8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele CNATDCU a demisionat, după votul din Senat privind Legea plagiatelor. Viorel...

Preşedintele CNATDCU a demisionat, după votul din Senat privind Legea plagiatelor. Viorel Barbu: Nu are rost să conduc o instituţie decorativă

Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a demisionat. După ce Senatul a votat Legea privind plagiatul, el a declarat, pentru News.ro,  că nu vrea să conducă „o instituție decorativă”.

UPDATE 14.55: Vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh, a declarat, pentru România liberă, că înțelege decizia președintelui Consiliului, academicianul Viorel Barbu, de a demisiona. Academicianul Viorel Barbu a demisionat după ce ieri în Senat a fost votată o lege care dă liber la nereguli în ceea ce privește tezele de doctorat.

”În statele corecte, analiza doctoratelor se oprește la universități, dar această practică nu este posibilă într-un sistem precum cel universitar românesc care se confruntă cu probleme grave de plagiat. Neregulile grave semanalate în acordarea titlurilor de doctor arată că e nevoie de un organism ca CNATDCU care să vegheze la modul în care sunt acordate tezele de doctorat”, a spus academicianul Marius Andruh.

Întrebat dacă ia în calcul varianta de a demisiona la rândul lui din CNATDCU, Marius Andruh a declarat că vrea să citească actul normativ adoptat ieri de Senat. „Mi-e greu să prevăd, acum, ce voi face eu sau colegii mei din CNATDCU dat fiind că acest organism își pierde parte din atribuțiile lui esențiale în sistmeul universitar românesc”, a declarat Andruh.

După demisia lui Viorel Barbu urmează să fie ales un președinte interimar în plenul Consiliului CNATDCU.

UPDATE 14.50: Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a precizat, marți, că a fost informat de către Viorel Barbu că va demisiona de la conducerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), însă că nu este clar, pentru moment, dacă decizia acestuia este definitivă.

Citiți declarația integrală a ministrului Educației aici


„Mi-am dat demisia. Nu are rost să rămân în fruntea unei instituţii decorative”, a declarat Viorel Barbu, pentru News.ro, precizând că decizia vine după votul din Senat privind plagiatul.

Viorel Barbu era la conducerea CNATDCU din 16 iunie, când a fost ales prin votul membrilor Consiliului. El a fost ales la conducerea CNATDCU după ce în 10 iunie ministrul Educaţiei aprobase noua componenţă a acestui for.


Citește și: Interviu cu vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh: Sunt uluit de modul în care parlamentarii vor să fie judecate plagiatele


Luni, senatorii au respins cu 90 voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs. Proiectul a trecut de Senat, în calitate de for decizional, cu un raport de adoptare în forma iniţială a legii, fiind respinsă cererea de reexaminare a şefului statului, după ce şi la Camera Deputaţilor cererea preşedintelui a fost respinsă, nefiind întrunit numărul necesar de voturi.


Citește mai multe despre documentul respins ieri de Senat aici: Parlamentul ruşinii naţionale. Legea Ecaterinei Andronescu, care protejează plagiatorii, a fost adoptată în Senat

Responsabilitatea analizării lucrărilor de doctorat va reveni direct universităţilor şi nu Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). 


 

 

 

 

 

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă