25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Cercetării, Șerban Valeca, și-a promovat colegii din controversata Academie a ...

Ministrul Cercetării, Șerban Valeca, și-a promovat colegii din controversata Academie a Oamenilor de Știință în poziții înalte din cercetare

Șerban Valeca a schimbat din temelii componența instituțiilor care stabilesc standardele academice și veghează la respectarea lor. A numit în poziții de decizie, discreționar, o serie de colegi.

Fără concurs sau o analiză prealabilă, Ministerul Cercetării a operat modificări în componența unor instituții capitale pentru știință: Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare (CCCDI) și Consiliul Național pentru Transfer Tehnologic și Inovare (CNTTI).

O construcție politică

Ministrul Cercetării și-a promovat doi colegi de la Academia Oamenilor de Știință, o instituție plină de membri controversați, printre care: Ion Iliescu, Ion Cristoiu, Anghel Stanciu, Teodor Meleșcanu, Ecaterina Andronescu sau IPS Teodosie.

Șerban Valeca a scris în propriul CV că este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Demnitarul l-a numit în funcția de vicepreședinte al Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare pe Alexandru Badea, de la Academia Oamenilor de Știință.  Vicepreședinte al Consiliului Național pentru Transfer Tehnologic și Inovare a fost numit George Darie, de la aceeași controversată Academie a Oamenilor de Știință.

Deși este imposibil de spus care îi e menirea și ce programe academice derulează, Academia Oamenilor de Știință a fost înființată în 2007 ca ONG și primește milioane de lei anual de la bugetul de stat.

În 2010, Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române, susținea că „a apărut o Academie a Oamenilor de Știință care este o construcție strict politică, pentru că ea nu se bazează pe o selecție corectă de valori“.

18 din 21, schimbați

„România liberă“ a scris, în februarie, că Ministerul Cercetării a decis să suspende activitatea celor patru organisme, intempestiv și fără a oferi nicio explicație. La acea dată, Ministerul Cercetării funcționa fără secretari de stat, persoana care semna documentele fiind secretarul general, Dan Popescu. Componența acestor organisme fusese desemnată în urmă cu numai câteva luni în timpul guvernului condus de către Dacian Cioloș. Astfel, o schimbare peste noapte și în lipsa unui  raport de activitate este greu de justificat.

În această săptămână, ministrul Șerban Valeca a finalizat restaurația din Cercetare, după ce a semnat patru ordine prin care a decis să numească noi membri în consiliile științifice consultative enumerate mai sus. În niciunul din ele nu se mai regăsesc cercetători români care activează în cadrul unor universități occidentale. 

Consiliul Naţional de Etică are ca atribuţie principală analiza sesizărilor de abateri de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare, iar în cazurile în care constată că au avut loc abateri face recomandări de sancţiuni către autorităţile competente, conform legii. Din vechea componență au mai rămas trei persoane: Rusu Celia, Nastasă-Kovács Lucian și Florea Silvia. 18 cercetători au fost schimbați fără motivare. Printre aceștia, unii activează în Occident: Ghiauș Cristian-Mugurel de la Institut National des Sciences Appliquées de Lyon (INSA Lyon), Manea Constantin de la Centro de Geociencias – Universidad Nacional Autónoma de México, Popescu Ileana de la UNESCO-IHE Institute for Water Educa-tion (Olanda) și Eugen Stamate de la Technical University of Denmark.

Consiliul Național al Cercetării Științifice sprijină Ministerul Educației în coordonarea, finanțarea, monitorizarea și evaluarea activităților de cercetare științifică din România. În noua componență apar un sindicalist, Voicu Petre, și un reprezentant al Patronatului Român din Cercetare și Inovare, Lucian Pintilie. Au fost îndepărtați, printre alții, Ovidiu Cristian Andronesi de la Harvard Medical School (Boston), Cristian Dogaru, University of Suffolk, și Michael Metzeltin, Universitatea Viena. 

Cine este Șerban Valeca

Între 1992 și 2005 a fost director  general la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni. Anterior, 15 ani fusese inginer în cadrul aceluiași institut. Din 2000 a fost deputat (un mandat) și senator (3 mandate). A fost ministru delegat pentru Cercetare și președinte al Agenției Nucleare în mandatul de premier al lui Năstase. Este membru al controversatei Academii a Oamenilor de Știință din România. A făcut cursuri la Colegiul Național de Apărare și la Institutul Diplomatic Român. Este coautor la peste 140 de rapoarte de cercetare la ICN Piteşti-Mioveni și 40 de articole.

Reorganizarea a fost abuzivă

Cristian Dogaru, lector la University of Suffolk, a fost îndepărtat, fără explicație, din Consiliul Național al Cercetării Științifice, al cărui membru devenise anul trecut. Profesorul a încercat o explicație pentru „România liberă“:

RL: Cum vezi aceste schimbări în componența comisiilor la numai patru luni după ce fuseseră numiți noi membri?

Cristian Dogaru: Normale din punctul de vedere al filozofiei PSD. Așteptate. Domnul Mircea Dumitru și-a permis, în scurtul său mandat, să deranjeze sistemul. Domnul ministru Valeca a aplicat ordinul de zi pe unitate al partidului de a restaura liniștea, și asta e toată povestea.

Cum s-a făcut schimbarea membrilor comisiilor de către ministrul Valeca?

Începând cu o circulară – adresa 12/SG 31.01.2017 – semnată de un amploaiat al ministerului, trimisă noaptea la ora 23, pe 31 ianuarie anul curent, prin care eram înștiințați că ședința de a doua zi a Consiliului Național al Cercetării Științifice se anulează, pentru că urmează ca aceste consilii consultative să se reorganizeze. Pe scurt, abuziv. Consiliile fuseseră înființate în urma unui proces transparent de selecție, și numite pe 4 ani. Am organizat apoi o petiție semnată de peste 1.000 de oameni, majoritatea din mediul academic, am trimis o scrisoare oficială ministerului, prin care am cerut lămuriri, la care nu am primit răspuns nici acum. Schimbarea s-a făcut fără consultare, fără absolut niciun proces de selecție; după o perioadă de tăcere totală, au apărut listele noi.

De ce crezi că au fost îndepărtați cercetătorii români de la universități străine, printre care te numeri și tu?

Pentru că suntem incomozi, pentru că avem o voce clară și necompromisă, pentru că nu suntem șantajabili sau influențabili, pentru că nu au de unde să ne apuce. Eu personal am făcut suficient „rău“ prin sesizările făcute la CNATDCU și, apoi, prin rezultatele lor în cazurile Ponta, Oprea, Pandele. Nu e niciun mister aici. Dar am un mesaj pentru domnii legiuitori pesediști, citire de la Nichita Stănescu: nu mor caii când vor câinii.  

 

Cele mai citite

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă