23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialProfesor: Având de pregătit, în medie, patru materii pentru ziua următoare, este...

Profesor: Având de pregătit, în medie, patru materii pentru ziua următoare, este firesc ca un elev să depună un efort care depăşeşte capacitatea de muncă a unui adult

Doi profesori de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală au reacționat, miercuri, după ce ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat un ordin prin care se reglementează câte ore ar trebui să aloce elevii temelor. În acest context, profesorul de biologie Alexandru Croitoru susține că este firesc ca elevii să depună un efort care depășește și capacitatea de muncă a unui adult, în condițiile în care au de pregătit, în medie, patru materii pentu ziua următoare de școală, potrivit News.ro.

„Copilul petrece şase ore la şcoală şi apoi i-ar mai trebui încă pe atâtea pentru teme şi pentru a învăţa. Însă, la vârsta la care elevul se formează, fără exerciţiu nu îşi poate dezvolta abilităţi şi competenţe care să îi devină reflexe pe care să le poată utiliza pe tot parcursul vieţii”, a spus profesorul Croitoru.

În opinia sa, pregătirea elevilor ţine şi de aşteptările pe care le avem de la educaţie. „Depinde ce aşteptări avem de la educatie: să formăm deprinderi de viaţă, să urmărim un tipar (dăm teme pentru că aşa ni se dădeau şi nouă) sau să considerăm, naivi, că 50 de minute la clasă sunt suficiente pentru asimilare şi fixare de cunoştinţe necesare dezvoltării unor competenţe specifice vârstei şi dezvoltării cognitive a elevilor”, mai spune profesorul citat de News.ro.

Totodată, profesoara de matematică Mihaela Andreescu, de la acelaşi colegiu, le transmite elevilor că dacă ar lucra 45 de minute pe zi, trei tipuri de probleme, ar fi bine. „Eu, la matematică, am un fel de discurs vesel. Le spun elevilor: «Dacă aţi lucra, zi de zi, 45 de minute, cinci zile pe săptămână, ar fi bine». Poate ei nu fac acest lucru. Dar, dacă vin de la gimnaziu, la Colegiul Naţional «Mihai Viteazul» este clar că sunt cei mai buni elevi ai şcolilor lor.  Dar, aici (la «Mihai Viteazul», n.r.)  trebuie să construiască o nouă priramidă a valorilor, aici concurează cu cei mai buni, şi aici le este foarte greu”, a explicat ea.

În opinia cadrului didactic, motivarea este importantă. „În gimnaziu au temele multe. Dar, în «Mihai Viteazul» este mai importantă motivarea lui, elevul  nu poate suporta nicio constrângere, nici a  ministrului şi nici a profesorului. Nimic pe lumea asta nu se poate face prin constrângere. Profesorii din liceele mari nu dau multe teme, noi ne dorim diversificarea problemelor. Să aibă curaj să  rezolve o problemă la prima vedere. Eu aş vrea să spun că îl susţin pe ministru, din acest punct de vedere, este deschis la nou, dar  vreau ca elevii mei să încerce, în cele 45 de minute, să rezolve trei tipuri de probleme diferite. Iar dacă nu ştiu, să nu renunţe, să caute soluţia pe internet , oriunde”, a adăugat profesoarea Mihaela Andreescu.

Ea şi-a amintit că, atunci când era elevă, profesorul de matematică îi dădea mult de lucru. „Ştiţi cum era pe vremea mea, primeam pe o foaie de caiet numerele problemelor, adică o foaie intreagă cu numerele problemelor, vă imaginaţi câte erau”, a spus profesoara de matematică. 

Ordinul prin care se reglementează câte ore ar trebui să lucreze elevii în afara şcolii prevede că temele pentru acasă sunt pentru cel mult două ore, la toate disciplinele, astfel încât timpul alocat de copii activităţilor şcolare să fie de cinci – opt ore, iar în vacanţa elevilor din ciclurile primar şi gimnazial sunt excluse temele. De asemenea, tema va fi diferenţiată: obligatorie şi suplimentară, cea obligatorie fiind de nivel mediu şi pentru toţi elevii, iar cealaltă, individuală şi diferenţiată.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă