12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialONG-urile cer universităţilor să rupă tăcerea în legătură cu hărţuirea sexuală

ONG-urile cer universităţilor să rupă tăcerea în legătură cu hărţuirea sexuală

Mai multe ONG-uri cer Ministerului Educaţiei şi Senatelor tuturor universităţilor din România să introducă de urgenţă modalităţi accesibile studentelor şi studenţilor să reclame fapte de hărţuire sexuală din partea profesorilor, după incidentul de la UMF Iaşi, conform Mediafax

Într-o scrisoare deschisă către universităţi şi Ministerul Educaţiei, ONG-urile cer de asemenea sancţiuni pentru cadrele didactice vinovate de hărţuire sexuală asupra studentelor sau asupra altor angajate.

Totodată, organizaţiile semnatare solicită tuturor universităţilor demararea unor campanii de informare cu privire la hărţuirea sexuală în universităţi, considerând că "o astfel de campanie ar constitui un gest minimal de recunoaştere a responsabilităţii faţă de femeile care studiază sau lucrează în instituţii de învăţământ superior".

"În urma cazului Dumitru Păduraru, cadru didactic la UMF Iaşi, arestat pentru luare de mită, santaj şi tentativă de viol, semnalăm că în universităţi hărţuirea sexuală e parte din experienţa universitară a multor generaţii de studente. Credem că a trecut momentul în care breasla universitară mai poate clama ignoranţă faţă de abuzurile pe care le găzduieşte inclusiv toleranţă faţă de abuzuri de natură sexuală. Pentru a putea identifica cu uşurinţă situaţia de hărţuire sexuală menţionăm că astfel de acte includ: comportamente ca mângâieri, îmbrăţişări, atingeri ale corpului, atingeri într-o manieră sexuală, comentarii nedorite despre viaţa privată sau sexuală a persoanei; propuneri şi avansuri sexuale; trimiterea de mesaje, sms-uri, e-mailuri pornografice şi/sau ameninţătoare; ameninţări, constrângeri, abuz de autoritate prin condiţionarea obţinerii unor beneficii în plan profesional de acceptare a comportamentelor de hărţuire. Hărţuirea sexuală în universităţi se bazează pe diferenţa de putere şi credibilitate ce există între studenţi/studente şi cadre didactice, acestea din urmă fiind protejate de statutul profesional, cât şi de inerţia comisiilor disciplinare", spun ONG-urile.

Acestea mai arată că "universităţile româneşti nu tratează hărţuirea sexuală cu atenţia şi proptitudinea necesară, fapt dovedit şi din faptul că astfel de comportamente nu sunt explicit prevăzute în codurile de etică ale universităţilor".

Totodată, studentele sunt încurajate ca "în cazul în care se confruntă cu o situaţie de hărţuire să nu se lase intimidate de ameninţările cadrelor didactice şi să reclame de urgenţă faptele către organele de poliţie sau să apeleze la sprijinul organizaţiilor neguvernamentale pentru drepturile femeilor (parte din ele coalizate in Reţeaua Rupem Tăcerea despre Violenţa Sexuală)".

"ONG-urile pentru drepturile femeilor vă pot asculta fără a vă judeca şi desconsidera şi vă pot oferi gratuit informare, îndrumare în demersurile legale, consiliere psihologică şi în anumite condiţii chiar asistenţă juridică", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Apelul este semnat de Asociaţia Transcena, Institutul Est European de Sănătatea Reproducerii, Asociaţia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia E-romnja, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Filia, Asociația AFIV- Artemis, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen ( A.L.E.G.), Asociaţia ACTEDO, Asociaţia Quantic şi Asociaţia Pas Alternativ, membre ale reţelei informale "Rupem tăcerea despre violența sexuală".

Profesorul Gheorghe Păduraru de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi a fost arestat pentru luare de mită, tentativă de viol şi şantaj, după ce a încercat să întreţină relaţii sexuale cu o studentă la Facultatea de Farmacie, ameninţând-o în mai multe rânduri că nu va putea promova examenul de anatomie pe care urma să-l susţină cu el.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă