6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPetre Tobă și Florentin Pandele sunt dovediți ca plagiatori. Comisiile din CNATDCU...

Petre Tobă și Florentin Pandele sunt dovediți ca plagiatori. Comisiile din CNATDCU au propus retragerea titlurilor de doctor pentru amândoi. Fostul ministru de Interne va face plângere penală la Parchet – surse

Fostul ministru Petre Tobă și primarul Florentin Pandele au „plagiat masiv” în tezele lor de doctorat, au decis comisiile de specialitate din cadrul CNATDCU.

Specialiștii din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) au dat verdicte de plagiat „masiv” atât în cazul tezei de doctorat a lui Petre Tobă, fost șef al Poliției Române și fost ministru de Interne, cât și în cazul primarului din Voluntari, Florentin Pandele.

Decizia finală va fi stabilită de Consiliul General al CNATDCU, săptămâna viitoare.

Petre Tobă va face plângere penală la Parchet

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, va face plângere penală la Parchet, reclamând că ultima comisie tehnică formată pentru a-i analiza lucrarea de doctorat a fost constituită fără cadru legal, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Potrivit surselor citate, fostul ministru de Interne vrea ca procurorii să cerceteze dacă s-au respectat prevederile legale şi dacă nu a fost comis un posibil abuz în serviciu referitor la modul în care a fost constituită cea de-a patra comisie tehnică.

Aceleaşi surse precizează că, în actuala legislaţie, nu ar fi stipulat cadru legal pentru constituirea unei noi comisii dacă oficialii Consiliului General CNATDCU nu sunt de acord cu verdictul dat de comisia anterioară. În cazul lui Tobă, cea de-a treia comisie a dat verdict de neplagiat, care nu a fost aprobat de Consiliul General CNATDCU.

Sursele judiciare au mai precizat, pentru Mediafax, că sesizarea penală va fi depusă pe numele membrilor comisiei şi celor care au aprobat înfiinţarea ei.

Verdictul inițial, de neplagiat, în cazul ambelor teze de doctorat fusese respins, la data de 7 septembrie, de Consiliul general al CNATDCU. La acel moment, Consiliul CNATDCU a stabilit că rapoartele comisiilor sunt „incomplete, pe alocuri superficiale”, iar argumentele prezentate în rapoarte nu sunt concludente și prezintă „contradicții care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării științifice”.


Citește și: Doctorul Petre Tobă cere documente și explicații de la CNATDCU și acuză instituția de abuzuri

În scrisoare, Tobă cere CNATDCU să-i prezinte raportul comisiei de lucru, decizia plenului CNATDCU și orice alte documente ce au legătură cu cauza, acuzând faptul că acestea nu sunt postate pe site nici la o săptămână după pronunțare. „Totodată, vă rog să-mi comunicați care sunt temeiurile legale privind numirea unei noi comisii speciale în vederea analizării acuzațiilor de plagiat aduse subsemnatului, precum și care este procedura legală în baza căreia se va pronunța aceasta”, scrie Tobă, care a aflat despre numirea unei noi comisii în cazul său din declarațiile publice ale președintelui CNATDCU.


Ulterior, la data de 13 septembrie, fostul ministru de Interne trimitea o scrisoare, semnată „Dr. Petre Tobă”, în care cerea documente și explicații de la CNATDCU și acuza Consiliul, precum și Ministerul Educației, de abuzuri și presiuni în contextul analizei tezei sale de doctorat.

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă