20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Profesori în grevă japoneză

FOTO. Profesori în grevă japoneză

Profesorii de la Școala Gheorghe Țițeica nr. 30 din Constanța au intrat, vineri, în grevă japoneză. Gestul lor extrem a fost determinat de gestul Comisiei de Învățământ din cadrul Consiliului Local, care a propus ca Școala 6 să devină structură a școlii lor (singura modificare pentru viitorul an în structura școlară din oraș). Vestea i-a revoltat pe părinți și profesori deopotrivă, nemulțumiți de problemele create de modificare, printre care se numără scăderea calității actului educațional, în primul rând. Am încercat să vedem cum s-a ajuns la această situație, ținând cont că între cele două școli distanța este de aproape doi kilometri și că existau altele, mult mai aproape.

Filmul evenimentelor

În data de 28 decembrie, Comisia de Învățământ s-a întrunit să decidă soarta școlii 6. Aceasta are mai puțin de 300 de elevi (270) și, potrivit legii, nu mai poate avea statut juridic. Au existat și atunci și înainte discuții cu directorii școlilor 7 și 12, aflate în apropierea școlii 6, dar directorii și consiliile de administrație ale acestor școli au refuzat preluarea. Pe 28 decembrie, directoarea școlii 30 a fost sunată să i se propună acest lucru. ”Eram într-un magazin când am primit telefonul. Mi-am dat acordul de principiu”, a spus directoarea Aneta Dragnea. Aceasta, ne-a spus un membru al comisiei, a ”acceptat cu entuziasm propunerea”. A spus apoi presei că școala 30 are nevoie de spații, dar că nu a crezut că acceptul verbal dat va conduce la această situație. De pe 28 decembrie până pe 13 ianuarie însă, aceasta nu a comunicat niciunui coleg din școală intenția sa, care a fost dezvăluită întâmplător de cineva care o aflase. Directoarea motivează că aștepa consiliul de administrație al școlii. Acesta a fost convocat pe 15 ianuarie, la ora 11.00. 15 ianuarie era însă ultima zi când ISJ putea trimite avizul său de conformitate (căci ISJ trebuie să dea un astfel de aviz, prin care certifică legalitatea demersului). ISJ avea programat un consiliu de administrație pe 15, la ora 8.30, în care, potrivit legii, s-a dat aviz de conformitate. Părinții și profesorii au depus un memoriu, dar registratura se deschidea la 9.30. Oricum, potrivit legii, a spus conducerea ISJ, acest memoriu nu este luat în considerare, pentru că ISJ dă aviz conform numai în ceea ce privește legalitatea propunerii Comisiei de Învățământ.

Contradicția

Cazul a ajuns și la urechile primarului Constanței. ”Consilierii PSD, indiferent de poziția pe care au avut-o în comisie, este exclus să ia o asemenea hotărâre. Școala 30 trebuie să rămână cel puțin ce este în momentul de față, adică un centru de excelență”, a spus primarul Decebal Făgădău. Soluția, prezentată părinților și elevilor de Mariana Cojoc, președintele Comisiei pentru Învățământ a CL, a fost ca în Consiliul Local să nu se voteze propunerea comisiei. ”Dacă vor vota împotrivă este un vot contrar legii. Voi acționa conform legii. Voi întreba ministerul care sunt pârghiile legale prin care trebuie să acționez”, a replicat la scurt timpul inspectorul școlar general, Gabriela Bucovală.

Soluția

Problema pare să fi fost rezolvată vineri seara, târziu. Comisia pentru Învățământ a discutat cu directorul Școlii 5 și a propus ca Școala 6 să devină structură a acesteia, mai ales că și Școala 5 are probleme de efectiv. ”Am discutat cu conducerea ISJ și am colaborat foarte bine cu inspectorul școlar general”, a spus Mariana Cojoc. Vineri seară, un CA al ISJ a dat avizul de conformitate pentru această soluție care mulțumește pe toată lumea. Părinții au trimis un memoriu la Ministerul Educației pentru a le aduce în atenția situația creată. 

Cine este vinovat

Situația creată are cu siguranță un vinovat, pe care Consiliul Local îl va căuta în următoarele zile. Membrii Comisiei pentru Învățământ spun că au respectat legea și au cerut, deși nu sunt obligați, consultarea CA-urilor școlilor cărora li s-a propus preluarea Școlii 6. Conducerea ISJ afirmă, pe bună dreptate, că Școala 6 nu poate funcționa ca structură separată și că ea a dat aviz de conformitate, așa cum cere legea, propunerii Comisiei pentru Învățământ. Părinții au acuzat însă lipsa de transparență și unii dintre ei i-au cerut public demisia directoarei Școlii 30, pe motiv că nu a informat profesorii despre acceptul pe care l-a dat Comisiei pentru Învățământ.

Cele mai citite

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă