14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPonta vrea ca învățământul confesional să fie finanțat de stat

Ponta vrea ca învățământul confesional să fie finanțat de stat

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Universitatea Baptistă "Emanuel" din Oradea, că vrea ca statul să finanțeze și învățământul privat și confesional, pentru că finanțarea vine de la toți părinții, relatează Mediafax.

"Dincolo de autonomie, tratamentul egal este cel de-al doilea principiu care ajută la dezvoltarea acestor forme de educaţie şi, când spun tratament egal, mă refer inclusiv la ceea ce statul român a promis şi nu a realizat în totalitate, e vorba de acel principiu al finanţării. Vorbesc deja de la şcolile primare, gimnaziale că finanţarea urmează elevul şi am avut o discuţie cu foarte mulţi reprezentanţi ai mediului şcolar privat sau confesional şi sunt absolut convins că, începând cu anul 2015, întâi cu segmentul şcolilor primare, clasele I-IV, după aceea, în funcţie de posibilităţile bugetare, continuând cu gimnaziul, liceul şi universitatea, vom aplica corect principiul finanţării care urmează elevul, pentru că până la urmă finanţarea de unde vine, din impozitele şi taxele pe care toţi părinţii, indiferent dacă au copilul la o şcoală publică sau confesională, le plătesc", le-a spus premierul Victor Ponta profesorilor şi studenţilor Universităţii Baptiste "Emanuel".

El a lăudat, de asemenea, şcolile confesionale pentru rezultatele bune ale elevilor acestora la bacalaureat şi la testările naţionale, afirmând că elevii acestora şi cei ai liceelor militare au avut cele mai bune rezultate.

"Poate că un pic mai multă disciplină şi un pic mai mult suflet pus explică aceste performanţe. Ideea de credinţă este extrem de importantă în procesul de educaţie. Mă refer la toţi cei care cred în Dumnezeu. Cred că România este ţara tuturor celor care cred în ceva. Nimeni nu este mai presus sau mai prejos pentru că este ortodox, greco-catolic, romano-catolic, baptist, penticostal. Atâta timp cât credem în Dumnezeu, înseamnă că suntem oameni mai buni", a afirmat Ponta.

După ce şi-a încheiat discursul, el a fost rechemat la microfon de preşedintele Universităţii, Paul Negruţ, pentru a vorbi şi în calitate de candidat la Preşedinţia României, despre revizuirea Constituţiei.

Premierul a precizat însă că răspunde "în calitate de român şi de om care crede în Dumnezeu" şi a spus că îşi doreşte ca rolul cultelor să fie definit în Constituţie.

Cele mai citite

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...
Ultima oră
Pe aceeași temă