7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Comunicaţiilor, în dizgraţie publică. Mai multe organizaţii îi cer premierului Cioloş...

Ministrul Comunicaţiilor, în dizgraţie publică. Mai multe organizaţii îi cer premierului Cioloş demiterea lui

UPDATE 21.18: Consiliul Naţional al Rectorilor, membru al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, solicită demisia ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, care "prin declaraţiile sale a adus o ofensă întregului sistem de educaţie, inclusiv celui universitar". 

Consiliul Naţional al Rectorilor reprezintă 82 de universităţi din România, în care activează aproape 30.000 de cadre didactice şi se solidarizează cu toţi dascălii faţă de jignirile ministrului Comunicaţiilor, potrivit unui comunicat de presă remis redacției.

„Cadrele didactice şi sistemul educaţional merită mai mult respect şi apreciere din partea decidenţilor instituţionali, precum şi o finanţare pe măsura rolului fundamental pe care îl joacă în societate, lucru pe care domnul ministru Marius Bostan, ca membru al Guvernului, ar fi trebuit să îl aibă în vedere. CNR militează pentru un învăţământ de calitate pentru toţi copiii şi tinerii din România, cu asigurarea egalităţii de acces şi a echităţii, care să le asigure un viitor profesional şi o viaţă personală împlinită. În acest context, nu putem înţelege şi tolera ieşirea din cadrul constituţional, prin astfel de declaraţii iresponsabile, care sugerează renunţarea la caracterul gratuit al învăţământului", precizează sursa citată.
 

UPDATE 18.52: Comisia de învăţământ din Senat a cerut, miercuri, demisia ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, pentru declaraţiile potrivit cărora profesorii îşi bat joc de meseria lor şi educaţia nu ar trebui să fie gratuită, precizând, într-o scrisoare deschisă, că acesta nu cunoaşte Constituţia. 

„Domnule Ministru, în ultimele 24 de ore aţi primit numeroase reacţii cu privire la declaraţiile dumneavoastră pe marginea educaţiei. Cu toate acestea, păreţi să nu înţelegeţi încă mesajul de fond. Permiteţi-ne ca, în calitate de profesori dedicaţi educaţiei din România, să vă explicăm de ce declaraţiile dumneavoastră sunt greşeli grave pentru un ministru. Aţi jurat cu mâna pe Constituţia României promiţând să respectaţi <<Constituţia şi legile ţării>>, să apăraţi <<drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor>>. (…) Constituţia României, la art. 32 alin. 4, prevede că <<învăţământul de stat este gratuit>>", se arată în scrisoarea deschisă a Comisiei de învăţământ din Senat.

Comisia mai invocă "mentalitatea comunistă", lipsa de "empatie" a ministrului, calificând drept inacceptabilă afirmaţia acestuia potrivit căreia profesorii îşi bat joc de meseria lor. Comisia îl mai acuză de faptul că s-a pronunţat asupra unor aspecte din educaţie fără să cunoască cu-adevărat sistemul, jignind oamenii care îi plătesc salariul, şi îi recomandă să urmeze exemplul statelor occidentale în care astfel de declaraţii ar atrage demisia din Guvern.

=======

Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Tineretului din România au solicitat miercuri premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, ca urmare a declaraţiilor acestuia. 

"În conformitate cu art. 32 din Constituţia României, accesul la educaţie este garantat tuturor cetăţenilor, indiferent de veniturile pe care le au. În acelaşi timp, art. 28 din Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Drepturilor Copilului, pe care statul român a ratificat-o încă din anul 1990, prevede dreptul copilului la educaţie pe baza egalităţii de şanse, principiu care este reluat şi în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, la art. 3, împreună cu principiul echităţii. Pornind de la ideea exprimată de ministrul Comunicaţiilor, aflată în opoziţie vădită cu principiile Constituţiei, s-ar ajunge ca educaţia de calitate să fie accesibilă doar pentru familiile care îşi permit financiar plata acestui serviciu. Considerăm că educaţia de calitate trebuie să rămână un drept fundamental şi gratuit al fiecărui cetăţean, indiferent de categoria socială din care face parte", susţin reprezentanţii celor trei organizaţii care au adresat o scrisoare deschisă premierului. 

Potrivit semnatarilor, citaţi de Agerpres, o aplicare a viziunii ministrului Comunicaţiilor ar creşte atât rata de părăsire timpurie a şcolii şi abandonul şcolar, cât şi disparităţile socio-economice, toate acestea afectând România din punct de vedere economic şi social. Cele trei organizaţii consideră o astfel de poziţie exprimată de un membru al Guvernului ca fiind "un atac direct la adresa drepturilor fundamentale şi asupra egalităţii de şanse, inadmisibil pentru acest nivel". 

"O persoană care susţine în mod indirect, dar implicit, implementarea unui sistem discriminatoriu pe bază de venituri nu poate fi ministru în guvernul unei ţări membre a Uniunii Europene în secolul al XXI-lea, astfel că îi solicităm prim-ministrului Dacian Cioloş să îl remanieze de urgenţă pe ministrul Bostan", susţin ANOSR, CNE, CTR. 

Potrivit preşedintelui ANOSR, Vlad Cherecheş, o astfel de declaraţie venită din partea unui membru al Guvernului României este "extrem de periculoasă" pentru sistemul de învăţământ, iar "scuzele tardive nu ajută". "E obligatoriu ca el să părăsească de urgenţă această funcţie, pentru a ne asigura că nu se mai dezvoltă şi alte idei similare care pot atenta la drepturile fundamentale ale omului. România are oricum un sistem de educaţie extrem de inechitabil. Guvernul României ar trebui să se preocupe serios pentru a găsi mecanisme care să reducă decalajele dintre categoriile sociale şi prin care să sporească accesul la educaţie, nu să se gândească la mecanisme prin care să îngrădească şi mai mult acest drept", afirmă Vlad Cherecheş.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă