9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMită la bacalaureat în Arad: Fost inspector adjunct și o profesoară, condamnați...

Mită la bacalaureat în Arad: Fost inspector adjunct și o profesoară, condamnați la trei ani de închisoare cu suspendare

Fostul inspector școlar adjunct din Arad și o profesoară, acuzați că au primit mită la bacalaureat, au fost condamnați la trei ani de închisoare cu suspendare, informează Mediafax.

Fostul inspector şcolar general adjunct Mihai Spânu şi profesoara de limba română Lavinia Biţ acuzată în acelaşi dosar, au fost condamnaţi pentru trafic de influenţă în formă continuată, după prima şedinţă de judecată. Ei au recunoscut faptele.

Spânu a cerut clemenţă din partea judecătorului, arătând că are părinţi bolnavi, care au nevoie de ajutorul său, dar invocând şi cariera sa de aproape trei decenii în învăţământ. El a spus că regretă faptele comise, iar avocatul său a depus declaraţii ale altor profesori, care îl caracterizează pozitiv. Fostul inspector a cerut să fie condamnat cu suspendare, spunând că este dispus la muncă în folosul comunităţii.

Procurorul a cerut pedeapsă cu executare pentru Spânu şi cu suspendare pentru Lavinia Biţ, care a colaborat cu anchetatorii, ajutând la soluţionarea cazului.

Judecătorul a decis ca ambii să primească pedeapse cu suspendare, respectiv trei ani de închisoare Mihai Spânu şi doi ani Lavinia Biţ.

Conform sentinţei, cei doi nu vor mai putea profesa în învăţământ pe perioada condamnării.

Totodată, instanţa îi obligă pe cei doi să execute muncă nerenumerată în folosul comunităţii la Consiliul Local Vladimirescu şi Consiliul Local Fântânele, urmând ca administraţiile locale să stabilească ce vor munci.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în 30 iunie, la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la locuinţa profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă la bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

Sursele citate mai spuneau că în urma percheziţiilor din locuinţele acestora au fost ridicaţi aproximativ zece mii de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

Inspectorii şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ au fost audiaţi de procurori, iar Spânu a fost reţinut pentru 24 de ore, ceilalţi doi suspecţi fiind cercetaţi în libertate. Ulterior, Mihai Spânu a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile.

În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

Procurorul de caz Codrin Gavra de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad declara că pentru fiecare probă se cereau între 300 şi 500 de euro, iar suma creştea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus. Candidaţii ar fi plătit şi 900 de euro pentru a promova bacalaureatul în acest fel.

Fostul inspector şcolar general adjunct Mihai Spânu a fost acuzat de trafic de influenţă în 23 de cazuri în care ar fi primit bani pentru a ajuta candidaţi să promoveze examenul de bacalaureat, iar profesoara Lavinia Biţ, în opt cazuri.

Al doilea fost inspector şcolar vizat în ancheta privind traficul de influenţă la bacalaureat, Simona Crâsnic, este cercetat în libertate într-un dosar separat, pentru că procurorii au disjuns cauza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă