16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMureş: Nici unul din directorii unităților de învățământ NU a dat concurs...

Mureş: Nici unul din directorii unităților de învățământ NU a dat concurs pentru post

Șeful Inspectoratului Școlar Județean din Mureș, Ștefan Someșan, a declarat că nici un director de școală și grădiniță din județ nu a ocupat postul prin concurs, relatează Mediafax.

Someșan a declarat, miercuri, la ședința Colegiu Prefectural, că "întreg sistemul de învăţământ din România funcţionează cu cadre prin detaşare, numire în funcţii" şi că niciunul din cei 170 de directori şi 110 directori adjuncţi de unităţi şcolare din judeţ nu ocupă postul prin concurs.

"Nici un director nu este cu concurs, pentru că nu s-au organizat în ultimii ani concursuri. Tot aşa, nici un inspector nu este cu concurs. Nici inspectorul general", a afirmat Someşan.

Citește și: Pricopie: Toate funcțiile de conducere din învățământ vor fi ocupate prin concurs

El a adăugat că ministrul Educaţiei a spus, săptămâna trecută, că doreşte ca toate aceste probleme să fie rezolvate în cursul anului 2015, însă consideră că vor exista în continuare şcoli unde nu vor fi "directori cu concurs", întrucât nu există persoane care ar îndeplini condiţiile necesare înscrierii la concurs.

"Dau un exemplu: la Băla există o singură doamnă (cadru didactic titular – n.r.), care ocupă această funcţie, dar nu poate veni niciodată la concurs. Alţi titulari nu sunt în Băla, ca să vină la concurs. Şi asemenea exemple aş putea să vă mai dau. Sunt mai mult de 15-20 de sate, comune unde nu vom găsi directori care să vină la concurs, să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege", a arătat el.

El a menţionat, în acest context, că, din totalul de aproximativ 7.500 de cadre didactice din judeţ, 22 la sută sunt suplinitori calificaţi şi unu la sută necalificaţi, în ultimul caz fiind vorba despre circa 80 de persoane, "care funcţionează în mediul rural neatractiv", unde se ajunge foarte greu şi nu doresc să meargă nici cei care au obţinut note mari, peste 7, care le-ar asigura titularizarea pe post.

Someşan a arătat că, deşi la examenul de titularizare din acest an au fost 1.171 de concurenţi înscrişi, pe 171 de locuri titularizabile, multe au rămas neocupate, întrucât "cererea nu se întâlneşte cu oferta".

El a precizat că există un deficit mare de titulari la învăţători şi educatoare la clasele cu predare în limba germană, limba maghiară maternă, chimie, fizică şi educaţie muzicală specializată.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat, săptămâna trecută, că obiectivul acestui minister este ca până la 1 septembrie 2015 toate funcţiile de conducere din sistemul de educaţie să fie ocupate prin concurs, primele concursuri urmând să se desfăşoare începând cu luna ianuarie, după ce intervalul septembrie-decembrie va fi unul de stabilire a procedurilor, de clarificări, dezbatere publică și depunere a candidaturilor.

Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă