20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei "Mircea...

Mugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei “Mircea cel Bătrân”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", informează Mediafax.

Rectorul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, Vergil Chițac, a declarat, la începutul ceremoniei, că este o onoarea pentru instituţia de învăţământ superior ca Mugur Isărescu să accepte distincția de Doctor Honoris Causa.

"Oferim astăzi (n.r. – joi) expresia cea mai înaltă a recunoașterii noastre, titlul de Doctor Honoris Causa, domnului academician profesor universitar doctor Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, ca o recunoaștere a valorii incontestabile a domniei sale dobândite într-o viață dedicată studiului științelor economice și aplicării cunoștințelor din domeniu în folosul societății românești și europene. În același timp, în anul în care Academia Navală «Mircea cel Bătrân» împlinește 142 de ani de existență, iar nava școală Mircea, mândria Marinei Române, 75 de ani de la intrarea în serviciu, considerăm că onoarea pe care domnul Mugur Isărescu o face comunității noastre universitare acceptând titlul de Doctor Honoris Causa și devenind astfel membru al acesteia este o dată în plus o confirmare a tradiției și excelenței academice din universitatea noastră", a spus rectorul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".

La rândul său, guvernatorul Mugur Isărescu a mulțumit, în discursul său, pentru onoarea acordată, precizând că la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" se împletesc uniforma și tradiția Marinei Militare cu spiritul și rigorile mediului academic, instituţia de învăţământ având o personalitate distinctă în peisajul universitar românesc.

"A prevedea criza nu este o treabă uşoară şi aici e o mare asemănare cu dumneavoastră, cu marina. Chiar dacă vezi furtuna ce poţi să faci, să strigi, să ieşi pe punte şi să urli fugiţi sau plecaţi de aici? A prevedea criza nu înseamnă să o anunţi şi să creezi panica pentru că în esență o criză financiară se manifestă în primul rând prin panică și datoria şefului este să calmeze lucrurile chiar dacă ele nu dau deloc bine. Și cred că și dumneavoastră îi învățați la fel pe elevii dumneavoastră, să știe să se stăpânească în primul rând, să stăpânească lucrurile și să stăpânească echipajul", a spus Isărescu.

Mugur Isărescu a comparat, apoi, o navă cu o bancă: "Un vas, ca cele care sunt ilustrate pe pereții acestei săli, este pe undeva ca o bancă. Şi cineva mi-a spus, şi dânsul este acum preşedintele României, «Nici nu-ţi dai seama, vasul acela pe care-l conduceam avea opt etaje, era ca un bloc cu opt etaje». Remarcabil", a afirmat guvernatorul BNR.

El a mai declarat că rolul Băncii Naționale a României este foarte important, iar credibilitatea acestei instituţii este esențială pentru mediul de afaceri.

"Uneori se vorbește despre importanța comunicării la o bancă centrală și despre canalele de transmisie (…) Mai există vreo cifră de plan astăzi? Oare cum se transmit de la centru spre întreprinderi politicile, orientările? Nu mai e nimic. Nu-i mai spui ca înainte celui de jos din teritoriu «ai de produs o sută de camioane, cu atâta forţă de muncă». Asta este trecerea de la sistemul centralizat, planificat, la economia de piaţă. Piaţa, chiar ea a devenit aşa pentru multă vreme în România un fel de mistică, ce o fi aia piaţa, unde, cine stabileşte preţul? Piața, cererea şi oferta. Toate astea se fac prin comunicare şi pentru asta canalul de comunicare, cu transmisia politicii monetare şi credibilitatea Băncii Centrale sunt esenţiale. Când iese cineva de la BNR, că este guvernatorul, că este viceguvernatorul că este altcineva și spune că inflația este trei la sută, lumea trebuie să creadă și fiecare își face planul de afaceri cu trei la sută rata inflației", a explicat Mugur Isărescu.

El a comparat aceste canale de transmisie a mesajelor cu cele aflate pe un vapor, care ajută ca nava să nu se rătăcească pe mare.

"Mesajele BNR trebuie să ajute piața, să ajute mediul de afaceri să nu orbecăiască în întuneric. Exact ca pe un vapor și dumneavoastră trebuie să aveți un canal de transmisie bun, care să nu distorsioneze mesajele și să nu vă rătăciți pe mare, la fel de importante sunt aceste canale de transmisie pentru noi și pentru mediul de afaceri, pentru firme", a menționat Isărescu.

El a mai afirmat că nu crede în miracole și în oameni providențiali, ci în instituții.

"Eu nu cred în miracole, cred în personalităţi, orice ţară trebuie să aibă personalităţi, dar nu cred în oameni providenţiali. Pot să spun lucrul ăsta chiar dacă apare mâine o bombă în presă. Nu prea sunt mulți ziariști aici. Dar cred în instituții, cred în perseverenţă, lucrurile mari se fac pas cu pas, gram cu gram. Deci, închei spunând că mi se pare esenţială cooperarea între Banca Națională și universități, mediul academic şi aş vrea să implicăm şi să consultăm şi alţi actori instituţionali. Soliditatea unei economii de piaţă şi a unei democraţii constă în primul rând în soliditatea instituţiilor. Dumneavoastră sunteţi o instituție, noi suntem o instituție, când se vor consolida toate, vom vorbi mai puţin despre disfuncţionalităţi, când se vor consolida toate aceste instituții și le va crește prestigiul", a mai afirmat guvernatorul BNR.

Cele mai citite

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Momente jenante cu un cunoscut prezentator TV din Marea Britanie în timpul unei emisiuni

Rageh Omaar, în vârstă de 56 de ani, a prezentat vineri emisiunea News At Ten de la ITV News. El s-a comportat ciudat în...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă