10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPonta și Oprea pot rămâne fără titlurile de doctori, dar păstrează banii

Ponta și Oprea pot rămâne fără titlurile de doctori, dar păstrează banii

Modificarea Legii Educaţiei şi proiectul de Hotărâre de Guvern privind Codul studiilor universitare de doctorat dau posibilitatea universităţilor să retragă titlul de doctor în cazul politicienilor.

Politicienii nu vor mai beneficia de un regim aparte atunci când există suspiciuni de plagiat. Mi­nistrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că, „de acum înainte, acordarea şi retragerea titlului de doctor vor fi în atribuţia şi responsabilitatea instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat“. 

Iar Legea educaţiei urmează să fie amendată în sensul că „sesi­ză­rile cu privire la nereguli în acordarea titlului de doctor sunt analizate de Co­misia de etică a instituţiilor de învăţământ superior sau Aca­demiei Române sau, după caz, de către CNADTCU, conform reglementărilor din codul studiilor universitare de doctorat“.

Și astfel încât „în cazul ne­res­pectării criterii­lor de etică şi deontologie profesională titlul de doctor se retrage prin deci­zia rectorului sau, după caz, a preşedintelui Academiei Române, pe baza raportului Comisiei de etică a instituţiei de învăţământ superior“.

Prin aceste modificări se eli­mi­nă prevederea discriminatorie ca tezele de doctorat ale demnita­rilor să fie analizate de Consiliul Naţional de Etică, organism politic aflat în subordinea Ministerului Educaţiei. Prin complicitatea foştilor miniştri ai Educaţiei, CNE a împiedicat deposedarea lui Victor Ponta de titlul de doctor. 

Se instaurează, de asemenea, o mai mare transparenţă: teza de doctorat poate fi consultată la biblioteca universităţii cu trei săptămâni înaintea susţinerii; se operează o analiză prin intermediul unui program anti-plagiat; evaluarea este făcută de toţi referenţii care trebuie să dea aviz pozitiv; dosarul electronic al susţinerii tezei se încarcă în ma­ximum cinci zile de la susţinere; obligativitatea Comisiei de etică a universităţilor de a analiza rapid toate sesizările.

Aceste modificări legislative par să aibă, totuşi, un neajuns: nu vorbesc despre modul în care ar trebui să plătească cei care au obţinut foloase necuvenite – materiale şi onorifice – de pe urma unui titlu de doctor obţinut prin fals. „Faptul că diploma va fi anulată nu înseamnă că ceea ce obținuse titularul ei în mod necuvenit mai poate fi recuperat.  Legea nu permite, se pare, acest lucru. Dar dacă e vorba de o calitate, nu de bani, dobândită pe seama ei, dacă e vorba de plagiate care ți-au permis cariera academică, funcții, participări la proiecte etc.? DNA solicită acum, ca o condiție a liberării, returna­rea către stat a prejudiciului creat de deținutul X. Ar putea exista o măsură similară pen­tru acest tip de prejudiciu în lumea academică?“, a întrebat profesorul Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică din Universitatea Bucureşti.

Câştiguri din fals

Profesorul s-a pronunţat ferm, susţinând că atât fostul premier Victor Ponta, dar şi fostul vicepremier Gabriel Oprea au plagiat în lucrărilor lor de doctorat. În urmă cu un an, România liberă dovedea cu documente că premierul a devenit avocat în Baroul Bucureşti fără să mai susţină un concurs extrem de riguros (au fost ani în care au picat 70% dintre participanţi), doar pe baza titlului de doctorat. Premierul a avut astfel și alte bene­ficii, câș­tigând importante sume de bani, dar și prestigiu universitar. Astfel, cabinetul de avocatură al premierului a câștigat până în martie 2010 suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro. Fostul decan al Baroului București Ion Ilie Iordăchescu ne-a explicat că singura opţiune ar fi ca persoanele care au fost apărate de Ponta să îl dea pe acesta în judecată, dacă cred că au fost prost reprezentate. Din aceste considerente, o dispoziţie legală privind pedepsirea materială a celor care au obţinut foloase necuvenite prin fals intelectual ar fi fost binevenită.

Oprea nu putea fi profesor

Pe de altă parte, titlul de doctor este esenţial pentru o carieră universitară. Legea educaţiei elaborată în 2011 prevede că nu mai poţi fi nici măcar lector sau asistent universitar în lipsa ti­tlului de doctor.  Fostul premier a câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană ca lector universitar doctor. Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei. În schimb, Gabriel Oprea, alt autor al unei teze de doctorat bănuite a fi plagiat, a fost din 2001 profesor universitar la Colegiul Naţional de Apărare şi conducător doctorat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din anul 2002.

Începând cu 2007 este profesor universitar, conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii. El nu ar fi ajuns la aceste demnităţi în absenţa titlului de doctor.

În ultima sa declaraţie de avere din data de  9 iunie 2015, Oprea menţionează câştiguri în va­loare de 1.700 de lei de la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu“.   

Cele mai citite

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...

Germania arestează trei persoane suspectate că au colaborat cu serviciile secrete chineze

Trei germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze. Se pare că aceștia au predat tehnologie care ar putea...

România va avea un nou stadion ultramodern! Primarul a anunțat începerea studiului de fezabilitate

Finalista Cupei României, Oțelul Galați, va avea un stadion nou. Anunțul a fost făcut de primarul oraşului, Ionuţ Pecheanu, care a anunțat începerea studiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă