9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Proiect: Ministerul Educației vrea să dea afară 5.000 de cadre didactice

VIDEO. Proiect: Ministerul Educației vrea să dea afară 5.000 de cadre didactice

Un proiect care poartă antetul Ministerului Educației și numele ministrului Cîmpeanu prevede schimbarea modului de normare al cadrelor didactice, precum și degrevările directorilor, informează Hotnews. Liderii sindicatelor din educație au declarat că acest proiect ar însemna reduceri de ”4.000-5.000 de posturi-norme didactice”, în învățământul preuniversitar.

Sindicatele din educaţie au primit un proiect de ordin privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligaţiei didactice de predare la catedră, a structurilor funcţionale pentru personalul de conducere şi a criteriilor de stabilire a indemnizaţiilor de conducere specifice din inspectoratele şcolare, din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din unităţile conexe.

Citește și: Bacalaureat 2015: Peste 40.000 de elevi și-au echivalat proba de competențe digitale cu certificatul ECDL

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ordinul este din 2013 și că nu are avizul lui.

”Acest ordin este scris din decembrie 2013. Nu a avut în niciun fel avizul meu și va trebui reluată discutția de la zero, cu dezbateri cu sindicatele, directori de școli. Nu susțin foarte multe din propunerile incluse în proiectul de ordin", a spus ministrul.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/38db3a031ffda4d220421d800655b4c6/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

 

De asemenea, Cîmpeanu a declarat că va investiga cum a fost făcut acest proiect public, fără cunoștința sa.

"Voi căuta să identific măsurile ce trebuie luate într-o astfel de situație pe care o găsesc total anormală. Sunt în întâlniri cu inspectorii școlari județeni din Timiș, Arad, Mehedinți, iar luni la minister vom analiza ce măsuri trebuie luate într-o situație pe care eu o apreciez ca fiind anormală". a precizat Cîmpeanu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat că a primit în urmă cu două zile proiectul de ordin şi că unele prevederi, cum ar fi faptul că directorii grădiniţelor cu program prelungit şi cu personalitate juridică trebuie să efectueze integral norma didactică sau că directorii şcolilor cu mai puţin de 300 de elevi ar trebui să predea la clasă normă întreagă, sunt inacceptabile pentru sistem, informează Mediafax.

"Proiectul este mai vechi, de prin 2013, şi acum ni l-au dat, dar sunt lucruri pe care nu le putem accepta. Am discutat cu domnul ministru şi mi-a spus că numele apare pe proiect, dar că nu a fost informat. În plus, ne-a transmis că nu este de acord. Totuşi, noi am solicitat în scris ca discutarea acestui proiect să fie amânată, pentru că acum este mai urgent să vedem modificări la Legea educaţiei şi la Legea salarizării. Abia apoi putem discuta un asemenea proiect, dar nu în parametrii aceştia, pentru că ar fi consecinţe inacceptabile pentru sistem. Sunt multe şcoli care au sub 300 de elevi şi care funcţionează în rural şi în zone izolate, având mai multe structuri. Dacă băgăm directorii la clasă, ori nu au timp de ore, ori nu mai au cum să meargă la toate şcolile. Nu se poate aplica aşa ceva", a spus liderul sindical.

Hancescu a subliniat însă că "trebuie făcută puţină ordine", admiţând că sunt câteva lucruri în neregulă pentru care trebuie găsite soluţii echilibrate.

Preşedintele FSLI a mai spus că o consecinţă a aplicării actualului proiect de ordin ar fi inclusiv faptul că s-ar pierde personal auxiliar şi unele şcoli ar putea rămâne fără bibliotecar.

"Vrem un calcul corect, plecând de la nevoile sistemului, nu să se stabilească un buget şi să ni se spună că trebuie să ne încadrăm", a mai spus Hancescu.

Proiectul de ordin mai prevede şi pierderea unor indemnizaţii de conducere în şcolile care au peste 20 de clase.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă