15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimăriile din 12 comune arădene primesc microbuze școlare, dar edilii se plâng...

Primăriile din 12 comune arădene primesc microbuze școlare, dar edilii se plâng că nu au șoferi

Deși 12 comune din Arad au primit microbuze școlare, primarii se plâng că nu are cine să le conducă și că nu nu pot angaja şoferi pentru că nu au bani sau posturi libere, informează Mediafax.

Prefectura Arad a anunţat, miercuri, că 12 comune primesc microbuze şcolare în cadrul etapei întâi a proiectului derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Mașinile vor fi ridicate de primari vineri.

Citește și: VIDEO 100 de microbuze pentru copiii din mediul rural

"Aceste microbuze răspund unor nevoi reale ale comunităţilor unde vor ajunge, ele reprezentând o investiţie benefică pentru actul de învăţământ din localităţile respective", a afirmat, în comunicat, prefectul judeţului, Cosmin Pribac.

Cele 12 microbuze sunt pentru localităţile Archiş, Bârzava, Beliu, Fântânele, Ghioroc, Grăniceri, Hălmăgel, Livada, Şepreuş, Tauţ, Vârfurile şi Vinga.

Aproape toţi primarii celor 12 comune se plâng că nu va avea cine să conducă microbuzele, în condiţiile în care doar câţiva au reuşit să repartizeze şoferi, însă şi aceştia sunt angajaţi ai altor instituţii.

Primarul din Archiş, Nicolae Valea (PSD), a spus că în comună mai există un microbuz vechi de şapte ani, iar al doilea trebuia să completeze necesarul pentru că şoferul făcea mai multe drumuri, începând de la ora 6.00.

"Nu avem posibilitatea de a angaja un om în plus. Singura soluţie de moment este ca microbuzul nou să fie preluat de singurul şofer, iar cel vechi să îl păstrăm până rezolvăm cumva problema", a adăugat edilul.

Nici primarul din Bârzava, Gabriel Faur (PSD), nu ştie cum va rezolva problema până în septembrie: "Noi suntem comuna cea mai întinsă din judeţ şi transportăm undeva la 250 de copii. Până acum aveam două microbuze, dar şi aşa se făceau mai multe ture, că avem opt sate. La noi problema e organigrama, că e blocată, nu putem face angajări. Sperăm să găsim o soluţie până când începe şcoala".

Primarul din Tauţ, Gheorghe Pleş (PDL), a spus că de câteva zile caută o soluţie la această problemă.

"Nu am dormit bine nici noaptea, mă tot frământ cum să facem să avem şofer, că e păcat, dacă tot primim microbuz. Până acum noi făceam transportul copiilor cu autobuz închiriat şi plăteam 100.000 de lei pe an. Să angajăm şofer nu putem că avem schema de personal ocupată. Şoferul trebuie să aibă carnet de Categoria D şi atestat, dar şi alte acte, că altfel am pune un om de la Primărie să conducă microbuzul", a afirmat primarul.

Şi la Beliu, primarul Pavel Ţica (PDL), a declarat că nu poate face angajări la Primărie pentru că nu are post bugetat, dar că discută cu directorul liceului din comună pentru a angaja el un şofer. Până acum, Beliu avea un microbuz, dar acesta făcea câteva ture pentru a transporta 120 de copii din cinci localităţi.

Primarul din Fântânele, Emil Otlăcan (PSD, este printre puţinii edili care au rezolvat problema. Comuna acestuia primeşte primul microbuz, care va fi condus, însă, de un angajat de la Compartimentul de Situaţii de Urgenţă.

"Am angajat acum o lună la acest compartiment un şofer, că avem trei autospeciale de stins incendii. La concurs, am pus condiţia să aibă şi Categoria D, aşa că dimineaţa va face ture cu elevii", a spus primarul.

Şi în comuna Şepreuş, primarul Simion Incicău (PDL), a găsit o soluţie: şoferul actual al Primăriei s-a înscris la cursuri pentru Categoria D.

"După ce dă examen şi primeşte categoria, dimineaţa va lucra pentru copii, iar maşina Primăriei va fi condusă de orice alt angajat cu permis obişnuit", a explicat edilul.

Conform Prefecturii, în etapa a II-a a proiectului derulat de Guvernul României, estimată a se desfăşura în perioada octombrie-noiembrie, alte nouă microbuze şcolare vor fi repartizate localităţilor Apateu, Conop, Gurahonţ, Hălmagiu, Hăşmaş, Păuliş, Şiria, Vărădia de Mureş şi Zimandu Nou.

Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă