10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCe decizie a luat ministrul Educației pentru a rezolva problema plagiatelor

Ce decizie a luat ministrul Educației pentru a rezolva problema plagiatelor

Guvernul a adoptat un pachet legislativ pentru clarificarea cadrului normativ care vizează emiterea și retragerea titlului de doctor, a anunțat, miercuri, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, citat de Agerpres.

„Am ales în urma discuţiilor din Guvern – şi vă spun sincer aş fi sperat mai mult aici – să amânăm pentru moment acordarea dreptului pentru universităţi de a emite şi de a retrage titlul de doctor, până după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale. Aş fi sperat mai mult, pentru că în intervalul următor ministrul va continua să acorde titlurile, ceea ce eu cred că nu este bine, iar universităţile vor continua, unele dintre ele să nu aibă responsabilitate. Pe de altă parte, ştim cu toţii că nu toate universităţile ar fi putut să îşi exercite autonomia potrivit, astfel încât asta am decis astăzi”, a anunţat ministrul, la Palatul Victoria. 

Citește și: INTERVIU EXCLUSIV. Ce schimbări vrea să facă noul președinte al instituției care se ocupă de plagiatele din România

Adrian Curaj a mai spus că, prin noile reglementări, Consiliul Naţional de Etică „nu se mai ocupă de zona plagiatelor”, acest lucru revenind Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). 

„În cazul unei persoane (…) se primeşte solicitarea la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), acesta are 45 de zile să analizeze, inclusiv cu experţi externi – aici e timpul foarte complicat – (…). În acelaşi timp, CNATDCU solicită instituţiei care a acordat titlul să îşi exprime în scris decizia că, din punctul lor de vedere, teza trebuie retrasă, se aşteaptă 30 de zile (…). Dacă universitatea respectivă nu dă niciun răspuns (…) nu influenţează decizia CNATDCU (…) care o anunţă. Cel a cărui teză a fost analizată are timp 10 zile să conteste rezultatul, iar CNATDCU mai are 10 zile să analizeze contestaţia, după care, la final, decizia CNATDCU este obligatorie ministrului”, a adăugat ministrul Educației.

Citește și: UPDATE: Cererile Universității București privind plagiatul lui Victor Ponta se lovesc de un vid legislativ. Ce răspunde Victor Ponta

Mai mult, Adrian Curaj a spus că procedura privind „retragerea titlului de doctor a fost clarificată şi scurtată la maximum”. Totodată, el a mai adăugat că prin noile reglementări „statutul de document public al lucrării de doctorat nu dispare, ci este întărit”, arătând că teza de doctorat va putea fi consultată atât la biblioteca universităţii cât şi, ulterior, la Biblioteca Naţională României. 

În luna ianuarie, ministrul anunțase că atribuția de analizare și retragere a lucrărilor suspectate de doctorat va aparține doar universităților.

Guvernul a decis modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, astfel încât demnitarii acuzaţi de plagiat nu vor mai fi verificaţi de Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, cazurile lor urmând să fie analizate, la fel ca toate tezele de doctorat, de universităţi.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare prevede abrogarea articolelor prin care demnitarii erau exceptaţi de la normele generale ale legii. De asemenea, ministrul Educaţiei Adrian Curaj a precizat doar universităţile vor putea retrage titlul de doctor în cazul demnitarilor care au plagiat.

Citește și: Ministrul Educației: Numai universitățile vor retrage titlurile de doctori

Concret, este vorba despre abrogarea art. 4 – 2 (3) din lege, potrivit căruia “se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică”.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...
Ultima oră
Pe aceeași temă