15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 5.000 de studenţi români au beneficiat de burse Erasmus

Peste 5.000 de studenţi români au beneficiat de burse Erasmus

Peste 5.000 de studenţi români au beneficiat de burse Erasmus, informează Mediafax.

Principala destinaţie a bursierilor români a fost Franţa (1.020 studenţi), urmată de Italia (604) şi, aproape la egalitate, de Germania (564) şi Spania (563), studenţii români încadrându-se în tendinţa generală la nivel european în ce priveşte alegerea ţării de destinaţie, anunţă un comunicat al Comisiei Europene-reprezentanţa în România.

La nivelul întregii Europe, în perioada 2012 – 2013, aproape 270.000 de studenţi au beneficiat de burse pentru studii sau formare, precum şi 52.000 de persoane din cadrul personalului academic şi administrativ care au primit fonduri pentru a preda sau a se forma în străinătate.

Cele mai recente statistici referitoare la programul Erasmus publicate de Comisia Europeană arată că aproape 270.000 de studenţi – un nou record – au beneficiat de burse UE pentru a studia sau pentru a se forma în străinătate în perioada 2012 – 2013. Deşi studiul la altă universitate continuă să fie cea mai populară alegere, unul din cinci studenţi (55 000) a optat pentru stagii Erasmus în cadrul unor societăţi. Cele mai populare trei destinaţii alese de studenţii Erasmus în 2012-2013 au fost Spania, Germania şi Franţa. Ţările care au trimis cel mai mare număr de studenţi, ca procent din populaţia lor cu studii superioare, au fost Luxemburg, Liechtenstein, Finlanda, Letonia şi Spania.

Statisticile mai arată că valoarea medie a unei burse Erasmus, destinată să acopere o parte din costurile necesare pentru a călători şi a trăi în străinătate, a fost de 272 de euro pe lună, cu 9% mai mare decât în anul precedent (250 euro). Bursa este suplimentată în unele ţări din fonduri naţionale, regionale sau instituţionale.

În următorii şapte ani (2014-2020), noul program Erasmus+ va oferi burse unui număr de patru milioane de persoane, inclusiv două milioane de studenţi din învăţământul superior şi 300.000 de angajaţi. De asemenea, programul va finanţa 135.000 de schimburi de studenţi şi de personal între Europa şi ţările partenere din întreaga lume. Programul extins, care include programul Erasmus şi programe de mobilitate similare pentru alte grupuri, inclusiv pentru ucenici şi pentru voluntari, pune un accent mai mare pe sprijinul lingvistic, pe norme mai flexibile pentru acordarea burselor, precum şi pe sprijinul specific suplimentar pentru persoanele cu nevoi speciale, provenind din medii defavorizate sau din regiuni îndepărtate. 

Programul Erasmus făcea parte anterior din Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii (2007-2013). La program au participat 33 de ţări: statele membre ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Turcia. Erasmus+, noul program pentru educaţie, formare, tineret şi sport, a fost lansat în ianuarie 2014.

Acesta are un buget total de aproximativ 15 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, cu 40 la sută mai mult faţă de perioada precedentă.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă