți și decidenți în actul educațional.

Până în prezent, președintele Traian Băsescu i-a cerut de două ori Avocatului Poporului să atace modificările aduse Legii Educației, însă Ciorbea i-a transmis șefului statului că încă examinează modificările.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă