12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProfesorii nu se simt apreciați la nivel social

Profesorii nu se simt apreciați la nivel social

Profesorii nu se simt valorizați social și lucrează în școli care se confruntă cu un deficit de personal, arată cercetarea internațională TALIS, la care au participat dascăli din 33 de țări.

Astfel, mai puțin o treime din profesorii intervievați consideră că profesia lor se bucură de prestigiu în societate și spun că își practică meseria în școli care se confruntă cu un deficit de personal. Totuși, 90 la sută din profesori se declară mulțumiți de locul lor de muncă, mai arată cercetarea TALIS.

În ceea ce privește România, profesorul tipic din gimnaziu este o femeie de 42 de ani și cu peste 16 ani de predare la activ. 35 la sută din cadrele didactice cred că meseria lor nu este apreciată, deși ele se declară, în proporție de 91 la sută, mulțumite de profesia aleasă.

Astfel, 70 la sută din profesori sunt femei, iar peste 93 la sută au studii universitare. Peste 97 la sută au absolvit cursuri de pedagogie.

În legătură cu salarizarea, doar 69,5 la sută au contracte pe perioadă nedeterminată, față de media de 83 la sută, la nivel internațional.

De asemenea, 95 la sută din cadrele didactice consideră că ceea ce îi învață pe elevii lor le va fi util în viață.

În ceea ce privește timpul petrecut la școală, profesorii români sunt nemulțumiți că petrec foarte mult timp rezolvând chestiuni administrative și recunosc că nu sunt calificați pentru a le preda copiilor cu dizabilități.

TALIS este o cercetare internațională care reunește cadre didactice din Australia, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, Coreea, Chile, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Polonia, Portugalia, Finlanda, Franța, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Malezia, Marea Britanie, Mexic, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Singapore, Slovacia, Spania, Suedia, SUA.

Datele prelucrate în studiu sunt din 2013. Cercetarea a fost realizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă